– Tollnivået er fortsatt et stort problem, understreker forvalter.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
Det har nå vært mange dager med voldsom uro i finansmarkedene. Men fredag ser det faktisk ut til å begynne relativt rolig på børsene i USA.
Slik ligger det an på Wall Street kl. 16.05:
- Samleindeksen S&P 500 stiger 0,04 prosent
- Teknologiindeksen Nasdaq stiger 0,15 prosent
- Dow Jones-indeksen stiger 0,02 prosent
Les på E24+
Forvaltersjef om handelskrigen: – Mye verre enn vi regnet med
Handelskrig og toll har vært altoverskyggende for markedet helt siden USAs president Donald Trump onsdag forrige varslet toll mot hele verden. Den kraftige nedgangen i etterkant fikk et pusterom på onsdag, da presidenten kom med tollpause. Men denne ville oppturen ble så avløst av bratt fall torsdag.
– Det lavere tollnivået er fortsatt et stort problem, og utsettelsen på tre måneder gir ingen tydelighet for kunder, selskaper eller investorer, sier forvalter Jed Ellerbroek i Argent Capital Management til CNBC.
Trumps tollpause gjelder riktignok ikke for Kina. USA har økt sin Kina-toll til 125 prosent, som i praksis vil være 145 prosent. Kina svarte fredag med å øke sin USA-toll til 125 prosent.
Storbank-hopp
Midt i tolluroen, begynner resultatsesongen å dra seg i gang. Som vanlig er det de store bankene som åpner ballet i USA.
JP Morgan, USAs største bank, har lagt frem resultater for første kvartal. Både overskudd og inntekter var bedre enn ventet, og sterkere enn på samme tid i fjor.
JP Morgan-aksjen er opp 2,2 prosent.
Toppsjef Jamie Dimon uttaler i forbindelse med tallslippet at «økonomien står overfor betydelig turbulens».
Han trekker frem handelskrig, inflasjon, statens budsjettunderskudd og store svingninger i markedene, men peker også på potensielle positive effekter fra skattereform og dereguleringer.
Dollar-svekkelse
Det er ikke bare aksjer som har blitt rystet av Trumps toller. Det har også vært store bevegelser for valutaer, olje og i rentemarkedene.
Dollaren har svekket seg, og ble enda svakere mot euroen etter at Kina kom med sitt siste tollsvar. Bare i april har euroen gått fra 1,07 dollar, til nå å ligge på rundt 1,14 dollar.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets trekker frem utviklingen for rentene i USA, at dollaren har svekket seg og at amerikanske aksjer falt kraftig.
– Det er exit USA vi ser foran øynene våre. Noe av det kan være uomgjengelig og kanskje er det bra for amerikanerne også, sier sjeføkonomen til E24.
Andreassen sier at en svakere dollar kan hjelpe USA over tid, men advarer om at prosessen kan bli «ukontrollert når den skjer på den måten Trump har satt i gang». Markedets frykt for handelskrigen til Trump handler blant annet om frykt for at toll kan gi økonomisk tilbakegang både for USA og verden.
Rentesvingninger og gullrekord
Den amerikanske tiåringen, renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, har klatret ytterligere fredag. Den kalles «verdens viktigste rente» fordi den påvirker renter og finansmarkeder i hele verden.
Tiåringen ligger på 4,53 prosent i skrivende stund.
Vanligvis faller renten på tiåringen når det er uro i markedene, fordi investorene søker til den som en trygg havn. Denne gangen har derimot renten steget. Ekspertene peker på tvil rundt USAs rolle som en trygg havn.
Gullprisen har samtidig klatret til ny rekord.
– Gullprisen er ofte tett korrelert med brudd på tillit. Investorer søker trygge havner når det er uro, og selv dollar og amerikanske statsobligasjoner ser ikke ut til å bli regnet som en trygg havn denne gangen, sier makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets til E24.