Karsten Warholm (29) fikk svarene han drømte om i sitt første løp på 234 dager.
Lørdag 26. april kl. 19:30Kortversjonen
- Karsten Warholm satte ny «verdensrekord» på 300 meter hekk i Kina.
- Han senket sin egen rekord fra 33,26 i 2021 til 33,05.
- Warholm er godt fornøyd med prestasjonen og ser det som et godt tegn for sesongen.
- NRK-kommentator Jann Post ble positivt overrasket og mener Warholm virker revansjesugen.
- Warholm løper 400 meter hekk i Shanghai om en uke.
Under Diamond League-åpningen i kinesiske Xiamen senket Warholm egen «verdensrekord»
på den utradisjonelle øvelsen 300 meter hekk fra 33,26 i 2021 til 33,05.– Jeg er superfornøyd med både tiden og hvordan det føltes – spesielt med tanke på hvor tidlig det er i sesongen. Vi har satset på dette, men ikke så hardt som vi gjør på Bislett Games i juni og VM i september, sier Warholm til VG kort tid før midnatt i Kina.
Se løpet her:
Sist sesong ble ikke som Warholm drømte om, med skadeplager og «bare» sølv i OL. Å løpe en tid NRK-kommentator Jann Post stemplet som «sensasjonell» betyr derfor mye så tidlig på våren.
– Det er fantastisk. Det er veldig godt. Man begynner aldri å tvile på seg selv, men man ønsker å se at man forbedrer seg. Leif (Olav Alnes, trener) virket også happy, så da er vi fornøyd, sier Warholm,
– Hva er det du får til så bra i dag? Du drar veldig fra på slutten?
– Jeg traff veldig bra i starten og fikk en god åpning. Men jeg gjør mye av løpet på slutten – som viser at treningen vi har gjort funker, uten at vi har «cashet» ut den treningen helt ennå, sier Warholm.
Sunnmøringen har denne oppkjøringen trent på en spesiell måte for å avslutte løpene enda bedre – noe VG omtalte før løpet i Kina.
– Du løp verdensrekord på 400 meter hekk noen måneder etter du satte rekord på 300 meter hekk i 2021, hvordan skal vi tolke dette?
– Det er fristende å tolke det i beste mening, men 45,94 er en bedre rekord. Men passeringen min viser at jeg har farten inne og er på riktig vei. Vi pusher mot å slå gamle rekorder. Jeg velger å ta det som et veldig godt tegn, svarer Warholm.
Han tror at tiden vil bli godkjent som en offisiell verdensrekord, og ikke kun en «bestenotering», etter litt tid.
– Jeg tenker at det like godt kan være det. På mellomdistanse er det mange ulike rekorder for eksempel, så det er ingen logisk grunn til at det ikke skal bli verdensrekord.
Om en uke løper han originaløvelsen 400 meter hekk i Shanghai.
– Det blir spennende å se hva det holder til da. Jeg skal prøve å være best mulig forberedt, sier Warholm.
NRK-kommentator Jann Post ble positivt overrasket over det han så lørdag.
– Han så avslappet, lett og ledig ut. Det er noe av det bedre jeg har sett av ham faktisk og det allerede i april. Jeg tenkte at han var litt inne i en treningsfase nå og tok dette løpet litt mer «på hælen», men det tyder på at han er ekstremt revansjesugen og lei av å tape. Han har tenkt å slå tilbake.
NRK-kommentator
– Hvor mye bedre kan han bli med et par måneder trening til – frem til høydepunktet
i september?– Vi får svaret på det om en uke på 400 meter hekk, hvor bra det stå til. Det er det som egentlig teller. Fartsgrunnlaget er åpenbart på plass. Vi vet han har snudd litt på treningen for å holde bedre på oppløpssiden på 400 meter hekk, svarer Post og fortsetter:
– Det er krevende å slå verdensrekorden, det vet han selv også. Jeg håper han i løpet av sesongen kan løpe sitt nest beste løp. Det er ganske stor avstand mellom verdensrekorden og det nest beste han har gjort.
De ti raskeste tidene på 400 meter hekk gjennom tidene
1. Karsten Warholm, 45,94 (satt i 2021)
2. Rai Benjamin, 46,17 (2021)
3. Alison Dos Santos, 46,29 (2022)
4. Rai Benjamin, 46,39 (2023)
5. Rai Benjamin, 46,46 (juni 2024)
5. Rai Benjamin, 46,46 (august 2024)
7. Karsten Warholm, 46,51 (2023)
8. Karsten Warholm, 46,52 (2023)
9. Karsten Warholm, 46,53 (2023)
10. Rai Benjamin, 46,62 (2023)
Kilde: World Athletics
– Men er verdensrekorden mulig å gjøre noe med?
– Ingenting er umulig. Vi ble helt sjokkskadet i 2021 da han løp det løpet – vi var ikke i nærheten av å spå det den gangen. Jeg tør ikke å tro på det nå heller, men han er i minst like god rute.
– Men å få det superløpet på en rask bane, på en dag hvor han har den beste dagsformen, maks konkurranse, vind og vær skal perfekt ... det var så mange ting som stemte den dagen i en OL-finale, det er vanskelig å gjenskape, men ikke umulig.