Å fremstille dem som kyniske aktører som kun er ute etter profitt, er både misvisende og urettferdig.

4 days ago 17



Tor Punsvik uttrykker en rekke bekymringer knyttet til vindkraftutbygging i Agder, og det er helt legitimt å ta opp spørsmål rundt hvordan slike prosjekter kan påvirke både natur og lokalsamfunn.

Ved å si nei til disse prosjektene frarøver motvindbevegelsen lokalsamfunn som Froland, Åmli og Vegårshei muligheten til å styrke sin økonomi, forbedre lokale tjenester og tiltrekke seg nye innbyggere, mener kronikkforfatter Gaute Tjensvoll. Foto: Torbjørn Witzøe

Samtidig er det viktig å belyse flere sider av saken, spesielt de positive effektene som vindkraft kan ha for kommuner i Agder som nå står overfor økonomiske utfordringer.

Punsvik maler et bilde av at vindkraftindustrien utnytter fattige kommuner i Agder, men realiteten er at mange av disse kommunene aktivt søker nye inntektskilder for å kunne opprettholde og utvikle viktige tjenester for innbyggerne. Dette handler ikke bare om å dekke opp for økonomiske utfordringer i dag, men også om å sikre en bærekraftig økonomi for fremtiden.

I mange Agder-kommuner, som flere andre distriktskommuner i Norge, gir tradisjonelle næringer som skogbruk begrenset inntekt. Skogbruket er viktig, men gir i beste fall kommunene noen få millioner kroner årlig. Sammenlignet med dette kan vindkraftprosjekter gi betydelige årlige inntekter på en liten brøkdel av arealet som brukes til skogsdrift – ofte med synergier til eksisterende bruk som jakt, friluftsliv og reiseliv. Dette kan være avgjørende for å gi kommunene inntekter som kan investeres i lokale tjenester og infrastruktur, noe som kan bidra til å motvirke fraflytting og sikre at folk fortsatt ønsker å bo og arbeide i regionen.

Gaute Tjensvoll

Punsvik trekker frem en rekke bekymringer knyttet til naturinngrep og miljøkonsekvenser, men her må fakta ligge til grunn. For eksempel er påstanden om at vindkraft er en viktig kilde til spredning av mikroplast feil. Vindturbiner, som alle malte komponenter, kan bidra til mikroplast, men det er ingen indikasjon på at dette utgjør et betydelig problem sammenlignet med andre kilder til mikroplast i miljøet. Når det gjelder andre potensielle utfordringer, som støy og visuelle påvirkninger, er disse grundig vurdert gjennom omfattende konsekvensutredninger og strenge miljøkrav. Moderne vindkraftanlegg må forholde seg til klare grenser for støy og andre miljøpåvirkninger, noe som sikrer at anleggene i størst mulig grad reduserer negative effekter på omgivelsene. Det er også viktig å se vindkraft i et større perspektiv. Norge, som resten av verden, må tilpasse seg det grønne skiftet. Fornybar energi som vindkraft er en avgjørende del av denne omstillingen, og hvis vi ikke bygger ut tilstrekkelig kapasitet nasjonalt, risikerer vi økte strømpriser og manglende energiforsyning til både industri og husholdninger. Ja, noe av energien kan eksporteres, men dette er ikke unikt for vindkraft – det gjelder all energiproduksjon i Norge. Eksport av fornybar energi bidrar også til den europeiske energiomstillingen, som vi alle er en del av.

Hvem er den «forferdelige» vindkraftindustrien?

Det er viktig å stille spørsmålet: Hvem er egentlig vindkraftindustrien som angivelig presser Agder? Det er ikke skruppelløse, utenlandske selskaper som mange kanskje tror, men viktige norske samfunnsinstitusjoner som Statkraft, Agder Energi, Hafslund, Eidsiva og Fred. Olsen Renewables. Sistnevnte er en del av et privat selskap med 175 års historie som har bidratt til både industriutvikling og energiproduksjon i Norge. Alle disse selskapene er sterkt forankret i norsk industri og energihistorie og har vært avgjørende for å sikre stabil energiforsyning og bidra til nasjonal verdiskaping i flere tiår. Å fremstille dem som kyniske aktører som kun er ute etter profitt, er både misvisende og urettferdig.

Disse selskapene er norskeide eller delvis offentlig eide, med et ansvar for å balansere økonomisk vekst med hensyn til miljø og samfunn. Selskapene jobber iherdig for å utvikle fornybar energi i tråd med nasjonale målsettinger, og deres prosjekter bidrar til det grønne skiftet som Norge må gjennomføre for å nå sine klimamål. Når vindkraftprosjektene i Agder motarbeides, er det altså ikke private selskaper som rammes – det er samfunnet som går glipp av muligheter til bærekraftig vekst og sikring av fremtidens energibehov.

Hvem er det som egentlig presser fattige kommuner?

Punsvik hevder at vindkraftindustrien presser fattige kommuner i Agder, men realiteten er at det er Naturvernforbundet og motvindbevegelsen som holder dem tilbake, med delvis misinformasjon og sosialt press på lokalpolitikere. Det er disse organisasjonene som presser kommunene til å avvise vindkraftprosjekter som kan gi nødvendige inntekter og arbeidsplasser. De blokkerer mulighetene for økonomisk vekst og fornybar energiutvikling, og tvinger kommunene til å fortsette å slite med økonomiske utfordringer, fraflytting og manglende utvikling.

Vindkraftindustrien bringer derimot med seg løsninger. Den gir kommunene muligheten til å ta del i det grønne skiftet og samtidig sikre økonomisk bærekraft for fremtiden. Ved å si nei til disse prosjektene frarøver motvindbevegelsen lokalsamfunn som Froland, Åmli og Vegårshei muligheten til å styrke sin økonomi, forbedre lokale tjenester og tiltrekke seg nye innbyggere.

Så spørsmålet er: Hvem er det egentlig som presser de fattige distriktskommunene i Agder? Vindkraftindustrien som tilbyr fremtidsrettede løsninger, eller de som vil holde kommunene tilbake fra muligheter som kan sikre deres fremtid?

Vindkraftindustrien presser fattig-Agder

Read Entire Article