Vil ikke behandle vindkraftverk: – Blir bare mer bråk

3 months ago 22


NVE-sjef Kjetil Lund forsvarer at vindprosjektet Davvi i Finnmark ikke behandles nå. – Svært kontroversielt.

NVE-sjef Kjetil Lund forsvarer at vindkraftprosjektet Davvi i Finnmark ikke behandles nå. Han mener at prosjektet ligger i et område med store naturverdier og er kontroversielt. Foto: Frode Hansen / VG / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

NHO er misfornøyde med at NVE har satt vindkraftverket Davvi i Finnmark på vent, uten å realitetsbehandle saken, skrev E24 i forrige uke.

En klage fra utbyggerne ligger til vurdering hos Energidepartementet.

– Vi vil selvsagt forholde oss til Energidepartementets vurdering. Hvis departementet mener at vi likevel skal ta Davvi til behandling, gjør vi selvsagt det, sier NVE-sjef Kjetil Lund til E24.

Han vil likevel forsvare NVEs beslutning om å ikke gå videre med prosjektet, som ligger i Lebesby i Finnmark.

– Det blir ikke mer kraftproduksjon i Finnmark om Davvi blir bygget, det blir bare mer bråk. Vi har allerede til behandling langt flere vindkraftprosjekter i Finnmark enn det er plass til i kraftnettet, sier Lund.

– Grunnen til at vi ikke har tatt med Davvi blant de 11 av 26 prosjektene vi nå behandler videre, er at dette prosjektet er svært kontroversielt og uansett neppe ville fått konsesjon. Dette har vi gjort rede for i brev til de aktørene som ikke er med videre, legger han til.

NHO-nestleder Anniken Hauglie er bekymret for en ny forvaltningspraksis der utbyggere ikke vet om de vil få behandlet søknadene, og heller ikke har formell rett til å klage.

– Her blir man på en måte rettsløs, sier Hauglie.

Les også

Krever omkamp om vindkraft i nord: – Blir på en måte rettsløs

– Høyt konfliktnivå

Lund påpeker at vindkraft i Finnmark er omstridt.

– Det er svært krevende å behandle disse sakene, og konfliktnivået er til dels høyt. Vi ønsker å gjennomføre en prosess med høy tillit der vi kan få fram de beste og mest akseptable prosjektene, sier Lund.

– Det er underlig hvis NHO mener at vi heller burde brukt tiden vår på prosjekter med høyt konfliktnivå, og at vi skal gå videre med et prosjekt som neppe ville fått tillatelse likevel. NHO er vanligvis opptatt av staten skal ha effektive prosesser som gir resultater.

Vindkraftanlegget Davvi er planlagt i dette området i Lebesby i Finnmark. Prosjektet ligger nå på vent, mens NVE går videre med behandlingen av en rekke andre prosjekter. Foto: Grenselandet

– Ikke sjakk matt

Davvi har rett på å få behandlet saken sin, sier NVE-sjefen. Men han vil ikke sette noe årstall for når Davvi-utbyggingen skal behandles.

Siden NVE heller ikke har gjort noe formelt vedtak i saken, har Davvi egentlig ikke formell adgang til å klage. De er satt sjakk matt, mener NHO.

– Jeg mener at vi ikke vi setter søkeren sjakk matt, svarer Lund.

– Men det er prosjekter som ikke får konsesjon, og det er ofte usikkerhet om videre prosesser. Det gjelder for all vindkraft i Norge. Mange prosjekter blir stoppet av kommunene. Det er politisk risiko i denne sektoren.

– Men her havner de litt i limbo?

– Vi har i dag ikke hjemmel til tidlig avslag. Så vi kan ikke formelt avslå. Vi vil ta alle saker til behandling, men har valgt å først ta de prosjektene som basert på en del objektive kriterier er de mest realistiske, sier Lund.

Les på E24+

Tvil om nordnorsk kraftløft: – Svært bekymret

Peker på naturverdier

NVE-sjefen påpeker at Davvi ligger i et område med viktige naturverdier.

– Laksefjordvidda er blant Norges største uberørte naturområder, som er viktig for rekreasjon, reindrift og bestander av jerv, gaupe og fjellrev. Det ligger også opp mot Storelvvassdraget, som har vært vernet siden 1973, sier Lund.

– Prosjektet har et uavklart forhold til reindriften, og området har stor symbolverdi for samiske interesser. Det var heller ikke med i Finnmark fylkes regionale plan for vindkraft, legger han til.

– Er du redd dette prosjektet kan gjøre vindkraften en bjørnetjeneste?

– Vi fikk inn langt flere prosjekter enn det er plass til i nettet uansett. Vi har valgt å ikke gå videre med alle, sier Lund.

– Flere av dem er kontroversielle og vil ha store negative verdier på natur, reindrift eller andre hensyn. Vi må få ned antallet saker til et omfang det er mulig å forholde seg til for alle parter.

Les også

Høyre tror kraftløft i nord utsettes: – Et stort problem

– Ikke nødvendigvis gått raskt

I 2023 sa utbyggerne at Davvi potensielt kunne være i drift i 2030 hvis de fikk konsesjon raskt, mens andre prosjekter vil kunne ta lenger tid.

Det er frykt for høyere strømpriser i Nord-Norge, siden Equinor skal ta i bruk nesten fire terawattimer årlig på Melkøya fra rundt 2030. Regjeringen har lovet at nye kraftutbygginger skal kompensere for det økte forbruket.

– Det hadde ikke nødvendigvis gått raskt hvis det hadde ført til en vanskeligere prosess. Erfaringen fra tidligere arbeid med vindkraft er at man ikke sparer tid ved å rushe prosesser, sier Lund.

– For noen år siden var det mye kritikk for at det gikk for raskt og var for lite involvering. Prisen for det er at det nå har stått bom stilt i mer enn fem år.

Saksbehandlingen for vindkraft ble stanset i 2019, og åpnet først igjen i 2022. Det ligger an til lite utbygging av vindkraft på 2020-tallet.

Les også

NVE-ansatt til Motvind Norge: – Dere har fått det som dere vil

Read Entire Article