Ytringsfrihet eller FrP-frykt?

1 month ago 10


Frykten for å bli stemplet som rasist, spesielt når man er ung og støtter Frp, er ødeleggende og alvorlig.

 Privat KRITISK: «Det virker til å være en slu måte å rette kritikk mot FrPs popularitet», skriver Kristin Lode. Foto: Privat
tirsdag 8. oktober kl. 12:19

Dette har skjedd:

  1. VG har skrevet flere saker om hvordan kommentarfelt fylles opp med «Stem Frp». Dette skjer ofte på videoer som omhandler politiske spørsmål, men ofte også på videoer som ikke handler om politikk i det hele tatt.
  2. For eksempel en video der 23 år gamle Bilal smaker på en appelsin. I kommentarfeltet florerer det av kommentarer som «Stem Frp», «Frp» og «Når er det valg?». Det samme så vi skje under videoene av at Youtube-stjernen iShowSpeed var i Norge i juli.
  3. De som legger igjen slike kommentarer er både brukere med tilknytning til Frp og FpU – og folk som ikke er medlem av partiet.
  4. Medieforsker Steffen Krüger mener at utsagnet i mange tilfeller blir brukt som et kodespråk for fremmedfiendtlighet. Kommentarene kan tilsynelatende virke uskyldige, og det er hele poenget, ifølge forskeren.
  5. Leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Simen Velle, sier til VG at han ikke ønsker å tolke hva som ligger bak «stem Frp»-kommentarene, men understreker: – Men hvis du er en rasist, og du vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, så er ikke det forenlig med «stem Frp», sier han.
  6. Senere sa Velle «At det har blitt en trend at folk oppfordrer hverandre i en lang rekke forskjellige kommentarfelter til å stemme Frp, ser jeg ikke på som et problem».
  7. Ungdomspartiene til Venstre, Høyre, KrF, Senterpartiet, Rødt, SV, Ap og MDG har alle sett «Stem Frp»-kommentarene i sosiale medier. Majoriteten sier de også har fått det på eget innhold.
  8. Tidligere i uken uttalte Unge Høyre-leder Ola Svenneby til VG at «Stem Frp» brukes «unektelig også på en svært rasistisk måte».
  9. Student Endre Vangen-Lønne mener at å si at kommentarene ikke er et problem blir en ansvarsfraskrivelse, da dette er en velgermasse Frp og FpU i stor grad påvirker.
KRISTIN LODE

Student og 2. vara for Stavanger FpU

Hva hadde responsen vært om utsagnet «Stem Ap» hadde dukket opp i kommentarfeltene?

Min mistanke er at det verken hadde vært gjenstand for kritikk, spekulasjoner eller negative tolkninger.

At frasen «Stem Frp» har blitt et populært utsagn har en klar sammenheng med Fremskrittspartiets økning på meningsmålinger.

Det er åpenbart at flere ønsker å stemme på partiet.

Derfor er det svært problematisk at «Stem Frp»-trenden på sosiale medier svartmales som rasisme.

Det virker å være en slu måte å rette kritikk mot FrPs popularitet, uten å gjøre det for åpenbart ved å gå direkte til angrep på selve meningsmålingen.

 Xueqi Pang, VGSosiale medier fylles opp: «Stem Frp»-kommentarer dukker jevnlig opp på TikTok og Instagram. Foto: Xueqi Pang, VG

Å oppfordre hverandre til å stemme på et politisk parti er en viktig del av ytringsfriheten.

Derfor er det skadelig for debatten at lederne av de andre ungdomspartiene mener at «Stem Frp»-kommentarene har et rasistisk budskap.

Unge på sosiale medier må få lov til å oppfordre hverandre til å bry seg om samfunn og politikk, uten å bli tillagt meninger og budskap de ikke har.

Hva tenker du?Synes du «Stem FrP»-kommentarer er problematiske?aJabNeicKommer an på konteksten

I fjor kunne NRK rapportere at nesten halvparten av unge vegrer seg for å si meningen sin, i frykt for reaksjoner. Dette er en skremmende utvikling og et ansvar som spesielt påvirker ungdomspolitikere.

Vi må ha toleranse for ulike meninger og synspunkter i samfunnsdebatten.

I forrige uke gikk ungdomspartilederne samlet ut mot Frp, og ba oss som parti ta mer avstand fra «Stem Frp»-kommentarene. Det bidrar i realiteten til å sette grenser for hva som er greit å mene og ikke.

 Skjermdump, FrpOPPFORDRING: FpU-leder Simen Velle og FrP-leder Sylvi Listhaug med klar oppfordring til velgerne. Foto: Skjermdump, Frp

I stedet for å tillegge FrP-ere holdninger vi ikke har, bør man møte hverandre med respekt og åpenhet for ulike synspunkter.

Det er selvfølgelig helt greit å kritisere politikken til et parti, men å angripe selve retten til å uttrykke politisk støtte er uakseptabelt.

Og det er nettopp det de andre ungdomspartilederne gjør, når de mener at det er rasistisk og problematisk å skrive «Stem Frp» under diverse videoer på TikTok.

Å bruke beskyldninger om rasisme for å undergrave FrPs politiske budskap er ikke noe nytt, og som ung FrP-politiker er det noe vi ofte møter på.

Frykten for å bli stemplet som rasist, spesielt når man er ung og støtter Frp, er både alvorlig og ødeleggende.

Budskapet «Stem Frp» er både kort og konkret, men kan ha flere betydninger. Det rommer et bredt spekter av meninger og politiske temaer.

Å redusere budskapet til et uttrykk som utelukkende retter seg mot kriminalitets- og innvandringspolitikk er misvisende. Selv har jeg sett frasen flittig brukt i debatter om alt fra økonomi til EU- spørsmål.

Det er mye som kan tolkes i de to ordene «Stem Frp», men å kun vektlegge en type tolkning er en direkte ødeleggende og mangelfull analyse.

Jeg har forståelse for at andre politiske partier lar seg irritere over vår økte popularitet, men da vil jeg heller anbefale å jobbe for å øke egen oppslutning fremfor å sutre over at man sitter igjen med svarteper.

 PrivatFoto: Privat
Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article