Vi må tørre å spørre

3 hours ago 4


Ting blir ikke verre av at man spør om hvordan det går.

Privat
torsdag 10. oktober kl. 15:21
ODA OLINE OMDAL

Samfunnsdebattant

Å spørre koster lite, men det kan bety veldig mye. Faktisk kan det redde liv.

I dag, 10. oktober, markeres verdensdagen for psykisk helse. Et tungt bakteppe med rekordhøye selvmordstall i 2023 gjør at markeringen kanskje er viktigere enn noen gang.

Ventetidene for psykisk helsehjelp øker hvert eneste år. Flere som står i denne køen opplever en hverdag som er meningsløs.

En av tre under 44 år opplever at livet har lite mening, og rapporterer om dårligere livskvalitet.

Årets kampanje fra organisasjonen Verdensdagen påpeker viktigheten av hverdagslig omtanke, og at litt tid kan gjøre store forskjeller.

Å oppleve livet som meningsfullt er et grunnleggende behov. Personer som opplever mening i livet er mindre sårbare for både alvorlig ensomhet, depresjon og avhengighet.

Forskning viser tydelig at sosiale relasjoner er den viktigste faktoren for å oppleve livet som meningsfullt. Men en av fem opplever at de ikke har noen å snakke med når de har det vanskelig.

Denne dagen er derfor en oppfordring til å tilføre mening hos noen som kanskje opplever at livet er litt mørkere enn vanlig.

 ShutterstockSTØTTE: «Følelsen av å være forstått, øker for mange motivasjonen for å finne veien videre i det som er vanskelig», skriver Oda Oline Omdal. Foto: Shutterstock

Har du åtte minutter? Forskning viser at en telefonsamtale på bare åtte minutter kan bidra til å gjøre hverdagen mer meningsfull. Opplevelsen av at man betyr noe for andre, er avgjørende for å oppleve livet som meningsfullt.

Det handler om å føle seg sett. Så enkelt, så vanskelig.

Mange er også flinke på å spørre hvordan andre har det på melding. Men å lese en persons følelser og kjenne empati, er enklere gjennom en telefonsamtale.

For de fleste av oss er det helt naturlig å spørre bekjente i forbifarten hvordan det går. Men spørsmålet er relativt tomt, og man forventer gjerne «bare bra, enn med deg?».

Hva tenker du?Pleier du å ringe dem rundt deg for å høre hvordan det går?aJa, jeg gjør det ganske ofte.bJeg gjør det av og til.cJeg har forbedringspotensiale på det.

Regelmessig kontakt derimot, kan senke terskelen for å lufte vanskelige tanker og følelser. Kanskje kan egen åpenhet også føre til at andre åpner seg.

Følelsen av å være forstått, øker for mange motivasjonen for å finne veien videre i det som er vanskelig.

Mennesker knytter seg også lettere til andre som viser sårbarhet og er åpne om egne følelser.

Mennesker trenger mennesker.

Så ta opp telefonen. Enten det er på trikken, mens du lager middag eller vasker gulvene.

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Sett av åtte minutter, så har du også gjort ditt.

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes hjelp, det finnes støtte og det finnes håp. Det er mange som kan gi deg råd i situasjonen du er i, og som kan veilede deg videre.

Husk at du ikke er alene!

Telefonnummer:

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 800 33 321

Kirkens SOS: 22 40 00 40​

Chat: https://www.soschat.no

Hvis du trenger hjelp, ta kontakt med fastlegen, legevakt eller skolehelsetjenesten.

Ring 113 hvis det er fare for liv.

Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article