Vil revolusjonere landbruket med roboten sin

4 months ago 47


Som 16-åring bygde Lars Grimstad sin første båt. Nå bygger han roboten Thorvald.

 Lars Gimstad vant tittelen Årets teknologihode i E24s kåring Ledertalentene 2024. Foto: Privat

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

– Jeg ville gjerne drive med musikk. Men faren min var ingeniør og jeg syntes det han drev med var kult. Jeg syntes det var gøy å bygge ting, sier Lars Grimstad (35).

Han har vokst opp i Bergen, men ingeniørdrømmen tok han til NMBU på Ås. I 2018 leverte han doktorgrad om roboten Thorvald.

I dag er Grimstad teknologidirektør i selskapet Saga Robotics, som produserer Thorvald - roboten som er i drift hos jordbær- og vinprodusenter i Norge, Storbritannia, og USA.

Nå håper han at Thorvald kan revolusjonere landbruket.

Lars Gimstad vant tittelen Årets teknologihode i E24s kåring Ledertalentene 2024. Se alle vinnerlistene her.

 Lars Grimstad (nummer fire fra høyre) sammen med Ledertalent-juryen og de andre kategorivinnerne. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Hva var din første lederjobb?

– Jeg var kapellmester for bandet under ukerevyen på universitet i Ås da jeg studerte. Men det var mest fordi jeg syntes det var gøy å spille gitar, og ikke fordi jeg hadde noen lederambisjoner.

– Hva syntes du var det tøffeste med å bli leder for første gang?

– Det er et vanskelig spørsmål, for det har vært så gradvis for meg. Men innimellom blir man veldig alene om ting. Jeg prøver alltid å få med meg teamet i prosessen, men til slutt er det jeg som står alene med ansvaret.

– Hva liker du best ved å være leder?

– Jeg liker godt å jobbe med folk og løse problemer sammen. Jeg er veldig aktiv i selve arbeidet og jobber mye sammen med gjengen min.

Les på E24+

Hva du kan lære av franske karrieremødre

Leve med usikkerhet

– Hva synes du er det vanskeligste med å være leder?

– Som leder hender det at man må ta viktige beslutninger basert på antagelser om fremtiden, og det kan ta lang tid før man får svar på om beslutningen var riktig. Man må lære seg å leve med usikkerhet. Dette kan være utfordrende.

– Hvordan tror du dine medarbeidere vil beskrive deg som leder?

– Jeg tror jeg er veldig engasjert og til tider litt distré. Men jeg tror jeg klarer å skape god stemning. Også er jeg veldig dårlig til å multitaske. Hvis noen snakker til meg, og jeg samtidig prøver å gjøre noe annet, får jeg ofte beskjed om at «nå ser jeg at du multitasker».

– Hva er den største tabben du har gjort som leder?

– Jeg har gjort masse tabber. Jeg vet ikke helt hva den største er, men det er masse kjedelige småting som at jeg har gått for løsning A, når jeg burde gått for B.

– Hva er krevende ved å være ung i lederrollen?

– Som ung leder for et ungt team med begrenset erfaring, blir man lett overveldet av råd fra utsiden. Det er viktig å huske at du og teamet ditt ofte har mer detaljert innsikt i problemene som skal løses. Å balansere egne vurderinger og andres råd kan være krevende. Tidlig i karrieren la jeg for stor vekt på andres erfaring.

– Utbrenthet og stress er stadig mer utbredt, gjør du noe for å unngå det?

– I starten, så nei. Nå prøver jeg å sette av tid til å henge med venner og gjøre ting som ikke har noe med jobb å gjøre. Nå har jeg startet en bokklubb for å ha noe annet å gjøre enn å jobbe. Jeg er veldig glad i jobben min og koser meg veldig på jobb, men det er helt klart at perioder har vært tyngre enn andre

– Hva er det smarteste valget du har tatt?

– Jeg er veldig glad for at jeg valgte å gå på NMBU. Og for at jeg tok doktorgrad. Det var litt tilfeldig. Og så har NMBU ekstremt godt sosialt miljø. Det er akkurat langt nok fra Oslo, så folk gidder ikke dra inn dit hele tiden.

Les på E24+

Tøffe tider: Stramme inn på hjemmekontor?

Råd til andre

- Hvis du skulle gitt ett råd til de som drømmer om å bli ledere, hva ville det vært?

– Jeg drømte egentlig aldri om å bli leder. Men jeg synes det var gøy med disse robotene da. Jeg er ikke drevet av lederambisjonene, men det var dette jeg ville drive med. Så, jeg tenker at hvis du ser en mulighet, så prøv det.

– Hvor er du om ti år?

– Det er gode sjanser for at jeg fortsatt er i Saga Robotics. Jeg håper vi fortsetter å gjøre det bra og at vi har klart å overbevise om at roboter hører hjemme i landbruket.

Les på E24+

Denne roboten kan endre vinbransjen

Read Entire Article