Venter kronesvekkelse: – Ikke interessant for utlandet

2 months ago 18


Danske Bank ser samtidig for seg åtte rentekutt de neste to årene.

RENTEKUTT OG liten interesse fra utlendinger vil gi svakere krone de nærmeste årene, tror leder for valutaanalyse i Danske Bank, Kristoffer Lomholt. Foto: Danske Bank/ Poul Christensen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Innen 12 måneder tror meglerhuset en euro vil koste 12,40 kroner. Det er nesten en krone mer enn dagens nivå på 11,65.

Danske Banks valutaanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt ser flere årsaker til kronefall i årene fremover.

– Norske aktivaaktivaEiendeler eller investeringer som kan gi økonomisk avkastning. ser fortsatt ikke interessant ut for utlandet, forklarer han til E24.

Grunnen til det er blant annet lønnsveksten, som gjør at arbeidskostnadene her er høyere enn i andre land.

Les på E24+

Endrer ikke porteføljen tross uro: – Ingen grunn til panikk

Lomholt peker også på lavere realrenterealrenteRenten minus inflasjon i Norge i årene fremover, høyere arbeidsledighet og økonomisk vekst under trendøkonomisk vekst under trendLavere enn vanlig vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP). Når et land kutter rentene mer enn andre tilsier det normalt sett svakere valuta.

– Mens de reelle økonomiske forholdene tilsier et umiddelbart behov for rentekutt, viser den nominellenominelleuten å justere for inflasjon siden av økonomien fortsatt for høy inflasjon og ikke minst lønnsvekst, skriver Danske i analysen.

Norges Bank setter renten med et mål om prisvekst på rundt to prosent over tid. Rentekutt betyr som regel at inflasjonen stiger.

Ser åtte rentekutt

Danske Bank ser for seg fire rentekutt i Norge i år og like mange i 2026. I så fall ender renten på 2,5 prosent, ned fra dagens nivå på 4,5 prosent.

Så langt ned har ikke Norges Bank sett for seg at renten skal. Da banken la frem renteprognose i desember, lød den på tre kutt i år, med en liten sjanse for et fjerde. Først ved utgangen av 2027 lå renten på så vidt under 3 prosent.

Usikkerheten rundt både inflasjon og globale forhold har imidlertid økt mye siden den tid, særlig på grunn av USAs nye president.

De fleste venter likevel fortsatt at første rentekutt gjennomføres 27. mars. Da publiserer Norges Bank ny renteprognose.

Globalt bakteppe støtter ikke kronen

Danske Banks økonomer peker også på risiko rundt kronekursen knyttet til det globale investeringsklimaet, pengepolitikkenpengepolitikkenTiltak og strategier som en sentralbank bruker for å styre økonomien, ofte gjennom justering av rentenivået. i USA og geopolitiske forholdgeopolitiske forholdPolitiske forhold og spenninger mellom land som kan påvirke økonomien og markeder. som påvirker oljeprisen.

I urolige tider skremmes store investorer bort fra den relativt lille norske valutaen, til fordel for dollar eller andre sikrere investeringer.

Danske Bank beholder dermed sitt negative syn på den norske kronen for de kommende årene.

– Dette skyldes ikke minst forskjellen i arbeidskostnader mellom Norge og de fleste av Norges handelspartnere, noe som over tid skaper et reelt press på kronen og gjør norske aktiva mindre attraktive for utenlandske investorer, heter det i analysen.

– Så lenge arbeidsledigheten ikke øker markant, er den eneste måten dette kan opprettholdes på, mer aggressive rentekutt og/eller en svakere krone, står det videre.

Meglerhuset påpeker også at med utsikter til global vekst under trend og et OPEC+OPEC+OPEC er en gruppe av oljeproduserende land, dominert av Saudi-Arabia, som samarbeider om å regulere oljeproduksjonen for å påvirke oljeprisen. OPEC+ inkluderer også Russland med flere. som i økende grad presses på sin samholdskraft, er det lite sannsynlig at det globale bakteppet vil gi varig støtte til kronen.

Les også

Her har kronen styrket seg mest

Read Entire Article