Vestres USA-salg stupte 24 prosent

3 hours ago 1


Forklares med et sjeldent stort salg i California året før. Men toll, det er ikke konsernsjefen så bekymret for.

Utemøbelprodusenten Vestre har USA som største marked. Et fall i salget i fjor fortviler ikke konsernsjef Bjørn Fjellstad. Foto: Siv Dolmen / E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

Inne på den Willy Wonka-aktige fabrikken «The Plus» i Eidskog kommune kan kunder velge mellom et bredt spekter av farger.

De karakteristiske utemøblene av farget stål og nordisk furu pryder alt fra travle Times Square i New York til barnevennlige nabolag som Etterstad i Oslo.

Til tross for jevn vekst de siste årene, viste fjoråret svakere resultater.

Konsernet hadde et resultat før skatt på 20 millioner kroner i fjor. Det er kraftig ned fra året før, da det endte med 54 millioner kroner i pluss.

Les på E24+

Ekspertene avslører: Her bør du sette pengene dine nå

Salgsinntektene falt fra 445 millioner kroner i 2023 til 426 millioner kroner i fjor.

Konsernsjef Bjørn Fjellstad sier selskapet puster med magen når det gjelder selskapets største marked: USA.

Gigantkontrakt får skylden

Grunnen til nedgangen kan ses opp mot salgstallene i det amerikanske markedet: I 2023 solgte selskapet møbler for 167 millioner kroner til USA.

I fjor ble det solgt møbler for 127 millioner kroner. Det er en nedgang på 24 prosent.

En gigantkontrakt fra 2023 får skylden. Det året landet Vestre en kontrakt om å levere møbler til 69 skoler i San Bernardino i California for nærmere 80 millioner kroner.

– Dere fikk ingen store ordre i fjor?

– Den største ordren i Vestres historie før denne var på 13 millioner kroner. Når du får en ordre på 80 millioner kroner, er det noe som egentlig ikke skjer. Det hadde vært sjukt gøy om det skjedde hvert eneste år, men de ordrene der kommer veldig sjeldent, sier Fjellstad.

Konsernsjef Bjørn Fjellstad sier amerikanerne gjerne er litt mer glad i farger enn skandinaver. I Sverige og Norge blir møblene og søppelkassene fra Vestre stort sett produsert i sort og grått. Foto: Siv Dolmen / E24

Han står inne på fabrikkgulvet hvor rosa maskiner, turkise roboter og oransje gaffatrucker jobber i skjønn harmoni.

Konsernsjefen sier selskapet er fornøyd med utviklingen i USA, og at den videre veksten så langt i år er solid. Et stort prosjekt i Meatpacking District i New York er akkurat ferdigstilt.

– Utsiktene våre i USA så langt er bedre enn det vi hadde planlagt.

Les på E24+

Hypermoderne møbelfabrikk: – Vil sette Eidskog på kartet

Stålproblemer

Men ikke alt er rosenrødt.

Trump-administrasjonen med tolltrusler og økonomisk usikkerhet har mye å si for selskapet som bruker stål i store deler av produksjonen. Møblene til Vestre lages på to fabrikker i Norge og Sverige, og eksporten til USA blir påvirket.

– Det er klart det påvirker oss. Men det totale omfanget som vi bekymret oss for, har vist seg å være lavere. Og en del kan vi hente på prisjusteringer, sier konsernsjefen.

50 prosent toll på stål er katastrofalt for Europa, mener Fjellstad. Men han mener det ikke blir utfallet til slutt.

Fjellstad sier selskapet nå innser at endringer kommer raskere enn før. Han mener de har blitt mer fleksible og produktive, og kan tilpasse seg raskere. Foto: Siv Dolmen / E24

Vestre har ikke mulighet til å gi ut tall på hvor stor andel stål utgjør av varekostnadene til denne saken, men utslippstallene gir et bilde: Stål utgjør 68 prosent av selskapets totale klimaavtrykk.

– Når vi fikk gjort et arbeid med det, så fant vi ut at det per nå er en relativt håndterbar andel av våre produkter som blir påvirket av den store tollen. Og så er det veldig teknisk, men går du ned og ser på HS-kodene, så blir enkelte produkter tollbelagt og andre ikke. Den totale tolleffekten i år, etter mye arbeid med våre partnere, slår oss ikke så hardt som vi først trodde, sier Fjellstad.

Det har ikke vært aktuelt å gjøre noen endringer, slik som å bytte ut deler av stålet med aluminium, sier han.

Ikke en sprint

– Det som påvirker oss mer i år, er valutaeffekten, slik det ser ut nå, sier Fjellstad.

Dollaren i USA er på det svakeste på flere år. Det mangler ikke på spådommer om den amerikanske valutaens fall. Nå koster én dollar 10,08 kroner.

Fjellstad sier selskapet følger med og ser at noen endringer er kortvarige.

– Ting har vært håndterbart inntil videre. Men hvem vet hva som skjer videre. Vi må bare bli vant til å leve i en verden hvor ting svinger raskere og hyppigere.

1 av 4Foto: Siv Dolmen / E24

På spørsmål om konsernsjefen bekymrer seg mye over USA-satsingen, understreker han at selskapet ser på fremtiden og vekst som et maraton, og ikke en sprint.

– Hadde jeg bekymret meg hver dag, så ... du må se hele det langsiktige bildet. Vi gikk inn i et ekstremt vekstår i 2023. Nå har vi blitt mye mer effektive, og vi har bedre flyt. Det vi jobber med nå, er å rigge oss så godt vi kan for videre planer.

– Har dere merket noe ESG-relatert motstand fra den nye administrasjonen i USA?

– Nei. Landskapsarkitekter overalt i verden er ganske like og opptatt av én ting. Det er å skape gode, grønne møteplasser. Det gjelder også i USA.

Vil ikke flytte produksjon

En ting som har endret seg, er den amerikanske oppfattelsen om at alt skal lages i USA, sier Fjellstad. Likevel har ikke selskapet vurdert å flytte noe av produksjonen til statene.

– Vi har investert veldig mye i produksjonen her. Vi har kontroll på 90 prosent av verdikjeden vår. Det er vanskelig å gjøre via en partner. Kvaliteten vår blir bedre og produktene lages raskere. Da er det en stor risiko å flytte ut.

På taket i sommermånedene har selskapet åpnet en gratis iskiosk for alle som tar turen opp. Budsjettet er på 25.000 kroner i år. Foto: Siv Dolmen / E24

Fjellstad understreker at Europa-markedet også er i vekst. Blant annet har salget i Storbritannia økt med en tredjedel fra 2023 til 2024. Tyskland er et satse-marked, og det samme kan Italia og Frankrike bli.

Det er heller ikke planer om å bygge flere fabrikker med det første. The Plus i Eidskog nær svenskegrensen er en stor investering på over 340 millioner kroner. Sammen med den første fabrikken i Torsby i Sverige, skal det holde godt til 2035, mener Fjellstad.

– Jeg tror vi kan holde på ganske lenge med det vi har her. Alt handler om vekst fremover. Og ting skjer i et forrykende tempo, men vi kan tilpasse oss raskt.

Read Entire Article