Kortversjonen
- USAs sikkerhetsrådgiver antydet rask avtale om ukrainske mineraler.
- Zelenskyjs rådgiver Podolyak avviser snarlig signering, og understreker behovet for sikkerhetsgarantier.
- Utkast fra USA krever stor kontroll over, og inntektsdeling av Ukrainas ressurser.
- Podolyak advarer mot Trumps retorikk, understreker viktigheten av trekant-samarbeidet Ukraina-USA-Europa.
Fredag gikk USAs sikkerhetsrådgiver Mike Waltz ut og antydet en snarlig signering av USAs bud på ukrainske mineraler.
Han hevdet at Ukrainas president vil signere «på veldig kort sikt». Noen timer senere antydet Donald Trump det samme fredag kveld.
Men dette avviser Mykhailo Podolyak overfor VG. Han er en av president Volodymyr Zelenskyjs nærmeste rådgivere.
– Dette er et ukrainsk initiativ og vi er interessert i å invitere globale aktører til å investere i deler av næringslivet vårt. Så vi er ute etter avtaler som gir noen incentiver for investorer, men også klare fordeler for Ukraina.
– I tillegg insisterer Ukraina på sikkerhetsgarantier
innenfor denne avtalen, så da antar jeg at dette vil ta tid, fortsetter han.Zelenskyj har også tidligere avvist en slik avtale på grunn av manglende sikkerhetsgarantier.
Rådgiveren bekrefter at det pågår forhandlinger mellom Ukraina og USA, men han ønsker ikke å dele detaljer fra innholdet.
– Det er krav fra begge parter som diskuteres, så er det etter min syn for mye spekulasjoner, fordi dette er vanlig arbeid for en så stor avtale.
Første bud
VG har fått tilgang til et utkast av dokumentet som ble overlevert til Zelenskyj for om lag to uker siden. I utkastet, som også tidligere er omtalt av flere medier, fremmer USA tøffe krav overfor sin allierte.
- Et amerikansk investeringsfond skal gis førsterett til å kjøpe alle mineraler som eksporteres, inkludert olje og gass. Amerikanerne vil også ha førsterett til å kjøpe havner og annen viktig infrastruktur «som partene blir enig om».
- USA vil ha 50 prosent av inntektene fra Ukrainas naturressurser. I tillegg vil de ha 50 prosent av verdiene av alle nye lisenser gitt til andre aktører.
- USA ønsker også eksklusiv rett til å bestemme metoder og betingelser for å utvinne ukrainske ressurser.
- Avtalen skal vare evig og være underlagt lov og domstoler i New York. Voldgiftssaker skal avgjøres i USA.
Utkastet er datert 7. februar.
– Påvirker prosessen
På knappe to uker har Donald Trump snudd verdenspolitikken på hodet. Selv om de hadde forberedt seg lenge på en administrasjon med særlig fokus på innenriksaffærer, ble alvoret svært synlig for ukrainerne under sikkerhetskonferansen i München for en knapp uke siden:
USAs forsvarsminister varslet torsdag sine Nato-allierte i Brussel om at ukrainsk medlemskap i Nato ikke lenger er realistisk.
USAs Ukraina-utsending avviste europeisk tilstedeværelse i fredssamtalene mellom Russland, Ukraina og USA. Etter helgen var det tydelig at det ville bli en diplomatisk dragkamp for ukrainerne.
– Jeg tviler ikke på at USA er interessert i å samarbeide med Europa og Ukraina. Jeg tviler ikke på at USA vil se en slutt på Ukraina-krigen. Men Trump fører en helt annen politisk og offentlig stil, sammenlignet med Biden-administrasjonen. Vi må bare forstå det og fortsette å jobbe rolig, sier Zelenskyjs rådgiver Podolyak til VG fredag.
Les også: Før fredssamtaler: Advart om ny russisk offensiv i Ukraina
Onsdag omtalte Trump sin ukrainske motpart for en «diktator». Videre hevdet den amerikanske presidenten at Ukraina bærer skylden for den pågående krigen, at krigen ikke kan vinnes og at den er viktigere for Europa enn for USA.
– Hvordan er den diplomatiske relasjonen mellom Ukraina og USA etter den siste uken?
– På mange måter påvirker retorikken den pågående prosessen, men vi er ser behovet for en pragmatisk tilnærming. Det er viktig for Ukraina fordi vi forstår behovet for å forsvare trekant-samarbeidet mellom Ukraina, USA og Europa. Vi er helt avhengig av å bevare denne trekanten for å sikre tilstrekkelig med ressurser for å fortsette forsvarskampen, sikre innflytelse og press på Russland, svarer Podolyak
– Og kun med den trekantalliansen vil det være mulig.
Vi må presse frem agendaen vår
– Frykter du at USA i løpet av Trumps periode vil kunne nedskalere, eller – i verste fall – stanse militær bistand til Ukraina?
– Selvfølgelig har de sin politiske posisjon, men vi er må presse frem agendaen vår og forklare hvorfor det er avgjørende å fortsette støtten. Det er et spørsmål om kommunikasjon, og nå et spørsmål om fordeler for hverandre.
– Vi har sjeldne jordarter
, men åpenbart fortsatt mangel på ammunisjon.Podolyak påpeker at Russland har flere fordeler på slagmarken. De har mer ressurser, inkludert ammunisjon og soldater fra Nord-Korea. Alt dette må med i diskusjonen, mener han.
– Men en ting er offentlig diskusjon, og en annen er offisielle forhandlinger. Målet vårt her er å kommunisere riktig til USA, for i Europa forstår vi alle at hvis vi taper denne krigen, vil det være tap for alle.
Også for USA, understreker han.
Etter uttalelsene til Trump, gikk flere europeiske statsledere ut og forsvarte Zelenskyj og hans administrasjon.
– Det er veldig hyggelig med en så sterkt støtte fra europeiske allierte, sier Podolyak.
Han tolker støtten som nok et signal på en skjerpet sikkerhetsforståelse i Europa, og håper på økt investering i europeisk forsvarsevne, men også en økt forståelse for Ukrainas rolle i den europeiske sikkerhetsarkitekturen
.