Vil diskutere «elegante tekniske løsninger» for å importere russisk gass

2 days ago 5


Det importeres gass til Europa fra Russland via en rørledning gjennom Ukraina. Straks skrus den av: – Kan hende gassprisen går noen euro, sier analytiker.

 Slovakias statsminister Robert Fico er blant de mer Russland-vennlige statslederne i EU. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Slovakia tar fortsatt imot russisk gass via en rørledning som går gjennom Ukraina.

Eksporten gjennom dette røret har gått kraftig ned siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina i starten av 2022.

På nyttårsaften, om knappe to uker, utløper kontrakten som gir russerne anledning til å benytte gassledningen.

Slovakias statsminister Robert Fico har ikke gitt opp håper om å lande en ny avtale, til tross for at EU har satt seg på bakbeina.

Les på E24+

Investtech-analyse: Kjøp disse oljeaksjene

 Dette er fra et kompressoranlegg i den Slovakiske grensebyen Velke Kapusany. Her krysser gassledningen den ukrainsk-slovakiske grensen. Foto: Petr David Josek / Ap

– Har egentlig allerede vært priset

Per i dag kommer det russisk gass inn til Europa på to plasser: Gjennom gassledningen «Brotherhood» i Ukraina, og via Tyrkia.

Brotherhood har to «armer», hvorav den ene går gjennom det krigsherjede ukrainske fylket Donbas. Denne delen av rørledningen har ikke vært i bruk siden krigen startet.

I dag er det kun 0,37 terawatt timer med gass per dag som kommer gjennom røret over de ukrainske slettene fra Russland til Europa.

– Det er peanøtter i forhold til hva det pleide å være, sier Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB.

Mengden utgjør 9 prosent av gassen som ble transportert gjennom Brotherhood før fullskala invasjonen i 2019 og rundt 2,6 prosent av gassen Europa bruker.

Råvareanalytiker Ole Hvalbye i SEB Foto: SEB

– Kommer stansen av gassflyten fra Russland via Ukraina til å påvirke gassprisen i Europa – og i den forlengelse: strømprisene i Norge?

– Dette har egentlig allerede vært priset inn i gassmarkedet siden i sommer. Det kan hende gassprisen går noen Euro når flyten faktisk stopper, men det skal være priset inn, sier han.

Diskuterer «forretningshemmeligheter»

I forrige uke sa den slovakiske statsministeren Robert Fico til avisen Slovak Spectator at målet er å opprettholde gasstransport gjennom Ukraina.

Mandag denne uken klargjorde den ukrainske statsministeren at det ikke kommer på tale. Det rapporterte The Kyiv Independent.

Deretter sa Fico at han har «elegante alternative tekniske løsninger» som gjør at «Ukraina ikke transporterer russisk gass, men i stedet vil det være gass eid av noen andre». Dette skriver Bloomberg.

Slovakias statsminister Robert Fico og den Russiske presidenten Vladimir Putin på plass i Kreml i 2016. Fico har tidligere uttalt at vestens holdning til krigen i Ukraina er en total fiasko. Foto: Reuters / NTB

Matúš Misik, professor i statsvitenskap ved Comenius Universitetet i Bratislava, forteller til E24 at den slovakiske regjeringen nå har skiftet fokus fra å lande en avtale med Ukraina til å heller å forhandle med Russland.

– Den slovakiske finansministeren har allerede vært i St. Petersburg to ganger i løpet av de siste to ukene for å forsøke å snakke med Gazprom. Vi vet ikke hva resultatene ble, ministeren snakket om «forretningshemmeligheter», skriver Misik til E24.

 EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er lite interessert i å fortsette å importere russisk gass til det indre markedet. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

– Lite som skjer på to uker

Tidligere i år ble Aserbajdsjans statlige oljeselskapet Socar nevnt som en potensiell megler for en avtale for å omgå ukrainsk eierskap til gassen som eksporteres, skriver Bloomberg. Likevel er det usikkert hvordan en slik avtale kan se ut.

Slovakia-ekspert Jørn Holm-Hansen ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på Oslo Met sier til E24 at det er usikkert hvor langt Fico kan komme med en alternativ løsning.

– Hans russiske venner er jo kløppere på sånt, så hvem vet, skriver Holm Hansen.

Fico mener uansett han trenger EU-kommisjonens velsignelse for å få til en løsning. Det sa han tirsdag til det slovakiske parlamentet, rapporterer Reuters.

 Slovakia-ekspert Jørn Holm-Hansen kaller Fico en «nasjonalkonservativ populist». Foto: Oslo Met

EU-kommisjonen gjentok imidlertid tirsdag at de ikke støtter en kontraktsforlengelse eller en annen løsning som innebærer å fortsette å importere russisk gass, ifølge Reuters.

Torsdag skal er det duket for møter mellom von der Leyen og Fico.

– Fico kan håpe på at EU innser at medlemslandene er avhengig av denne gassen i ulik grad og tar hensyn til det. Også Italia, Østerrike og Ungarn baserer seg fremdeles mye på russisk gass, sier Holm-Hansen ved Oslo Met.

En alternativ løsning er ikke bare vanskelig å forhandle frem. Analytiker Hvalbye i SEB påpeker også at slike løsninger krever store investeringer og at tiden er knapp.

– Nå er det to uker til flyten stopper. Det er som regel lite som skjer på to uker, sier Hvalbye.

Read Entire Article