Det norske regissør-ikonet er spesialinvitert til Beijing International Film Festival (BJIFF).
Det skjer med hennes ferske dokumentar «The Long Road To The Director’s Chair», basert utelukkende på opptak av samtaler som Løkkeberg gjorde på Berlinalen
med kvinnelige filmskapere og feminister fra hele Europa helt tilbake i 1973.Dokumentaren ble vist også på årets Berlinale i februar, og nå har Kina og BJIFF forelsket seg i filmen, ikke minst fordi festivalen i år også markerer 30-årsjubileet for nasjonens likestillingserklæring for å fremme kvinners rettigheter.
Les også: Lever med dødsdommen
– Jeg er dypt overrasket og fascinert av invitasjonen, og takket ja umiddelbart, sier Vibeke Løkkeberg til VG.
Hun legger til at det er en stor ære å få snakke om ytringsfrihet og likestilling i et land som hun - og mange andre - har et nær mytisk forhold til.
– Sånn sett danner det en bro som jeg ønsker å være med på kulturelt, at jeg gjerne er med på å være en ambassadør som kan gjøre noe, både for Norge og Kina i denne sammenhengen. Det er veldig spennende, også fordi jeg tror at en kvinnestemme oppi all denne politikken som nå dominerer gjør det veldig viktig at vi finner en måte å snakke sammen på, mener hun.
Vibeke Løkkeberg forteller at hun aldri har vært i Kina tidligere og er spent på å delta i flere paneldebatter om tematikk som har vært selve grunnstenen i hennes godt over 50 år lange karriere.
– Men jeg hopper i det og ser frem til å kommunisere norske verdier og kulturfremme som en stolt ambassadør for mitt fag i Kina, sier Vibeke Løkkeberg og humrer:
– Det er ikke dårlig, sånn etterpå, å ha på CV-en at man har vært i Kina med en film om likestilling og feminisme. Så det er ganske stas for en film fra 70-tallet som viser samtaler om abort og seksualitet og som er så aktuell den dag i dag. Å få lov til å være med på det som 80-åring... Det spørs om jeg må ta meg et ekstra glass vin etterpå!
Det var to kinesiske podkastere som kom over Løkkebergs film under Berlinalen i februar. Via omveier fant den begeistrede podkasten til dem veien til programkomiteen i BJIFF som bestemte seg for å spesialinvitere den norske filmkunstneren.
Nå venter både mottakgelse i den norske ambassaden i Beijing og flere visninger på en festival med 200 filmer på 20 forskjellige steder i den kinesiske hovedstaden.
Løkkeberg var denne uken på besøk i den kinesiske ambassaden i Norge, der hun blant annet fikk mer kunnskap om den såkalte Beijing-erklæringen om kvinners rettigheter som i år altså er 30 år.
– Det er en utbredt oppfatning at denne erklæringen er den mest progressive blåkopien av kampen for kvinners rettigheter og kjønnslikhet, heter det i en uttalelse fra den politiske toppsjefen ved den kinesiske ambassaden i Norge, Yiding Yang.