Verdensmestre med ekstremøkter på sykkel: – Baviantrening

5 hours ago 5


Kortversjonen

  • Norske skøyteløpere som Peder Kongshaug og Sander Eitrem forbereder seg til OL med sykkeløkter på opptil syv timer.
  • Kongshaug beskriver treningen som «baviantrening».
  • Aurora Grinden Løvås satser på sin første OL-deltagelse etter en sykkeltur på over syv timer i Spania.
  • Skøyteløperne trener nå på sykkelen under e høydeopphold i Sierra Nevada.

Skøyteessene startet oppkjøringen til begivenheten med økter på opp til syv timer på sykkel. Det skal bygge opp den fysiske basen. Den skal gi toppform på isovalen om ni måneder i OL-arenaen Rho Fiera Milano.

– Baviantrening, sier Peder Kongshaug (23) til VG. Sammen med Sander Eitrem og Ragne Wiklund er han norske gullhåp under OL i Italia.

– Det er ut og kose seg og dunke løs på sykkelen i timevis. Det er vår måte å ha det gøy på, forklarer VM-vinneren på 1500 meter denne vinteren.

– Det kan være syv timer med litt trøkk, forteller han.

De første ukene av sesongforberedelsene foregikk uten program fra landslagsledelsen. I utøvernes hoder var det få begrensninger på sykkelsetet.

– Generelt så bruker vi sykkel som den største treningsformen, og ekstra mye tidlig i oppkjøringen, forteller Kongshaug fra Stavanger.

Aurora Grinden Løvås (20) jakter sin første OL-deltagelse. Sammen med venninner dro hun til med en økt på over syv timer ved i Alicante i Spania.

 Skjermdump fra StravaFoto: Skjermdump fra Strava

– Det er ikke noe jeg ville gjort i en vanlige treningsperioden. Men off season så tenker jeg det er gøy å gjøre ekstreme ting, sier Løvås til VG.

– Den lengste treningsturen du har hatt?

– Ja, 100 prosent!

Nesten 3400 høydemeter ble forsert.

– En kompis av meg er syklist. Han visste om noen kule fjell. Så det ble ekstremt mange høydemeter også, forteller odølen.

Etterpå var det tid for et bad i Middelhavet.

«Sykkelbukseskillet» var tydelig.

– Man får fine skiller av å drive med skøyter på sommeren, sier Aurora Løvås Grinden med en latter.

 Skjermdump fra InstagramFoto: Skjermdump fra Instagram

Nå er både Løvås og Kongshaug på plass sammen med resten av allroundlandslaget i Sierra Nevada. Den lille fjellandsbyen som ofte har besøk av andre norske kondisjonsutøvere som Jakob Ingebrigtsen, er utgangspunktet for mer kontrollerte sykkeløkter.

Skøyteløperne bor på 3260 meter over havet. Det er det høyeste skøytelandslaget har vært. Det er mindre oksygen i luften. Dermed må «baviantreningen» legges bort. Her er ikke treningsturene lenger enn fem timer med større kontroll.

– Hvis vi hadde holdt på her slik vi har trent de siste ukene, så hadde jeg ikke vært å se i OL. Man må holde seg i skinnet og la fornuften styre, forklarer han om jakten på røde blodlegemer i fjellkjeden sør i Spania.

– Det er litt kjedelig ikke å få lov til å gi på når du føler deg bra, mener han.

Men det blir mye trening i et halvt år før verdenscupåpning i Salt Lake City midt i november.

– Sommertreningen vår er ekstreme mengder. Det bygger grunnlaget for å tåle mye hard trening med skøyer. Selv om du trener rolig, så er skøyter hardt, forklarer han.

Løpstiden i sesongen er maksimalt 13–14 minutter på den lengste distansen,10.000 meter.

 Skøytelandslaget 2330 meter over havet i Spania. Fra venstre Oddbjørn Mellemstrand, Sander Tveter, Sigurd Henriksen, Sander Eitrem og Peder Kongshaug.SATSER HØYT: Skøytelandslaget 2330 meter over havet i Spania. Fra venstre Oddbjørn Mellemstrand, Sander Tveter, Sigurd Henriksen, Sander Eitrem og Peder Kongshaug.

De siste årene har de norske skøyteløperne hatt stadig økende suksess med høydetrening.

– Det har funket veldig bra for meg, sier Peder Kongshaug og beskriver det som å ha «motor i skøytene» da han kom til lavlandet fra høydeopphold i fjor.

– Det var helt spinnvilt, sier han.

Han kommer med aldri så lite stikk til kondisjonsutøvere som ikke ser verdien av høydetrening.

– Det funker åpenbar ganske bra. Se på (Johannes Høsflot) Klæbo som har fått inspirasjon fra (Petter) Northug. Jeg synes det er litt rart at det finnes folk som er motstandere av høyde. Ingen utenom Klæbo var i høyden fra langrennslandslaget var i høyden siste sesong. Det angret de kanskje litt på da de så Klæbo, sier han.

Hva tenker du?Skøyteløperne i OL 2026aDet blir garantert norsk gullbMå nøye seg med medaljercJeg har ikke trua

Foran sesongstarten i USA skal Kongshaug & co. være tre uker i Park City – 2134 meter over havet – i oktober og november.

– Jo mer du er i høyden, jo mer tør du å utsette kroppen din for, mener han.

Skøytelandslaget skal to ganger på is i juni (Heerenveen) og juli (Hamar).

I Vikingskipet vant Peder Kongshaug sitt første VM-gull ved å slå fenomenet Jordan Stolz (20 år og syv VM-gull).

–⁠ Jeg fikk ut mitt potensial. Det kunne ikke vært så mye bedre. Det motiverer meg til å være i en lite befolket fjellandsby i tre uker med pasta til lunsj og leve et nok så primitivt liv. Men Sander og jeg tror det er mulig å ha oppnå det samme igjen, sier han.

Sander Eitrem vant VM-gull på 5000 meter. Sammen med Peder Kongshaug sto Eitrem øverst på seierspallen da han vant det første norske EM-gull i allround på 34 år sist sesong.

23 år gammel har Peder Kongshaug vunnet både OL (lagtempo), og VM- og EM-gull (1500 meter).

– Et gull mangler og det er 1500 i OL, sier han og fortsetter:

– Hvis det går, så får man som om man klarer å finne motivasjon noen andre steder.

Read Entire Article