Sjeføkonom advarer mot å legge for mye vekt på inflasjonstallene fra måned til måned. – Kan fort bli løpende etter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Grunnleggende sett er inflasjonen på vei ned. Den var veldig høy etter pandemien. Men nå har prisveksten avtatt. Det er fortsatt godt over inflasjonsmålet, så vi er ikke helt i mål ennå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.
I mai hadde vi en inflasjon på 3 prosent, og det er blant økonomer ventet at den stiger et lite knepp, opp til 3,2 prosent, ifølge Bloomberg-estimater.
Norges Banks mål er en kjerneinflasjon over tid på 2 prosent – i kombinasjon med lav arbeidsledighet.
– De siste månedene har prisene steget saktere, sier sjeføkonomen.
Sentralbanken venter at prisveksten vil avta og være nær målet først i 2028, fastslo sentralbanksjef Ida Wolden Bache i sitt foredrag etter rentemøtet i juni da de satte ned renten.
Les på E24+
Her stiger boligprisene mest og minst
– Helt i tråd
I mai var det mat- og strømpriser som dro prisveksten oppover. KPI-prisveksten var på 3 prosent, en oppgang fra måneden før.
Hvis man tar ut energi- og matprisene, ligger prisveksten i Norge nå på 2 prosent, ifølge Andreassen.
– Den underliggende prisveksten, hvis man ser på hva som skjedde fra mars-april, april til mai og så videre, og regner om det til en årsrate, ligger på 2-streken. Men det svinger fort: Et stygt inflasjonstall ødelegger hele regnestykket, sier Sparebank 1 Markets-økonomen.
Handelsbanken Capital Markets venter at kjerneinflasjonen steg til 3,1 prosent i juni, opp fra 2,8 prosent i mai.
– Det vil i så fall være helt i tråd med Norges Banks egne anslag, sier makroøkonom Karine Alsvik Nelson.
Svekket krone
Etter at rentekomiteen i Norges Bank slo til med et overraskende rentekutt i juni, har kronekursen svekket seg videre.
– Det kan føre til litt høyere importert inflasjon fremover, men den effekten kommer med et tidsetterslep og påvirker neppe juni-tallene, sier Nelson.
Hun sier det gjør at juni-tallene vil gi en god pekepinn på det underliggende prispresset akkurat nå – og det blir viktig for Norges Bank.
– Tall i tråd med eller lavere enn forventningene vil bidra til å holde muligheten for et nytt rentekutt i september åpen, sier Nelson.
Norges Bank kuttet i juni styringsrenten for første gang siden desember 2023. Den hadde siden da ligget på 4,5 prosent før den ble satt ned til 4,25 prosent.
– Vi forventer at Norges Bank følger opp med et nytt rentekutt i september.
Etter at inflasjonen steg kraftig i årene etter pandemien, satte Norges Bank styringsrenten opp i raske vendinger. Resultatet da vi rundet av 2024, var at prisveksten gjennom året hadde dempet seg betydelig.
– Kan fort bli løpende etter
Tidligere i år ventet «alle» at Norges Bank skulle kutte renten i mars, men styringsrenten forble uendret etter at inflasjonstallene før det møtet kom inn høyere.
– De siste to-tre månedene etter rentemøtet i mars var inflasjonstallene noe lavere, som førte til at det kom rentekutt i juni, sier Andreassen.
Han sier man ikke bør basere pengepolitikken på pristall på noen få måneder, fordi de svinger så mye.
– Du kan fort bli løpende etter. Vi som analytikere og Norges Bank må ha is i magen. Og det mener jeg de stort sett har, selv om de har kjørt litt opp og ned med pristallene, sier sjeføkonomen.
Styringsrenten var på 1,5 prosent da pandemien skylte innover landet. Norges Bank ser ikke for seg at rentene skal tilbake på nivåene i tiåret før pandemien.