Vil vurdere Norges Banks mandat neste år

2 days ago 14


Da er det åtte år siden sist man evaluerte hva sentralbanken forholder seg til når renten settes.

Finansminister Jens Stoltenberg. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Regjeringen legger opp til at det skal gjøres en evaluering av Norges Banks mandat i løpet av 2026. Det kommer frem Finansmarkedsmeldingen til Finansdepartementet, som ble sluppet fredag.

«Nå som inflasjonen kommer ned og nærmer seg målet, vil det være hensiktsmessig å høste erfaringer med det operative mandatet for pengepolitikken etter en periode med særlig høy inflasjon», heter det i meldingen.

Finansminister Jens Stoltenberg ga en lignende uttalelse i et skriftlig svar til Rødt-leder Marie Sneve Martinussen i februar i år.

Les på E24+

Equinor uten fornybart

Nå er dette konkretisert til at man vil starte en evaluering neste år.

Målet er at evalueringen skal være ferdig, og eventuelle endringer annonseres, høsten 2026. Finansdepartementet vil begynne med å be Norges Bank legge frem en vurdering av erfaringen med dagens mandat i første kvartal, for deretter å få innspill fra norske og internasjonale fagmiljøer.

– Hvert åttende år

«Departementet anser at hvert åttende år kan være en passende hyppighet for slike gjennomganger», heter det i meldingen fra Finansdepartementet.

Norges Bank viktigste rettesnor er inflasjonsmålet. Renten settes ut ifra et mål om å ha prisvekst på rundt to prosent over tid.

Sist gang mandatet ble gjennomgått var da det ble «modernisert» i 2018. Da ble blant annet inflasjonsmålet justert fra 2,5 til 2 prosent.

Sentralbankens mandat er regulert av sentralbankloven. I mandatet står det at sentralbanken skal bidra til høy, stabil produksjon og sysselsetting. For å oppnå dette har de i hovedsak to verktøy: Styringsrenten og salg av valuta, altså norske kroner.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache, her flankert av portrettet til sin forgjenger Øystein Olsen. Foto: Helge Mikalsen / VG

LO er blant de som tydeligst har tatt til orde for at mandatet skal vurderes. De mener blant annet at Norges Bank legger «veldig stor vekt på inflasjonen, uavhengig av hva kilden er».

Norges Bank har også selv vært åpne for at det gjøres jevnlige gjennomganger av mandatet. I årstalen sin i februar nevnte sentralbanksjef Ida Wolden Bache dette, samtidig som hun understreket at de har «et godt mandat» i dag.

– Regelmessige gjennomganger vil gi anledning til å ta inn over seg ny innsikt og vil kunne styrke den demokratiske forankringen av mandatet for pengepolitikken. At slike gjennomganger skjer på tidspunkter som er bestemt på forhånd, bidrar til forutsigbarhet, og til at det ikke oppstår tvil om sentralbankens uavhengighet i rentesettingen, sa Wolden Bache i talen.

Gjedrem-utvalget fra 2017 har tatt til orde for jevnlig vurderinger av Norges Banks mandat.

Rentehopp

Vurderingen av mandatet kommer etter en periode hvor styringsrenten har blitt satt mye opp, etter at den var nede på 0 prosent under coronapandemien.

Prisveksten steg kraftig i kjølvannet av pandemien og oppgang i energiprisene etter Ukraina-krigen brøt ut. Prisveksten har fortsatt ikke kommet ned på målet.

Mens andre sentralbanker har begynt å kutte, har Norges Bank latt renten ligge i ro på 4,5 prosent siden slutten av 2023. På rentemøtet i mars droppet sentralbanken rentekutt, og justerte sin prognose for renten til å tro på færre kutt fremover.

«Departementets vurdering er at Norges Bank har foretatt gode avveininger mellom hensynet til å få prisveksten tilbake til målet og hensynet til å bidra til høy sysselsetting i 2024 og redegjort godt for sine beslutninger i pengepolitikken», heter det i Finansmarkedsmeldingen.

Read Entire Article