40 dager med surr, og vi er tilbake til start. Utrolig

3 hours ago 6



KOMMENTAR: Sissel Knutsen Hegdal er ferdig som ordfører i Stavanger, og vi er helt sikre på hvem som overtar. Ok, nesten helt sikre.

Foto: Pål Christensen / Aftenbladet
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Etter godt og vel en måned med sjau og ballade er vi tilbake til det vi begynte.

Sissel Knutsen Hegdal er ferdig som ordfører i Stavanger. 4. september sa hun akkurat dette til Aftenbladet. Jeg gir meg.

Forskjellen mellom 4. september og de nesten 40 dagene fram til 11. oktober, er at nå har hun gjort det som faktisk må til for at dette skal skje.

Det handler om noen ord i en søknad.

At det skulle ta over en måned er smått utrolig, og vanskelig å forstå. Når vi i det etterpåkloke moralpolitiet skal ha årsmøte, og vi kommer til punktet «skylddeling», kommer vi til å gå for en «alle skal få»-løsning. Sissel? Jo, hun har surret dette aldeles til. Skyldig. Høyre? Ikke skyldfrie. Flertallspartiene? Jo, der har det vært mye rart. Her har det vært mye høyrehåndsarbeid, for å sitere en anonym gruppeleder i Stavanger SV.

Og hva med alle disse smågnagerne i opposisjonen, har de hjulpet til? Nei, men det er heller ikke deres jobb, strengt tatt. De får ikke Den Store Skyldprisen, bare et diplom for å ha deltatt som jokere i spillet.

Nå vet vi vel hvordan alt dette ender?

Tormod står for fall?

Tja, jo, nå virker første akt av denne kabareten ganske klar. Sissel Knutsen Hegdal får sitt fritak, ny ordfører velges, og det blir Tormod Wilson Losnedal fra Høyre. Dag Mossige fra Arbeiderpartiet blir foreslått som alternativ, men han mangler én stemme for å vinne.

Gratulerer, Tormod Wilson Losnedal, og lykke til!

Det kan han trenge – hvis han vinner.

Cirka 11 sekunder etter at brikkene falt som de måtte på fredag, sa gruppeleder Dag Mossige i Ap at de vil jobbe for nytt politisk flertall før mandag. Noen reagerer på det, for nå må det bli ro og fred og fordragelighet her! Vel, Mossiges jobb er å få gjennomslag for sin politikk. Det er jobben hans, og han kan vanskelig kritiseres for å gi det et forsøk.

Man skal som kjent aldri la en god krise gå fra seg. Nå er det blod i vannet og politisk ulvetime. Denne hurramegrundten i ordførersaken har virkelig testet det sittende flertallet. Ikke alle prøvelsene har gått like godt. Det er, om ikke vondt, så litt grumsete, blod mellom partene. De har i perioder vært sinte, oppgitt og frustrert over hverandre, og det kan føre til gnisninger, og til slutt til forandringer.

Mange har fått heeeelt nok av hverandre. «Alt kan repareres» synger Jokke & Valentinerne, men lett er det ikke.

New deal?

Mens ordførersaken har spilt seg ut for halvåpen scene, har det foregått hastige samtaler i kulissene om ulike alternativer. Alt fra en kriseløsning med Ap og Høyre, via et rent sidebytte for KrF til en slags sentrum-venstre-storsamlingløsning med Ap, SV, MDG, KrF, Venstre og litt sånn.

Det skjer nok ikke, men jeg tar ofte feil. Som regel feil, ifølge min kone, som alltid har rett. Det eneste som er sikkert er at ingenting er helt sikkert, tror jeg, og konklusjonen blir at Tormod Wilson Losnedal blir ordfører for et såret flertall.

Dette skrives fredag 11. oktober klokken 15.49. Det er lenge igjen av dagen, og det er lenge igjen til mandag, når avgjørelsen faller. It’s Stavanger, baby, du vet aldri.

For å si det med Kaizers: Det e’kje slutt før den feite dama synge.

Publisert:

Publisert: 11. oktober 2024 16:25

Sissel Knutsen Hegdal trekker seg som ordfører

Read Entire Article