– Å få mensen har blitt et mareritt

1 month ago 22



Krig, mangel på vann og hygieneprodukter. På toppen kommer mensen.

Hvordan sørger palestinske kvinner for å opprettholde personlig hygiene i menstruasjonsperioden?

– Krig er ille nok i seg selv, men å få mensen midt i en krigssone er helt forferdelig.

Det sier 18 år gamle Fatma abu Alhatal til TV 2. Hun er en av palestinerne som lever midt i krigen på Gazastripen.

 Privat
STUDENT: Før krigen hadde Fatma abu Alhatal et vanlig liv, og studerte engelsk. Foto: Privat

Alhatal har fem søstre og to brøde. Før krigen studerte hun engelsk ved al-Aqsa-universitetet. 

Familien bodde i Tel al-Hawa, som er et nabolag i den sørlige delen av Gaza by. Nå bor hun i et telt sammen med ti andre personer.

– Det var et veldig vakkert nabolag, men nå er det helt ødelagt. Nesten som en spøkelsesby, sier hun til TV 2.

På Instragram publiserer Alhatal videoer om hverdagen hennes. Der forsøker hun å skape bevissthet om hverdagen og livet i Gaza. Et av temaene hun forteller om, er hygieneforholdene i Gaza.

– Vi lider av sult, død, men også av dårlig hygiene. Vi har bare et lite telt vi kaller «toalett». Cirka 30 mennesker bruker dette toalettet. Man må vente i køen minst en halv time, sier 18-åringen til TV 2 og fortsetter: 

– Det er null privatliv. Det er ikke noe vann og såpe der. Dette er helt forferdelig og får meg til å gråte. Derfor utsetter jeg å gå på do ofte.

Får dusje en gang i uken

De vanskelige forholdene gjør at Alhatal bare får dusje en gang i uken. Broren hennes holder da vakt utenfor rommet de kaller for «badet».

 Privat
SYK MOR: Fatma abu Alhatals mor er syk og trenger behandling, og derfor ønsker Alhatal å komme seg ut av Gaza. Foto: Privat

– Det er ikke vann på badet. Vi fyller en bøtte med vann og tar den med oss inn, men ofte har vi ikke såpe. Jeg dusjer bare med vann i all hast, fordi mange venter i køen utenfor, sier Alhatal og legger til: 

– Inne blir jeg bekymret fordi noen kan komme og åpne døren selv om broren min står utenfor. Det er svært ubehagelig, og jeg hater å dusje slik. 

– Forferdelig å få mensen

Men hygienesituasjonen forverrer seg enda mer. Spesielt når 18-åringen får mensen. 

– Mensen har blitt noe helt forferdelig og et skikkelig mareritt. Vi har ikke tilgang til menstruasjonsprodukter. Da bruker vi enten papir eller gamle klær som er revet opp i stykker, forteller Alhatal. 

Alhatal og andre kvinner rundt henne vasker de brukte klesstykkene etterpå, og gjenbruker dem neste måned. 

 Privat
FRED: Alhatal ønsker bare fred. Foto: Privat

– Dessverre vasker vi ofte disse stykkene uten såpe. Da blir det ikke rent nok, men hva skal vi gjøre? Av og til prøver vi å bruke papir, men det er ikke godt nok. En gang blødde jeg gjennom klærne mine, det var så flaut, forteller 18-åringen. 

Tar piller for å utsette mensen

I noen butikker er det mulig å finne menstruasjonsprodukter, men prisene har økt betydelig. 

Dette gjør at mange ikke har råd til å kjøpe hygieneprodukter. En av dem er Alhatals familie.

– Faren min prøvde å finne sjampo for eksempel, og han gikk langt inn til byen før han fant en flaske. Han fikk imidlertid ikke kjøpt den fordi det var så dyrt for oss, siden faren min ikke jobber og ikke har en inntektskilde nå, sier hun.

Til TV 2 forteller Alhatal at noen kvinner tyr til andre metoder for å håndtere mensen. 

– Jeg har hørt at noen kvinner tar piller for å utsette mensen. Det kan høres rart ut, men hvis man tenker på hva vi går gjennom, så er det ikke overraskende, sier hun. 

 Marie Grensbråten Lorvik / TV 2
UTSETTER: P-pillen er et prevensjonsmiddel for å forhindre graviditet, men brukes også for å utsette mensen. Foto: Marie Grensbråten Lorvik / TV 2

Tradisjonelle p-piller brukes av kvinner over hele verden for å forhindre graviditet, men det kan også benyttes for å utsette mensen.

Firedoblet 

Mohammad Shoaib al Farra er en farmasøyt som fortsatt har et apotek i Khan Younis på Gazastripen. 

Til TV 2 forteller han at antall kvinner som kjøper p-piller har firedoblet seg siden krigen startet.

 Privat
FØR KRIGEN: Bildet viser farmasøyt Mohammad Shoaib al Farra før krigen. Foto: Privat

– Jeg ser en betydelig økning. Før krigen pleide kun ti kvinner å kjøpe p-piller daglig, men nå har det blitt mer enn 40 kvinner som kommer og spør om disse pillene, sier han til TV 2. 

Ifølge farmasøyten bruker kvinner pillene enten for å kontrollere mensen eller forhindre graviditet. 

 Privat
ETTER KRIGEN: Bildet er tatt 15. august og viser Mohammad Shoaib al Farra etter 314 dager med krig. Foto: Privat

– Kvinner som ønsker å utsette mensen, gjør også dette for å kunne slippe å gå gjennom de hormonelle endringene før og under mensen, legger han til. 

– Daglig kamp for kvinner

Hjelpeorganisasjonen Care kjemper for jenter og kvinners rettigheter og muligheter i flere av verdens fattigeste land. I juli i år la organisasjonen frem en rapport om kvinner i Gaza. 

Gruppen skrev 12. juli at å finne rent vann, viktige sanitærfasiliteter og menstruasjonshygieneprodukter er en daglig kamp for nesten 1,1 millioner kvinner og jenter i Gaza. 

 Dawood Salim / AFP / NTB
VANSKELIG: Menstruasjonshygieneprodukter er ikke lett å få tak i i Gaza. Foto: Dawood Salim / AFP / NTB

– Menstruasjonshygiene er et annet kritisk problem. Mer enn 540.000 kvinner og jenter i Gaza er i reproduktiv alder og trenger tilgang til grunnleggende hygiene og helsenødvendigheter, skriver organisasjonen og fortsetter: 

– Tilgangen til bind og tamponger er sterkt begrenset av myndighetene. Da tyr kvinner og jenter til utrygge alternativer, noe som øker risikoen for infeksjoner.

Ønsker å komme seg ut av Gaza

Dette frykter Fatma abu Alhatal og hennes søstre. Hun sier at en av søstrene hennes har fått infeksjoner i kroppen som følge av mangel på hygieneprodukter. 

– Søsteren min har fått sår på kroppen. Jeg ser på kroppen min, håret mitt, søstrene mine og tenker på hva vi går gjennom. Hva har vi gjort for å fortjene dette, spør Alhatal. 

 Privat
FEM SØSTRE: Alhatal, her avbildet sammen med en av søstrene sine. Foto: Privat

Det Alhatal går gjennom er ikke bare fysisk vanskelig. Det tærer også på den mentale helsen hennes.

– Jeg ser at min mentale helse har blitt verre og verre, spesielt når jeg ser hvordan vi lever. Det eneste jeg ønsker å komme oss ut av Gaza, poengterer Alhatal.

Read Entire Article