Mye tyder på at kaffeprisen skal nedover, etter «jojo-utvikling» de siste årene.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 30 minutter siden
Kortversjonen
- Kaffeprisen har steget over 90 prosent på to år, ifølge Den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO.
- Verdens kaffeproduksjon kan nå rekordhøye nivåer i 2025/2026.
- Etterspørselen ventes også å komme opp på et rekordnivå.
- Økte avlinger og stabilt vær kan presse prisene ned.
- Etterspørselen i land som Kina bidrar til økende konsum.
- Utviklingsfondet ser en markant økning i inntekten til småskala kaffebønder.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Verdens kaffeproduksjon anslås å bli rekordhøy i «kaffeåret»«kaffeåret»Starter 1. oktober hvert år. Den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO bruker dette når de ser på den globale balansen mellom tilbud og etterspørsel. Fordi ulike land har ulike avlingsår, konverteres produksjonsdata fra avlingsår til produksjonsår avhengig av innhøstingsmånedene for hvert land. Kilde: Norsk kaffeinformasjon 2025/2026.
Ifølge en fersk rapport fra det amerikanske landbruksdepartementet vil den trolig nå 178,7 millioner sekker à 60 kilo.
Det tilsvarer mer enn 10,7 milliarder kilo kaffebønner.
Les på E24+
Passiv inntekt: Triksene som gjør at du tjener penger mens du sover
– Kan få fylt opp lagrene
Årsaken er økt produksjonen i Vietnam, Etiopia og Indonesia, som overgår og veier opp for mindre produksjon i Brasil og Colombia.
Samtidig har prisen på kaffe økt mer enn 90 prosent de siste to årene, ifølge Den internasjonale kaffeorganisasjonen ICOICOInternational Coffee Organzation.
– Det er grunn til å tro at prisene på kaffe kan normalisere seg, sier daglig leder Christian Anton Smedshaug i AgriAnalyse.
Han mener det er større sjanse for at kaffen blir billigere, enn at for eksempel prisen på kakao, som også har steget mye, vil falle.
– Årsaken er at det er flere land som produserer kaffe. Får man et veldig godt år, kan man få fylt opp lagrene.
Det kan få ned forventningene om høye priser, som også har bidratt til prisveksten, ifølge Smedshaug.
– Dette er klassisk tilbud og etterspørsel. Fjerner man mye av usikkerheten i markedet, vil nok det reflekteres i prisene, sier han.
Etterspørselen anslås også å bli rekordhøy, ifølge rapporten. På verdensbasis vil det trolig konsumeres rundt 169,4 millioner sekker i perioden.
– Avlingen er ikke sikker før den er høstet. Så selv om det ser lovende ut, er det en del usikkerhet igjen. Været er alltid en joker, og jordbruket er en form for vær-Lotto, sier Smedshaug.
Legger press på kaffeprisene
I Norge har kaffeprisen steget 20,4 prosent det siste året.
Nå er det flere faktorer som tyder på at prisene skal nedover, i tillegg til høyere avlinger, ifølge ICO:
- Fravær av værfenomenet El NiñoEl Niñotilstand med uvanlig høy overflatetemperatur i det sentrale og østlige Stillehavet nær ekvator. Påvirker været over store deler av verden og gir utslag på den globale middeltemperaturen. Kilde: Store Norske Leksikon (SNL), som ventes å bli «nøytralt», dvs. med temperaturer nær gjennomsnittet. El Niño fører vanligvis til mye regn i Sør-Amerika, som ville påvirket kaffeavlingene negativt.
- Houthi-militsen har kunngjort at de stanser sine angrep, noe som vil bidra til normalisering av trafikken gjennom Suez-kanalen. Det vil føre til raskere transport, redusere mengden kaffe underveis, senke transportkostnadene og øke tilbudet.
- Verdens nest største kaffebrenneri, JDE Peet’s, har varslet at de vurderer prisøkninger, som igjen kan påvirke etterspørselen.
- Usikkerhet rundt USAs tollmurer, som kan føre til økt usikkerhet i markedet for kaffe og lavere etterspørsel.
Til sammenligning nevner rapporten høyere forbukertillit i USA som den eneste faktoren som kan øke kaffeforbruket og presse prisene oppover.
– Kan snakke om en rettferdig pris
Audun Husby er programkoordinator for Guatemala i Utviklingsfondet, som jobber med å hjelpe bønder i det globale sør med å tilpasse seg klimaendringer.
– Det har vært jojo-priser de siste fire årene, som har stor sammenheng med utviklingen i de store produsentlandene som Brasil, Vietnam, Colombia og Indonesia. Guatemala har for eksempel opplevd nesten en doblingnesten en doblingFra 1100 til 2000 guatamalanske quetzales (GTQ) per quintal (en sekk som tilsvarer 45,35 kilo). Dvs. fra en kilopris på ca. 24 GTQ (31,5 norske kroner med dagens kurs) til 44 GTQ (ca. 57,70 kroner). i prisen.
Kaffeplanten er delikat, og krever en balanse av sol, skygge og vann for å trives. Tørke og høye temperaturer bidro til fall i eksporten fra Brasil og Vietnam, mens i Indonesia falt produksjonen av kaffe på grunn av for mye regn. Det har bidro til å drive opp prisene internasjonalt, ifølge Husby.
– En konsekvens av det er faktisk at en av våre samarbeidsorganisasjoner på grensen til Mexico, Asocuch, sier at det er et gullår for kaffe, og at man på grunn av dette kan snakke om en rettferdig pris for småprodusentene.
I tillegg øker etterspørselen globalt, blant annet fra Kina.
– De har jo en enorm befolkning, og etterspørselen har økt noe voldsomt.
– Vil være på et helt annet nivå
Selv om det er store plantasjer i landene som produserer mest kaffe, kommer likevel mesteparten av det totale volumet fra småbønder, ifølge Husby.
– De produsentene vi samarbeider med, har i snitt en halv hektarhektaren hektar tilsvarer 10.000 kvadratmeter jord. Jeg har møtt mange bønder som vil gi opp. Det er veldig uforutsigbart, store kostnader og lang vei fra dyrking, innhøsting og ferdig grønne kaffebønner, sier han.
Klimaendringer har også ført til mer soppangrep og tørke.
– Sånn som tilbuds- og etterspørselen ser ut nå, og med tanke på fremtidige klimaendringer, må nok vi nordmenn belage oss på at kaffeprisene vil være på et helt annet nivå fremover.
På den positive siden, ser det ut til at små kaffebønder i hvert fall har dratt noe nytte av de høyere prisene det siste året.
– Det er jo den siste delen av verdikjeden hvor prisene øker kraftig. Hvor mye som går tilbake til kaffebonden er det ingen garanti for, men vi ser en markant økning i år, og håper at den vil vedvare, sier Husby.