Widerøe kan droppe opptrapping i nord: – Må tilbake til tegnebrettet

4 hours ago 3


En «kjemperegning» fra Avinor kan føre til at Widerøe dropper planlagte kapasitetsøkninger i Nord-Norge, blant annet med en ny rute mellom Brønnøysund og Oslo. – Kan påvirke rutetabellen, sier Widerøe-sjefen.

Et fly fra Widerøe fotografert ved Gardermoen. Foto: Annika Byrde / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det skriver det Norwegian-eide flyselskapet i en melding onsdag.

Widerøe viser til at Avinor mangler penger, og mener behovet er på flere milliarder kroner. I statsbudsjettet foreslås det å dekke 600 millioner gjennom flypassasjeravgiften, men det er ikke nok til å unngå et «mulig avgiftssjokk», advarer Widerøe.

De frykter at Avinor-avgiftene skal øke og «dramatisk forverre rammebetingelsene» for Widerøes kommersielle ruter.

«Mange ruter kan bli ulønnsomme, og rutetilbudet må tilpasses», skriver Widerøe.

Ifølge meldingen kan en planlagt kapasitetsøkning i Nordland, Troms og Finnmark trues dersom avgiftene øker.

– Vi er dypt fortvilte av den situasjonen som kan oppstå. For å løse problemene på kortbanenettet har vi gjort utstrakt bruk av kommersielle ruter for å avlaste anbudsruter, sier administrerende direktør Tore Jenssen i Widerøe.

– Nå er vi i en situasjon der kraftige avgiftsøkninger kan gjøre det umulig å gjennomføre det vi har planlagt. Det betyr samtidig at dette også kan påvirke rutetabellen på anbudsrutene etter 1. april, avslutter Jenssen.

Widerøe mener at staten som eier må ta langt større ansvar for Avinors situasjon.

«Vi beklager derfor å måtte meddele at de planlagte forbedringer og endringer i rutetabeller etter 1. april, nå er i spill. En så kraftig forverring i rammebetingelser som nå er varslet, gjør at vi må tilbake til tegnebrettet», skriver Widerøe.

Read Entire Article