Abid Raja har sett lyset – men hva gjør han med det?

1 month ago 19



Abid Raja har reist rundt og sett det samme som Fremskrittspartiet har forsøkt å fortelle ham i flere tiår, skriver Sylvi Listhaug. Foto: Olav Olsen

Dersom Rajas selvransakelse skal få noen praktiske konsekvenser, er det avgjørende at politikken følger retorikken.

Publisert: 02.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Politiker og forfatter Abid Raja får rettmessig honnør for at han plutselig erkjenner at Norge står i alvorlige problemer som følge av høy innvandring fra land med klan- og æreskultur. Men langt viktigere er hva Raja og Venstre faktisk gjør med det.

Gjennom hele sin politiske karriere har Abid Raja sett det som opportunt å stemple og brunbeise Fremskrittspartiet når vi har advart mot konsekvensene av for høy innvandring fra land med klan- og æreskultur.

Rajas helomvending er bemerkelsesverdig. Nå snakker han om at Europa brenner, at det ikke bare er svenske tilstander, men engelske, franske og belgiske tilstander. Han har reist rundt og sett det samme som Fremskrittspartiet har forsøkt å fortelle ham i flere tiår.

Redd for «Sylvi-tilstander»

Da jeg møtte Raja i Debatten i 2018, var han mer redd for «Sylvi-tilstander» enn svenske tilstander. Han fulgte blant annet opp med følgende:

«Jeg mener at hver gang Sylvi Listhaug bringer svenske tilstander inn i norsk debatt, så er hun med på å forvrenge hele debatten.»

«De svenske tilstandene du advarer mot, er tilstander som finnes i Sverige, ikke i Norge. Det du gjør, er å bringe svenske tilstander til Norge og late som at det kan skje i Norge.»

Videre fulgte Raja opp med en tirade om hvor fantastisk bra det gikk med integreringen i Norge, og at Frp diktet opp en forestilling om at svenske tilstander kan komme til Norge.

Bremsekloss

Det er veldig bra at Raja nå innser realitetene. For dette handler om noe så alvorlig som våre grunnleggende frihetsverdier. Retten til å ytre det du vil, tro eller ikke tro på den religionen du vil, og retten til å være deg selv – uavhengig av seksuell legning.

Det handler om at du som enkeltindivid skal få leve i frihet og trygghet fra klan- og æreskultur og religiøs tvang.

Men dersom Rajas selvransakelse skal få noen praktiske konsekvenser, er det avgjørende at politikken følger retorikken. Dessverre har Venstre i alle år vært en av de største bremseklossene for å få på plass en bærekraftig innvandringspolitikk.

Må stramme inn

For at flere som bor i Norge skal få friheten vi mener er avgjørende for vellykket integrering, er vi nødt til å stramme inn i asylinnvandring og i familiegjenforening. Vi må stille som et ufravikelig krav at man stiller seg bak norske frihetsverdier for å få og å beholde sin oppholdstillatelse.

For å sikre bedre integrering bør ingen flyktninger som er bosatt i kommunene, kunne flytte fritt til deler av Oslo og kommuner med mange innvandrere uten at de kan forsørge seg selv.

Partier som Venstre må ta et oppgjør med sin egen naivitet

Voldskultur må møtes med reaksjoner. De som møter familiene, må ha kunnskap som kan avdekke ukultur og lovbrudd på grunn av verdier som er uforenlige med våre frihetsverdier.

Dette er tiltak som Venstre og Raja nå bør stille seg bak, dersom vi skal få kontroll på integreringen. Partier som Venstre må ta et oppgjør med sin egen naivitet i møte med innvandringsrelaterte problemer, og det må skje raskt.

Vi har ikke lenger tid til å diskutere om innvandring skaper problemer, vi må sette inn kraftfulle og strenge tiltak for å begrense problemene. Kun da kan vi sikre et samfunn der alle innbyggere får ta del i våre frihetsverdier.

Read Entire Article