MDG og SV åpner for å redde solcelleselskapet Norsun. Regjeringen er skeptisk til en konkurranse om hvem som kan subsidiere mest.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- MDG og SV ønsker å redde solcelleselskapet Norsun, men regjeringen mener at Norge ikke er tjent med å delta i et globalt subsidiekappløp.
- Norsun satser nå på å bygge en fabrikk i USA, hvor det finnes støtteordninger og toller som demper konkurransen fra Kina.
- Både solcellebransjen og batteribransjen sliter med sterk konkurranse fra Kina og begrenset støtte i Europa.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Like før jul gikk Norsun konkurs, og 60 ansatte i Årdal mister jobben. Tidligere har også solaktører som Rec Solar og Norwegian Crystals gått dukken.
MDG og SV åpner for å redde Norsun, og frykter at grønn industri i Europa skal bli utkonkurrert av Kina og USA.
Men regjeringen vil ikke redde Norsun, ifølge statssekretær Vegard Grøslie Wennesland (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet.
– Det er naturligvis leit å få beskjed om at Norsun nå melder oppbud i sin norske virksomhet. Det påvirker ansatte og lokalsamfunnet i Årdal. Vi må erkjenne at situasjonen for mye grønn industri er krevende i hele Europa, og preget av betydelig usikkerhet, sier Wennesland.
– Regjeringen har ordninger for å tilby risikoavlastning for grønne industriprosjekter, men vi skal holde fast på at privat kapital må lede an og at vi ikke er tjent med at Norge deltar i et globalt subsidiekappløp, sier han.
Norsun satser nå på å bygge en fabrikk i USA. Der er det støtteordninger for grønn industri, og landet har innført handelshindringer mot Kina.
Vegard Grøslie Wennesland
statssekretær (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet
Kristoffer Robin Haug (MDG) har etterlyst handlekraft fra regjeringen for å redde Norsun.
– Vi mener vi må ta den kostnaden det er å opprettholde industri her, og ikke la Kina vinne frem med sin strategi om å underby Vesten på grønn teknologi. Norsun er et veldig godt eksempel på dette, sier Haug til E24.
Kristoffer Robin Haug
Vararepresentant for MDG på Stortinget
Etterlyser både støtte og handelshindringer
Konsernsjef Erik Løkke-Øwre i Norsun utelukker ikke at det hadde vært mulig å drive Norsun videre. Men det ville trolig ha krevd europeisk innsats, og ikke bare norske redningspakker, mener han.
– Hadde det vært mulig å redde Norsun i Årdal?
– For å kunne drive og videreutvikle denne typen virksomhet i Norge må vi få målrettede støtteordninger og handelsbarrierer i Europa, sier Løkke-Øwre.
– Dette er viktig for å bygge et fundament som over tid blir konkurransedyktig sammenlignet med kinesiske konkurrenter. Norske myndigheter kan i samarbeid med EU bidra sterkt.
Erik Løkke-Øwre
Konsernsjef i Norsun
– Helt klar mulighet til å overleve
EU innførte nylig toll på kinesiske elbiler. Norsun-sjefen hadde ønsket seg toller som også kunne beskyttet hans egen bransje.
– Hadde EU hatt handelsbarrierer på sol slik som de har innført på elbiler, så hadde Norsun hatt en helt klar mulighet til å overleve. Uten handelsbarrerier så er det kjempevanskelig, for slik vi forstår det så selger kineserne sine produkter til under kostpris, sier han.
– Europa blir oversvømmet av billige kinesiske solcellepaneler og -komponenter, og da er det vanskelig å konkurrere. Vi vet at våre konkurrenter i Kina taper store penger i dagens marked, sier Løkke-Øwre.
– MDG frykter at Kina skal utkonkurrere alt innen grønne satsinger, er det en reell frykt?
– Det er en reell frykt. Det er dette politiske myndigheter i EU sier, når de ønsker å bygge opp en egen verdikjede på sol som et av de sentrale virkemidlene for å bli selvforsynt på energi. Da gjelder det å få handelsbarrierer og incentiver i en periode, slik USA har gjort gjennom sitt IRA-programIRA-programUSAs Inflation Reduction Act er en støttepakke som blant annet tilbyr skatterabatter for en rekke grønne satsinger.
Vil bygge fabrikk i USA
Dette gjør at Norsun selv vender blikket over Atlanteren.
– Vi satser videre i USA, og skal bygge en fabrikk i Tulsa, Oklahoma der vi har solgt ut hele produksjonskapasiteten de neste 5-7 årene. Vi har også inngått kontrakter på utstyr og med dem som skal bygge fabrikken, sier Løkke-Øwre.
– Hva er det som gjør at det går an å satse i USA?
– USA har handelsbarrierer mot Kina og forskjellige støtteordninger som vi kan nyte godt av. USA har blant annet fra første januar 2025 økt tollsatsen fra 25 til 50 prosent på polysilisium, som vi bruker som innsatsfaktor.
Les også
Slik gikk det med batterifabrikkene
– Krevende i hele Europa
Det er ikke bare solbransjen som sliter i Norge, med nedleggelser av Rec Solar i Kristiansand, Norwegian Crystals i Glomfjord og nå Norsun i Årdal.
Også batteribransjen sliter med sterk kinesisk konkurranse. Freyr jobber med å selge sitt fabrikkbygg i Mo i Rana, mens Beyonder inntil videre vil produsere sine batterier i Kina, noe også Elinor Batteries vil gjøre. Morrow Batteries fikk like før jul 1,5 milliarder i statlig lån, etter å ha bygget ut en fabrikk i Arendal.
Regjeringen har hatt store planer for batteribransjen. Statssekretær Wennesland mener næringen er mangfoldig, og trekker frem selskaper som Corvus i Bergen, som leverer batteriløsninger til maritim sektor, og Hydrovolt i Fredrikstad, som driver med resirkulering av batterier.
– Vi må erkjenne at situasjonen for mye grønn industri er krevende i hele Europa, og preget av betydelig usikkerhet, sier statssekretær Wennesland.
– Regjeringen bidrar med et næringsrettet virkemiddelapparat ved å støtte forskning og utvikling og tilby risikoavlastning for å akselerere industriinvesteringer i Norge. Privat kapital som må lede an, men vi håper at dette vil bidra til å øke innsatsen fra det private næringslivet, sier han.
Også hydrogenbransjen har opplevd utfordringer med brems i store prosjekter i det siste. Børsnoterte Teco 2030 som skulle satse på hydrogen-brenselceller og planla en milliardfabrikk i Narvik gikk nylig konkurs.
– Vi har prøvd å hente penger som alle andre i det grønne skiftet, men folk rundt oss går konkurs overalt, både i Norge og Europa. Myndighetenes interesse for å være med å hjelpe litt, er ikke lenger tilstede, sa Teco 2030-sjef Tore Enger til E24 etter konkursen.
Les også