– Et idrettslag er ikke i stand til å gjøre de samme vurderingene som politiet. De har ikke den rette kompetansen, og er ofte inhabile, sier en mor fra Lyngdal.
Hun varslet i august politiet om en idrettsleder fra Lyngdal da hun fant ut at han hadde tatt bilder av sønnen.
Bekymringsmeldingen gjorde at politiet kunne avdekke en stor overgrepssak med flere fornærmede barn.
Mannen er i dag siktet for overgrep mot barn under 14 år, og for å ha produsert overgrepsmateriale. Han har erkjent straffskyld.
– Jeg hadde en sterk magefølelse på at noe var galt, og jeg var klar over at det var tatt bilder. Da er jo politiet de eneste som kan gjøre beslag, sier moren.
Varsel ble ikke tatt videre
Lyngdal idrettslag er gjort kjent med kritikken fra moren som varslet, og svarer at de nå har et godt samarbeid med politiet.
– I en sak under etterforskning så ligger denne oppfølgingen og kompetansen under politiet. Dette for at en skal bli ivaretatt av kvalifisert personell, sier daglig leder Karl Igland.
Det er ikke mer enn fire år siden Lyngdal idrettslag ble rammet av en annen alvorlig overgrepssak mot barn. Da var det en bekymret far som hadde varslet politiet, ifølge dommen i saken.
I den nye overgrepssaken har ledelsen i idrettslaget fått minst ett varsel mot den nå siktede idrettslederen, uten at politiet har blitt koblet inn.
Det er fordi idrettslaget ikke har vurdert varslene som alvorlige nok, har de tidligere uttalt.
Ville ikke gå til idrettslaget
Da moren fant ut at den siktede hadde tatt «reklamebilder» av sønnen i august, gikk hun rett til politiet.
– Det var helt uaktuelt å gå til idrettslaget. Hvis idrettslaget da hadde tatt en samtale med mannen, kunne jo bildene forsvinne, sier moren.
NRK har gjort idrettslaget kjent med kritikken.
Daglig leder Karl Igland svarer at de vil kunne komme med flere opplysninger når saken er ferdig etterforsket av politiet.
– Dårlig magefølelse
Idrettslederen ble pågrepet få dager etter at moren varslet politiet i midten av august.
Noen av forholdene han er siktet for, strekker seg flere år tilbake i tid.
Mannen erkjenner straffskyld for hele siktelsen, opplyser forsvarer Bjørge Usterud Tveito til NRK.
NRK har snakket med flere foreldre som har barn i idrettslaget. De ønsker å være anonyme av hensyn til familien.
– I denne saken er det mange som har hatt en dårlig magefølelse lenge. Men man føler jo at man gjør noe galt hvis man ytrer bekymring for slike ting, sier en mor som er berørt i saken.
Hun er enig med den andre moren om at idrettslaget ikke har nok kompetanse til å håndtere slike saker.
– Vi som er berørte i saken har ikke blitt møtt på en god måte når vi har gått i dialog med ledelsen. Det er ikke veldig tillitsvekkende, sier hun.
Lyngdal idrettslag svarer at de berørte i saken må gå rett til politiet.
– Idrettslaget kan ikke håndtere politisaker, det er det politiet som skal gjøre, svarer daglig leder Karl Igland.
«Risikoatferd»
Hvis idrettslag får inn bekymringer og varsler om noe som kan være straffbart, skal det være lav terskel for å gå til politiet, ifølge Norges idrettsforbund (NIF).
Foreldre og barn som er usikre på hvor varselet hører hjemme, skal også ha lav terskel for å gå til politiet.
– Alle har en plikt til å varsle politiet dersom man opplever noe, eller har vært vitne til noe som kan være i strid med norsk lov. Idrettslagene er ikke fritatt fra den plikten, sier kommunikasjonssjef Finn Aagaard i NIF.
Idrettslag har nå også mulighet til å slå ned på «risikoatferd» i en tidlig fase, blant annet ved å suspendere dem mens varslingssaken blir håndtert.
– Medlemmenes opplevelse av trygghet skal alltid veie tyngst. Det er dette som ligger til grunn for den nye bestemmelsen, sier Aagaard.
– Hva med idrettslag på små steder der «alle kjenner alle», kan det ikke da fort bli slik at de som skal håndtere varslingssakene er inhabile?
– Habilitet er noe som alltid må vurderes i hver enkelt sak, sier Aagaard.
– Bare toppen av isfjellet
En annen forelder fra Lyngdal som NRK har snakket med, mener lokalsamfunnet må huske å takke moren som gikk til politiet.
– Jeg er så takknemlig for at hun varslet politiet om noe hun reagerte på. Det skulle vise seg å bare være toppen av isfjellet. Hun har gjort oss foreldre en enorm tjeneste, sier moren, som ønsker å være anonym.
Hun har selv også reagert på idrettslederens oppførsel rundt barn.
– Han kjørte rundt på fritiden med barn i bilen. Vi var flere som tenkte at dette var for godt til å være sant, at han ville være så grei med våre barn og kjøre de rundt, forteller hun.
Den siktede idrettslederen er nå varetektsfengslet frem til midten av januar.
Politiet har tidligere uttalt at de ønsker å holde han varetektsfengslet frem til rettssaken.
Hei!
Har du tips i denne saken? Eller andre saker du ønsker å tipse om? Kontakt meg gjerne på epost 👇🏻
Publisert 25.11.2024, kl. 10.54