Venstre og KrF snur: Sikrer elektrifisering av Melkøya

2 weeks ago 15
 Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Et flertall av partiene på Stortinget ville egentlig stoppe elektrifiseringen av Melkøya med strøm fra strømnettet. Nå har Venstre og KrF snudd.

Tirsdag 8. april kl. 14:18

Dermed er det ikke flertall for å snu, og skrote den omstridte Melkøya-elektrifiseringen likevel. Det bekrefter Bård Ludvig Thorheim (H), som er saksordfører for saken som ble behandlingen i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til VG.

– Det var ekstremt mye som sto på spill. Hvis forslagene om reversering hadde blitt vedtatt et og et halvt år senere, etter at arbeidene er i gang og det allerede er investert flere milliarder kroner, ville Norge ha fremstått som en bananrepublikk, sier han til VG.

Melkøya-saken har tatt flere dramatiske vendinger:

  • Det var en av de vanskeligste sakene for Sp og Ap å bli enige om, da de satt i regjering sammen. Men de vedtok prosjektet, til stor protest internt i Sp.
  • Da regjeringen sprakk i to, åpnet det seg plutselig nye muligheter. Én av dem, var å danne et nytt flertall mot milliardprosjektet på Melkøya, som handler om å bytte ut den forurensende gasskraften som driver Equinors anlegg med strøm fra strømnettet.
  • I februar endte et flertall av partiene på Stortinget opp med å foreslå å droppe elektrifisering av Melkøya med strøm fra land. Også Sp gikk mot sitt tidligere vedtak.
  • Men etter behandlingen i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, snur det nå igjen.

Dette er Melkøya-saken

  • Dette handler det om: Equinor eier anlegget på Melkøya, der naturgass fra feltet Snøhvit prosesseres. De vil bytte ut den forurensende gasskraften som driver anlegget med strøm fra strømnettet.
  • Derfor er det kontroversielt: Elektrifiseringen vil legge beslag på betydelige mengder strøm: Equinor søkte om å få bruke inntil 3,6 terawattimer i året. Det krever også en storstilt utbygging av strømnett – som kan komme i konflikt med samisk reindrift.
  • Dette vedtok regjeringen: Regjeringen offentliggjorde i august at de godkjente Equinors planer om å elektrifisere Melkøya utenfor Hammerfest. De sa dette skulle gjøres med ny energiutbygging, for å unngå å legge beslag på strøm fra land. Foreløpig har ingen av de nye store kraftprosjektene blitt godkjent.
  • Dette mener partiene: Både Rødt, SV, MDG, KrF og Venstre har sagt at de vil droppe elektrifiseringen av Melkøya med strøm fra land – men at de vil at utslippene skal kuttes med karbonfangst- og lagring (CCS) i stedet. I tillegg har Frp og Senterpartiet sagt at de vil droppe elektrifiseringen.

Derfor snudde de

Arbeiderpartiet og Høyre har stått fast på at Melkøya-prosjektet skal gjennomføres, etter at det ble godkjent. Nå har de også fått med seg Venstre og KrF på en flertallsmerknad om at man tar avstan fra foslag om å trekke tilbake lovlig gitte tillatelser.

Dette selv om de to partiene tidligere har sagt at de ønsket å kutte utslippene med karbonfangst- og lagring (CCS), i stedet for elektrifisering med strøm fra strømnettet.

– Vi mener det var feil av regjeringen å gi konsesjonen, og mener det hadde vært bedre å gå for karbonfangst og lagring, så ikke all kraften i Nord-Norge forsvinner til Melkøya. Men når vi har sett hva statsråden svarer og hva som er innenfor handlingsrommet av lovlighet, så har det desverre gått for lang tid, sier Kjell-Ingolf Ropstad (KrF)

Thorheim sier det er uklart om Stortinget faktisk har mulighet til å trekke tilbake tillatelser regjeringen allerede har gitt.

Det følger også med en rekke rettslige problemstillinger.

– Bare i Nord-Norge er det 60 bedrifter som har kontrakter om arbeidet i Melkøya, og de ville fått brutt de kontraktene. Det er også andre bedrifter i Norge som bidrar ti de store arbeidene som allerede er 30 prosent gjennomført, og i full gang, sier han.

Bilde av Bård Ludvig Thorheim (H)Bård Ludvig Thorheim (H)

Han legger til:

– Det er ikke vår jobb å redde regjeringen når Sp har valgt å være så uansvarlige og snudd ryggen til vedtaket de selv har gjort. Men det er vår rolle å sikre forutsigbarhet for investeringer og næringsliv i Norge, for det sto virkelig på spill i denne saken.

Omkamp om Davvi

Partiene i komiteen har også samlet seg om et annet flertall: Alle prosjekter det er søkt om for ny kraft i Finnmark skal realitetsbehandles med sikte på å være ferdige i 2030.

Den store bekymringen med elektrifiseringen av Melkøya, har nettopp vært at det ikke produseres nok kraft til å dekke inn det som Melkøya vil kreve innen 2030, og at prosjektet dermed vil «tappe Nord-Norge for kraft».

– Det har ikke blitt bygget noen ting til nå, og å bygge ut tre terawattimer herfra til 2030 fremstår helt umulig, sa Sp-leder Vedum selv til VG, like etter regjerings-exiten.

I praksis er det et prosjekt dette vil omfatte: Davvi vindkraftverk, en prosjektert vindpark på 800 MW, som ble vraket av NVE.

– Vi må erkjenne at kritikken om at det ikke har kommet ny kraft for å dekke opp kraftbehovet har vært berettiget. Derfor er jeg veldig glad for at vi har fått gjennomslag for dette, sier Thorheim.

Publisert: 08.04.25 kl. 14:14Oppdatert: 08.04.25 kl. 14:18
Read Entire Article