Voldtektstiltalt sa unnskyld

2 hours ago 2


 CHRISTOPHE SIMON / AFP / NTBGisèle Pelicot og advokaten hennes Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / NTB

De første tiltalte har avgitt forklaring i rettssaken der 51 menn er anklaget for voldtekt av en sovende kvinne.

mandag 23. september kl. 03:16

I den omfattende og rystende rettssaken som ryster Frankrike, står 51 menn tiltalt for å ha voldtatt Gisèle Pelicot, mens hun var bevisstløs etter å ha blitt dopet ned av sin daværende ektemann, Dominique Pelicot.

Rett før helgen startet vitneforklaringene fra de tiltalte. En 44 år gammel mann, identifisert som Lionel R. forklarte hvordan han ble kontaktet av Dominique Pelicot på en datingsidé.

 Abdul Saboor / Reuters / NTBDemonstranter til støtte for Gisèle Pelicot Foto: Abdul Saboor / Reuters / NTB

– Han fortalte meg at han var i et forhold og kom med det uvanlige forslaget om å ha sex med kona hans. Han sa at hun ville sove, og snakket om sovepiller. Jeg stilte ikke for mange spørsmål, jeg var overbevist om at det var et spill på det tidspunktet, sa Lionel R. i retten.

Les også: Frankrike: Erkjenner å ha organisert over 90 voldtekter av kona

Han ba også om unnskyldning til Gisèle Pelicot:

– Jeg er lei meg, jeg kan bare forestille meg marerittet du har gjennomlevd ... og jeg er en del av dette marerittet. Jeg vet at min unnskyldning ikke vil endre det som skjedde, men jeg ville fortelle deg det, sa han ifølge The Guardian.

En annen tiltalt, 74 år gamle Jacques C., forklarte at han ikke ble overrasket over å finne Gisèle Pelicot bevisstløs i sengen:

– Jeg hadde denne ideen om et promiskuøst par, der kona kanskje sov fordi hun var en sjenert person, sa han.

 Antony Paone / Reuters / NTBAdvokaten til en av de tiltalte Foto: Antony Paone / Reuters / NTB

Saken har sjokkert Frankrike og ført til demonstrasjoner til støtte for Gisèle Pelicot. At tilsynelatende vanlige menn i alderen 26 til 74 år kunne voldta en bevisstløs kvinne, har vakt oppsikt verden over.

Ordføreren i byen Mazan, der overgrepene skjedde, har kommet med en offentlig beklagelse etter uttalelser han kom med i forbindelse med saken:

– Jeg har blitt kritisert for å minimere alvorlighetsgraden av de avskyelige forbrytelsene som de tiltalte er anklaget for. Jeg forstår at disse bemerkningene er sjokkerende, og jeg beklager oppriktig, sier ordfører Louis Bonnet i en uttalelse, ifølge AP.

Uttalelsene som skapte reaksjoner kom i et intervju med BBC. Der uttalte han at saken kunne vært langt mer alvorlig:

– Det var ingen barn involvert, ingen kvinner ble drept, familien vil få det tøft, men de kan bygge seg opp igjen. Tross alt døde ingen, sa ordføreren til den britiske kringkasteren.

Gisèle Pelicot, som var gift med sin mann i 50 år og fikk tre barn med ham, har blitt en helt for mange voldtektsofre. Hun har valgt å stå fram offentlig med sin historie.

 CHRISTOPHE SIMON / AFP / NTBGisèle Pelicot Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / NTB

– Denne forferdelige historien har såret vårt lokalsamfunn dypt, sier ordfører Bonnet senere i en uttalelse

– Men jeg er fullt klar over at dette såret på ingen måte kan sammenlignes med lidelsen til Gisèle Pelicot og hennes familie.

Les også: Neddopet og voldtatt over 90 ganger: – Det var tortur

Gisèle Pelicot var 57 år da overgrepene startet. Hun opplevde ofte uforklarlige hukommelsestap og ekstrem tretthet, og lurte på om hun led av tidlig Alzheimers. I retten beskrev hun overgrepene som «tortur» og at hun ble behandlet som en «søppelsekk».

Saken ble avdekket da Dominique Pelicot ble tatt for å filme opp under skjørtene til kvinner i et supermarked i 2020. Politiet beslagla datautstyret hans og fant videoer av de angivelige voldtektene.

 GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP / NTBFoto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP / NTB

– Uten vaktens oppdagelse kunne det fortsatt pågått i dag, sa etterforskere i retten ifølge The Guardian.

Franske feminister mener saken viser at landet henger etter i håndteringen av seksuell vold. Anne-Cécile Mailfert fra organisasjonen Fondation des. Femmes sier til The Guardian:

– Det demonstrerer nøyaktig hva vi står overfor, som ikke bare er voldtektskultur, men en kultur for straffrihet.

Rettssaken er ventet å vare til midten av desember. De anklagede risikerer opp til 20 års fengsel, skriver AP.

Read Entire Article