16-åring tiltalt for flere Vipps-ran og trusler: – Preget

1 day ago 4



 Lise Åserud / NTBEn av hendelsene skjedde på Helsfyr T-banestasjon. Foto: Lise Åserud / NTB

De fornærmede er mellom 12 og 17 år gamle.

fredag 4. oktober kl. 22:52

Kortversjonen

  • En 16-åring er tiltalt for flere ran i Oslo-området.
  • Totalt er 20 barn mellom 12 og 17 år ofre i saken.
  • Ranene skjedde mellom 2. mai og 1. juni, med trusler om vold som metode.
  • Til tross for alvoret, vil gutten ta ansvar og se fremover, sier forsvarer.

Gjennom sommeren har flere ungdommer blitt offer for Vipps-ran i Oslo og omegn. Nå er en 16 år gammel gutt tiltalt for en lang rekke med ran, eller medvirkning til dette.

20 barn er fornærmet i saken.

Avisa Oslo omtalte saken først. De skriver at alle de fornærmede er mellom 12 og 17 år, og at der er snakk om tilfeldige ofre.

Ranene skal ha skjedd i perioden mellom 2. mai og 1. juni i år. Totalt er det snakk om ti hendelser, ifølge tiltalen.

16-åringen skal ifølge tiltalen ha brukt samme fremgangsmåte på de fleste ransforsøkene. Det trues med vold, og han skal ha vært fysisk mot flere av de fornærmede fra start av med å blant annet ta tak i dem.

Alle ranshendelsene gutten er tiltalt for

2. mai: Skal han ha truet en mindreårig gutt. Han skal også ha skallet gutten i overleppen, og truet med bank om han ikke fikk telefonen til fornærmede.

12. mai: Den tiltalte skal ha utsatt en mindreårig for vold sammen med flere andre personer.

21. mai: Skal ha truet en person til å gi fra seg bankkortet sitt. Han og to andre personer skal så ha fått fornærmede til å ta ut 1652 kroner.

27. mai: Skal ha oppsøkt en annen ungdom sammen med to andre mindreårige. De skal så ha gått gjennom lommene til fornærmede, som ikke hadde penger. Ransutbyttet var på null kroner.

1. juni: Ifølge tiltalen er det seks ransforsøk denne dagen og totalt 16 fornærmede.

Klokken 15.15 skal en gutt ha blitt bedt om å tømme lommene sine, før det så ble vist frem en kniv av tiltalte. Fornærmede ble så tvunget til å overføre og ta ut penger. Hendelsen skjedde på Helsfyr.

Klokken 16.20 skal gutten ha truet mindreårige til å overføre 10 kroner på Vipps, deretter fått gutten til å ta ut 50 kroner. Det skal også ha blitt vist frem en kniv. Hendelsen skjedde ved Dælenenga.

Klokken 16.40 skal fire personer ha blitt oppsøkt på Grünerløkka av tiltalte. Ransforsøket lyktes ikke ettersom den ene fornærmede fikk varslet vektere. Hendelsen skjedde på Grünerløkka.

Klokken 19.30 skal tiltalte ha forsøkt å rane to personer. Moren til den ene fikk varslet politiet, og dermed lyktes ikke ranet. Hendelsen skjedde på Nationaltheatret.

Klokken 20.20 skal fire personer ha blitt forsøkt ranet. Også her lyktes ikke ranet ettersom vektere ble varslet. Hendelsen skjedde på Storo.

Klokken 22.00 skal en ungdom ha blitt ranet i Oslo sentrum. Fornærmede gikk på bussen, hvor tiltalte sa at «vi er ikke ferdig med deg» til vedkommende. Det skal ha blitt truet med vold, og fornærmede skal ha blitt tvunget til å ta ut 2000 kroner.

Ifølge tiltalen har gutten vært med flere mindreårige under flere av hendelsene.

Guttens forsvarer, Cecilia Margarita Dinardi, skriver følgende i en tekstmelding til VG.

– Min unge klient er alvorstynget og preget. Han er opptatt av å ta ansvar, og komme seg gjennom denne saken, og etter dette forsøke å se fremover.

Bilde av Cecilia Margarita DinardiCecilia Margarita Dinardi

16-åringens forsvarer

Read Entire Article