Å Energi ødelegger for Mineralparken

1 month ago 21



Det er krevende å kjempe mot en offentlig eid gigant som mangler etisk ryggrad.

«Klimaendringene» Å Energi skylder på, er dog menneskeskapt, skriver innsenderen. Foto: Vegard Hansson

Mange har advart meg mot å legge meg ut med «makta». Etter flere års kamp kan jeg forstå hvorfor.

Mitt «problem» er at jeg ikke kan la systematisk maktmisbruk og tåkelegging få vinne frem. Derfor kommer jeg aldri til å gi opp å avsløre de overgrepene som Å Energi lar passere.

Mineralparken i Evje og Hornnes er min, og min brors, farsarv. Med et godt konsept, sunn økonomisk ballast og sammen med et profesjonelt styre har vi videreutviklet dette til å bli Sørlandets nest største turistattraksjon.

Forrige uke kunne Fævennen «avsløre» at vi nå har begynt å selge ut en del av bygningsmassen. Fra før har vi solgt ut deler av steinsamlingen. Dette er en del av en økonomisk ansvarlig, styrt avvikling (vi kommer ikke til å slå parken konkurs). Alt som følge av at Å Energi får ture frem som de vil – ved å stadig vekk legge vårt livsverk under vann.

Helt skamløst, og uten dokumentasjon, forklarer Å Energis representant at Mineralparken legges under vann på grunn av klimaendringene. Det er et falskt og dobbeltmoralsk utsagn. Faktum er at det er kraftgiganten Å Energi som er miljøsynderen i denne saken.

Leder for vekst og eierstyring i Å Energi Vannkraft, Erik Andersen, viser i den aktuelle artikkelen til at oversvømmelsene «skyldes hyppigere og mer intens nedbør enn hva vi tidligere har vært vant med, og at reguleringen i Otra faktisk demper flommene for Mineralparken».

Denne usannheten gjentas av Å Energi i alle sammenhenger. Dessverre har ikke media og politikere hverken kompetanse (eller mot?) til å gå kraftverksdirektørene på klingen. Men argumentet er direkte feil. Etter min mening er det egnet til å tåkelegge et grovt og alvorlig brudd på fellesskapets spilleregler.

Saken er at i 1948, da valgte Å Energi å kansellere søknaden om konsesjon til å regulere Kilefjorden (der hvor Mineralparken ligger). De skriver i den offentlige endringen av søknaden: «Da vårt verk alene ikke finner å kunne gjennomføre en vassdragsregulering med Kilefjorden som reguleringsbasseng, så bortfaller vårt andragende om konsesjon for en sådan regulering med det formål å øke vassdragets lågvassføring».

Så hvordan i all verden kan de ha skaffet seg en konsesjon, uten å ha søkt? De har forsøkt seg med å endre ordlyden i søknaden sin til å hevde at tiltaket er konsesjonsfritt. Men dette holder faktisk ikke vann, bokstavelig talt. Hvor er godkjenningen eller søknaden om tillatelse til å bryte alle reguleringsgrenser som de selv har sagt at skal opprettholdes?

I 2016, da Iveland Kraftverk II ble igangsatt, på bakgrunn av den konsesjonsfrie tillatelsen fra 1948, skriver de «Planene innebærer ingen endringer i vannstanden eller reguleringen av Kile- og Gåseflåfjorden». Men dette er faktisk rent sludder og fysisk umulig. Det vet Å Energi også.

Jeg mener kraftkonsernet fremsatte en grov løgn i Kristiansand tingrett i 2012, da de hevdet at «AEP (Agder Energi Produksjon) har tidligere ervervet …. retten til å endre vannføringen i vassdraget». Poenget er at de aldri ervervet denne retten. I så fall, når ble dette gjort? Ikke i 1948, da de aktivt kansellerte sin søknad om dette!

Likevel har kraftkonsernet påviselig valgt å bryte høyeste regulerte vannstand (HRV) i minst 76% av årets dager. Altså tre av fire dager. Året rundt! Dette er grundig dokumentert av Sintef, som er landets fremste fagmiljø på feltet. Men også dette faktum avvises skamløst av Å Energi, helt uten ytterligere argumenter. De bare avfeier dokumentasjonen med at de «er ikke enig».

Grunnen til alt som har skjedd er åpenbar for alle som kan regne og forstår seg på forretningsdrift: I 2016 åpnet Iveland kraftverk. Dette kraftverket kan ikke gå for fullt, uten å slippe gjennom mer vann enn den konsesjonsfrie tillatelsen tillater. Og det gjør de altså i minst 76% av tiden. Resultatet er at Å Energi håver inn med penger, samtidig som de legger Mineralparken under vann. Og så skylder de på miljøet!

«Klimaendringene» Å Energi skylder på, er dog menneskeskapt: Dette skjer på manøvreringsrommet der noen sitter og kontrollerer hvor mye vann som skal slippes nedover Otra til enhver tid. Hadde litt av vannet bare blitt holdt tilbake i Byglandsfjorden, da kunne vi på Mineralparken unngått oversvømmelse. Men det var nok ikke maks lønnsomt for kraftgiganten?

Jeg har flere ganger etterlyst «noen voksne» i denne saken … Er det ikke ett eneste styremedlem i Å Energi som har ryggrad sterk nok til å ta fatt i dette overgrepet?

Til alle andre: Bør vi lytte til Norges fremste eksperter på fagområdet (Sintef) – eller skal vi kun velge å lytte til kraftgiganten som åpenbart har profitt som sin eneste rettesnor?

Read Entire Article