Til tross for plakater som sier at folk skal holde seg på stien,
Tråkker folk rundt i skogen.
Rundt lysinstallasjonen i Ekeberg skulpturpark.
Skyhøye besøkstall kommer ikke uten skyggesider. Nå har Ekebergparken sett seg nødt til å ta grep for å ta vare på skogen.
Publisert: 27.10.2024 18:49
Kortversjonen
- Ekebergparkens nye installasjon, «Nordic Pixel Forest», er blitt et fenomen i sosiale medier. 300.000–400.000 har besøkt verket.
- Den økte trafikken har ført til belastninger på skogen, og parken har vært nødt til å sette opp sperringer og skåne bakken for å beskytte området.
- Ringnes betegner lyskunstverket som banebrytende og nyskapende.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I midten av september ble kunstverket «Nordic Pixel Forest» avduket i skulpturparken på Ekeberg. Det er laget av den sveitsiske kunstneren Pipilotti Rist og er det 46. kunstverket som installeres permanent her.
«Nordic Pixel Forest» er også det største og mest omfattende prosjektet parken har utført siden åpningen i 2013. Installasjonen opptar 212 kvadratmeter av parkens skogsområde.
Kunstverket er blitt et fenomen i sosiale medier, særlig på Instagram og Tiktok. Det har ført til folkevandring og trafikkaos i den sentrumsnære Oslo-skogen.
Mellom 300.000 og 400.000 mennesker vært innom, anslår Ekebergparkens daglige leder Trym Lauritzen, ifølge Nordstrands Blad.
Skyhøye besøkstall kommer imidlertid ikke uten skyggesider. Nå har Ekebergparken sett seg nødt til å ta grep for å ta vare på skogen.
Blant annet er det satt opp sperringer langs flere av trærne rundt lysene, skriver Nordstrands Blad. Det er også lagt ut blader for å skåne bakken.
Ekebergparkens daglige leder Lauritzen sier til avisen at hverken de eller kunstneren hadde sett for seg at lysinstallasjonen skulle bli så populær som den er blitt.
Kostet et tosifret millionbeløp
Aftenposten møtte investor og kunstsamler Christian Ringnes ved kunstinstallasjonen før avdukningen av verket. Han er initiativtager til skulpturparken på Ekeberg.
Ringnes ville ikke ut med prislappen på kunstverket, men sier:
– Når det dreier seg om et kunstverk og en kunstner på dette nivået, så snakker vi om et tosifret millionbeløp.
Han mener kunstverket er banebrytende og nyskapende. Det er som en «lysskog» med alle sine lysinstallasjoner. Kunstsamleren går ikke av veien for å bruke stor ord om nyvinningen:
– Dette er overjordisk. Vi har fått vår egen lille Mona Lisa – bare at hun er kjempestor, sier Ringnes.