Vil sikre Riksrevisjonen innsyn i regjeringsnotater

1 week ago 9


 Martha Holmes / VGStatsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Martha Holmes / VG

Riksrevisjonen ønsker å se regjeringen i alle kortene når de undersøker saker for Stortinget. Det vil Jonas Gahr Støre (Ap) sette en stopper for. Rødt ber om at forslaget gjennomføres likevel.

Mandag 11. november kl. 19:33

I fjor foreslo et bredt sammensatt utvalg at Riksrevisjonen skal få utlevert all informasjon for å gjennomføre sine undersøkelser – uten noen vilkår.

Riksrevisjonen jobber for Stortinget med å undersøke hvordan statlige organer bruker penger og løser oppgavene sine. De siste årene har Riksrevisjonen blant annet laget kritiske rapporter om den omstridte Helseplattformen i Midt-Norge, NAV-skandaler, investeringer i Forsvaret og informasjonssikkerhet.

Utvalget foreslo også at Riksrevisjonen i fremtiden skal få utlevert interne regjeringsnotater ved behov, men bare be om slike «helt unntaksvis» og i tilfeller hvor «det er absolutt nødvendig» for å undersøke saker.

Bilde av Professor Signy Irene VaboProfessor Signy Irene Vabo

Vabo ledet ekspertutvalget som laget forslaget til ny lov for R

– Dette er konklusjonen i en prinsipiell diskusjon, der utvalget ikke fant gode grunner til å gjøre unntak fra innsyn i regjeringsnotatene, sier professor i statsvitenskap Signy Irene Vabo til VG.

Hun ledet utvalget bak rapporten. Hun viser til at Sivilombudet, det andre organet som undersøker forvaltningen med mandat fra Stortinget, etter loven har rett til å se regjeringsnotater og tilhørende dokumenter ved behov.

Støtte fra Riksrevisjonen

En sak der Riksrevisjonen undersøkte regjeringsnotater var undersøkelser av Kielland-ulykken, som kostet 123 mennesker livet i 1980.

– Sivilombudet kan innhente slike notater, og vi fant ingen grunn til at Riksrevisjonen ikke skulle kunne gjøre det samme ved behov, sier Vabo til VG.

Bilde av Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-PedersenRiksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen støtter også forslaget.

– Vi slutter oss til utvalgets vurdering, sier Schjøtt-Pedersen i en uttalelse oversendt VG.

Støre mot innsyn

Forslaget er til behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I et brev til komiteen fra regjeringen signert statsminister Jonas Gahr Støre som VG har sett, tas det til ordet for at Riksrevisjonen bør få mindre innsyn enn forslaget fra ekspertutvalget.

I sin begrunnelse understreker regjeringen at hverken Stortinget eller forvaltningen normalt ikke har tilgang til regjeringsnotater:

«(...) etter regjeringens syn er det prinsipielt betenkelig at et organ underlagt Stortinget skal få innsyn i regjeringens interne politiske vurderinger og prosesser.»

 Helge Mikalsen / VGRegjeringen bestående av Ap og Sp ønsker å skrote flere av forslagene fra ekspertutvalget. Foto: Helge Mikalsen / VG

I brevet foreslår regjeringen at loven får en setning som slår fast at Riksrevisjonen ikke får tilgang til regjeringsnotater. Regjeringen foreslår også at loven unntar «protokoller, dagsordener og andre regjeringsdokumenter».

Regjeringen vil også skrote forsalget fra ekspertutvalget om å sikre Riksrevisjonen tilgang til møtereferater fra Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen.

– Må sikre tilgang

Komitémedlem Seher Aydar (R) håper forslaget vil bli med i komiteens innstilling

– Stortinget må sikre at vårt eget kontrollorgan, Riksrevisjonen, har tilgang til alle opplysninger det trenger for å utføre oppgavene sine. Derfor mener jeg vi må avvise regjeringens forsøk på å frata Riksrevisjonen retten til å kreve innsyn i regjeringsnotater, sier Seher Aydar til VG.

 Tore Kristiansen / VGSeher Aydar (R) ønsker å sikre Riksrevisjonen tilgang til regjeringsnotater ved behov. Foto: Tore Kristiansen / VG

Sikter mot bredt flertall

Det er ventet at komiteen leverer fra seg en innstilling om ny lov denne uken. Saksordfører Nils T. Bjørke (Sp) vil ikke gå i detaljer om forslaget, men sier til VG at de jobber for å sikre et bredt flertall.

– Vi er i innspurten. Jeg tror vi skal klare å lande dette med et bredt flertall. Hva vi foreslår kan vi redegjøre for nærmere når innstillingen er avlagt, sier Bjørke til VG.

Read Entire Article