Arbeidsminister Tonje Brenna slo til på et av forslagene på stedet da hun i dag mottok utredningen om kvinners arbeidshelse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Saken oppdateres.
På oppdrag fra regjeringen har Nina Tangnes Grønvold ledet utvalget som har innhentet kunnskap om kvinners arbeidshelse. I dag la de frem sine anbefalinger av tiltak for å redusere fravær og frafall fra arbeidslivet for kvinner.
– Jeg kan si allerede nå at jeg vil lage en nasjonal strategi for arbeidsmiljø, sa arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
Hun vil nå samle partene i arbeidslivet for å sette i gang arbeidet med en slik strategi.
Les på E24+
Kvinners sykefravær koster titalls milliarder: – Vi var nødt til å gjøre noe
Arbeidsplassen viktigst
Kvinner blir oftere sykmeldt og uføretrygdet enn menn. I fjor var kvinners sykefravær ifølge SSB på 8,6 prosent og menns fravær lå på 5,2 prosent.
Rundt en tredjedel av sykefraværet anslås å stamme fra ulike typer belastninger på jobben, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt. Det er dette fraværet utvalget har sett nærmere på.
– Det største potensialet ligger i å forsterke systematisk arbeidsmlijøarbeid for kvinner på arbeidsplassen, sier utvalgsleder Grønvold.
Hun mener mye av grunnen til at kvinner har et høyere sykefravær på jobb handler om det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.
– Mange kvinnedominerte yrker og næringer har en kombinasjon av høy belastning fra både psykososiale og ergonomiske arbeidsmiljøfaktorer, sier utvalgslederen, som også er lege og selvstendig næringsdrivende.
Utvalgets forslag
Utvalget foreslår i alt 47 ulike tiltak. Blant forslagene var:
- En helhetlig satsing på kvinners arbeidshelse i regi av virksomhetene, partene i arbeidslivet, myndighetene og kompetansemiljøer.
- En nasjonal arbeidsmlijøstrategi der kvinners arbeidshelse er et av satsingsområdene
- En forskningssatsing på 250 mill kroner over ti år om kvinners arbeidshelse og tilknytning til arbeidslivet, samenheng mellom livsfaser, helse og arbeidsdeltakelse.
Utvalget ber også om at det lages veiledere om kvinners livsfaser og helseforhold som kan påvirke arbeidsdetlakeslse til bruk på arbeidsplassen.
Vil sende på høring
Utvalget om kvinners arbeidshelse ble oppnevnt av Regjeringen 8. mars i fjor, etter forslag fra kvinnehelseutvalget i 2023. Nina Tangnæs Grønvold hatt med seg eksperter fra flere fagområder og representanter for partene i arbeidslivet.
– Dette er et viktig tema vi bør komme mer til bunns i. Jeg gleder meg ti å sette meg inn i deres forslag og vurderinger, sa Brenna da hun tok imot utredningen.
Hun lovet å sende utredningen på høring for å få innspill til hvordan den skulle følges opp.
Samfunnets kostnader ved at kvinners helse blir negativt påvirket av jobben anslås å være 59 mrd kroner. Det fremgikk av en rapport fra Vista Analyse i forrige uke som E24 omtalte i forrige uke. Rapporten var bestilt som underlag for anbefalingene som ble overrakt i dag.
Les på E24+