Vil ha digital plattform for fullmakter: – Skal bli enklere

1 month ago 8


Kortversjonen

  • Eylem Budak må ha en ny fullmakt fra sønnen Sipan for hvert apotek, for å hente medisiner.
  • Regjeringen vil forenkle prosessen med en digital plattform for fullmakter.
  • Plattformen skal være et verktøy for bedre inkludering og vil spare tid for pårørende og fullmaktsgivere.

– Du kan si at jeg ble fly forbannet.

Eylem Budak gjenforteller sønnens ord om en opplevelse i banken for en stund tilbake. Hennes 19-år gamle sønn, Sipan, er helt klar i hodet, men kroppen spiller ikke på lag.

– Vi møtte opp i banken med han og sa at han skulle ha Bank-ID. Da får vi beskjed om at «nei, han må ha fullmakt og verge».

Sipan har samtykkeevne. Men det stolte ikke banken på.

– Vi ble sendt hjem uten noen Bank-ID til han, og så måtte de ringe jurister i banken.

– Det var en veldig vond opplevelse for Sipan, han følte seg umyndiggjort.

– En ny fullmakt til hvert enkelt apotek

Budak forteller om hverdagsutfordringene familien møter på, med en sønn med store behov. 19-åringen ble født med vanlige motoriske evner, men blir gradvis dårligere og dårligere, forteller moren. Med store endringer på hjernen som følge av mitokondriesykdom, mister han grovmotorisk funksjon.

Budak sier at sønnen blir nødt til å gi fullmakt til andre, fordi den digitaliserte utviklingen ikke er universell.

– Det er veldig tungvint for de pårørende og for de som egentlig har evne til å uttale seg om sine egne behov. De blir stoppet fordi systemet svikter.

Foreldrene har blant annet fullmakt til å logge inn i nettbanken eller hente medisiner på apoteket. Budak forteller om da familien var på fjellet, og hun skulle hente medisiner til sønnen ved et annet apotek enn de pleier å bruke.

– Da fikk vi ikke ta ut medisinen, fordi jeg ikke hadde fullmakt til dét apoteket. Du må levere en ny fullmakt til hvert enkelt apotek.

Skulle de fått tatt ut medisin der, måtte Sipan blitt med.

– Og han vil jo helst være hjemme og game!

 Tore Kristiansen / VGEylem Budak møtte de to statsrådene torsdag denne uken. Foto: Tore Kristiansen / VG

– Skal bli enklere

Disse utfordringene ønsker regjeringen å ta tak i. Digitaliseringsminister Karianne Tung og barne- og familieminister Kjersti Toppe vil nå gi midler til en egen digital plattform for fullmakter.

– Det skal bli enklere. Et verktøy for å bli inkludert i samfunnet, sier Tung.

Bilde av Karianne Tung (Ap)Karianne Tung (Ap)

Digitaliserings- og forvaltningsminister i regjeringen for Arbeiderpartiet.

Hun sier det skal bli en portal hvor man kan gå inn og administrere alle fullmakter, og som viser hvilke fullmakter du har. Tung trekker frem eksempelet med voksne barn som får fullmakt av gamle foreldre til å håndtere alt fra banken, til Nav, til skatteetaten:

– Det er mange eldre som sliter veldig når de skal logge seg inn. Foreldrene dine blir fratatt bankID’en hvis du bruker den uten lov. Vi ønsker å avbyråkratisere den papirmøllen man må levere inn alle steder.

– Det er veldig mange i samfunnet dette gjelder. Jeg har hatt gamle foreldre, og herligheten så mye vi har strevet med fullmakter, skyter barne- og familieminister Kjersti Toppe inn.

Bilde av Kjersti Toppe (Sp)Kjersti Toppe (Sp)

Barne- og familieminister i regjeringen for Senterpartiet

Hun sier det både er mye jobb for de pårørende, men at den byråkratiske prosessen også veldig uverdig for den som gir fullmakten:

– Det umyndiggjør.

 Tore Kristiansen / VGNå vil regjeringen samle alle fullmakter på ett sted: – På folk sine premisser, sier Tung. Foto: Tore Kristiansen / VG

De to statsrådene er opptatt av at den nye plattformen vil gjøre hverdagen enklere for både fullmaktsgiver og fullmaktshaver. Derfor setter de av 2,6 millioner i neste års budsjett til fullmaktsløsningen.

– Det er 600.000 som definerer seg som digitalt utenfor. Dette vil spare mye tid for de det gjelder, sier Tung.

– Folk som har alvorlig syke barn, bruker i gjennomsnitt 19 timer per uke for å lete etter informasjon og administrere.

– Hatt en blindsone

Budak tror en slik plattform vil gjøre hverdagen lettere. Samtidig understreker hun at det beste hadde vært om digitaliseringen var universelt utformet, slik at Sipan kunne bestemt selv.

– Sipan er jo egentlig mye mer digitalt kyndig enn oss foreldrene, men blir begrenset av den universelle utformingen i den digitale verden.

Dette har Tung forståelse for:

– Der må vi bare anerkjenne at vi har hatt en blindsone, hvor vi ikke har vært gode nok.

Read Entire Article