Svein Tore Holsether frykter Norge ikke har særlig mye «goodwill» igjen fra EU i en eventuell handelskrig med USA.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg vil sterkt advare mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, som jeg har sett et økende antall utspill av de siste ukene. Det er veldig farlig.
Holsether, som både er konsernsjef for gigantselskapet Yara og president i medlemsorganisasjonen NHO, er bekymret.
Han frykter Norge ikke har særlig mye «goodwill» igjen hos EU og at vi kan havne utenfor en eventuell handelsavtale mellom USA og EU. I tillegg til et stort etterslep av EU-saker, har politiske utspill om direktiverdirektiverLover eller regler fra EU som medlemslandene må implementere i sin nasjonale lovgivning. og utenlandskabler gjort situasjonen verre, mener Holsether.
– EU er vår viktigste handelspartner. Om lag 70 prosent av alt vi eksporterer, selges til det europeiske markedet. Vi snakker om 650 milliarder kroner i året. Vi må sørge for å ha en god relasjon med EU og opprettholde vår del av avtalen, sier Yara-sjefen.
Urolig over direktivnekt
EU-debatten i Norge har blitt lagt merke til i Brussel, og regjeringen forsøker nå å pleie relasjonen til unionen. Det blir ikke lett, ifølge Holsether, som mener regjeringen sender blandede signaler.
Samtidig som statsminister Jonas Gahr Støre har varslet mer EU-politikk, har Arbeiderpartilederen også sagt at det er uaktuelt å innføre fem av direktivene i EUs såkalte Ren Energi-pakkeRen Energi-pakkeEn samling av EU-direktiver og tiltak som har som mål å fremme ren energi og redusere klimagassutslipp.. Regjeringen har lovet «Norgespris» på strøm og garantert for at det ikke blir nye utenlandskabler.
Snakkisen i Brussel, ifølge Holsether, er at man ikke kan forstå at det oppstod en regjeringskrise i Norge på grunn av tre EU-direktiver.
– Det er bra at det nå er tydelighet rundt disse tre direktivene. Samtidig har man fredet de resterende fem direktivene ut neste stortingsperiode. Det gjør meg urolig.
– Hvilke signaler får du selv fra Brussel?
– Det reageres på at vi er trege med å implementere direktiver. Det er en forventning at man oppfyller forpliktelser innen en viss tid.
Holsether mener regjeringen også sender blandede signaler om kraftpolitikken.
– Vi har rekordinntekter på gass mens europeisk industri sliter med høye kraftpriser. Det er viktig å ikke fremstå som om vi på den ene siden eksporterer gass og tjener store penger på det, mens vi samtidig skaper usikkerhet om villigheten til å bidra i energiutveksling.
Frykter dobbel skvis
EU varsler nå store grep for å sikre europeisk konkurransekraft. Det kan igjen få store konsekvenser for norsk næringsliv. Blant annet ligger en femårsplan på bordet, designet på bakgrunn av den mye omtalte Mario Draghi-rapporten. Den inneholder femti tiltak for å sikre EUs konkurransekraft i møte med et stadig sterkere USA og Kina.
– Da er viktig at vi bruker EØS-avtalen til å være med på å utvikle politikk. EU vil legge merke til om vi behandler EØS-avtalen som det den er, eller som et koldtbord ved å plukke direktiver, sier Yara-sjefen.
Han understreker at han er bekymret for Yara og for norsk næringsliv generelt. Aller størst er frykten om at Norge kan risikere å havne i en dobbelt skvis. Det ble også samtaleemne på arrangementet Oslo Energy Forum i Oslo onsdag, en konferanse i samarbeid med store norske selskaper som Equinor og Hydro.
– Mye av den geopolitiske usikkerheten knyttes til en handelskrig mellom USA og Kina, der Europa risikerer å havne i en skvis. Når Norge ikke er en del av EU, så kan vi ikke forvente at vi blir tenkt på i en eventuell avtale mellom EU og USA. Vi er dobbelt eksponert for å holdes utenfor handelsavtaler, sier Holsether.
– Etterslepet av EØS-saker var også stort under forrige regjering da Donald Trump innførte tollsatser mot EU i 2018, hvor reell er denne skvisen nå?
– Nå er vi i 2025, og i en helt annen situasjon. Europa sliter med høye energipriser, og vi er den viktigste energileverandøren. Det er viktig å ikke skape usikkerhet.
– Trenger brede forlik
Yara-sjefen vil rose Arbeiderparti-leder og statsminister Jonas Gahr Støre for å være tydelig på at Norge nå skal knytte seg tettere opp mot Europa. Samtidig mener Holsether at en snuoperasjon må til dersom Norge skal få innpass i diskusjonene om EUs politikk fremover, som igjen kan påvirke norsk næringsliv.
– Tror du borgerlig side hadde løst denne EU-floka bedre?
– Vi hadde også et etterslep under borgerlig regjering. Dette handler om at vi trenger brede forlik som sikrer EØS-avtalen den forutsigbarheten den trenger. Det er viktig at ingen politikere setter EØS-avtalen i spill.