Å kalle elbiler for utslippsfrie er en løgn

6 hours ago 8



Elbilen har ikke noe eksosrør, men bortsett fra det er utslippene fra bruken av elbiler minst like store som for fossilbiler.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stort annet enn CO2 og vanndamp er det ikke som kommer ut av eksosrøret på en moderne fossilbil. Men er utslippene av CO2 virkelig så skadelig i den store sammenhengen?

Elbiler sammenliknet med like store fossilbiler er tyngre. Gjerne flere hundre kg på grunn av det tunge batteriet. For å tåle denne ekstra vekten må elbilen dimensjoneres kraftigere, noe som gir enda høyere vekt. En full tank diesel eller bensin veier ca 60 kg, mot minst 300 kg for batteriet i en tilsvarende elbil.

Høyere vekt gir større slitasje på vei og dekk. Partikkelforurensingen blir derfor større. Utnyttes den voldsomme akselerasjonen som elbiler ofte har, bidrar også det. Bare dette er mer enn nok til å slå i hjel påstanden om at elbiler er utslippsfrie.

Å løsrive eksosrøret som den eneste kilde til utslipp er en urimelig forenkling. Skal vi få et fullstendig bilde må også utslippene fra produksjonen og fremskaffelsen av materialer til dette tas med. For elbiler er disse utslippene mye større enn for fossilbiler. For fossilbiler er gjenbruk av kasserte materialer mye høyere.

En illustrasjon på hvor mye dette kan bety er en sammenligning av en elektrisk VW Golf kontra en bensin Golf. Produksjonen av den elektriske bilen ga dobbelt så stort utslipp som bensinbilen (kilde: Teknikens Värld). Kanskje et litt ekstremt eksempel, men vi kan trygt regne med at produksjon av en elbil samt fremskaffelsen av materialene til dette, vil bety minst 50 prosent større utslipp av CO2.

Sammen med en erfaren fysiker har jeg beregnet hva det betyr for klimaet å bytte ut en million fossilbiler med tilsvarende elbiler. Det mest treffsikre mål for det er temperaturen. Med tall hentet fra bilindustrien og FN vil «forbedringen» av klimaet ved bruk av en million elbiler fram mot 2050 kontra samme antall fossilbiler, bare bety ca 4 milliondels grader. I virkeligheten ingenting. Utvidet til hele verdens bilpark (helt utopisk!) som antas å være 1,5 milliard biler, vil det bety 6 tusendels grader. Også det er så lite at det kan ikke måles eller merkes.

Kjøpsavgifter på biler, deriblant mva har tidligere vært en stor inntektskilde. Den er nå redusert til nesten null. En forsker ved SSB har beregnet at det vil koste oss 280 milliarder fram til og med 2025 dersom målet om 100 prosent elbilsalg oppnås. Med en klimaeffekt på 4 milliondels grader kaller likevel politikere det en enestående suksess! Helt utrolig.

Fordeler og ulemper ved elbilene kan gjerne diskuteres, men en ting er sikkert, elbiler er mye dyrere å produsere enn tilsvarende fossilbiler. Derfor, og også av praktiske årsaker, vil de fleste ikke ha dem. Det har bilfabrikker verden over, blant andre VW-konsernet i Tyskland, nå innsett og vil fortsette å produsere fossilbiler. For det er det de fleste vil ha når staten ikke vil betale bortimot halve prisen for elbilen.

Read Entire Article