Arbeidsgruppen har vært ledet av tidligere byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (AP). Det var den tidligere byråden som presenterte rapporten onsdag.
VAR-utvalget ble etablert i august, og har jobbet med rapporten de siste tre månedene.
Før fremleggelse av rapporten stod Lise Klaveness og Raymond Johansen smilende og poserte med rapporten.
Raymond Johansen presenterte rapporten og startet med å si at beslutningen av innføring av VAR, etter gruppens skjønn ble gjort i henhold til etablert praksis.
– Den var legitim i henhold til forbundsstyrets mandat. Det betyr likevel ikke at det ikke er rom for kritikk når VAR evalueres, sier Johansen.
Han går videre over til kritikk mot NFF og NTF i forbindelse med innføringen av VAR.
– For å gi klubbene mulighet til å i større grad vurdere fordeler og risiko ved innføring burde NTF ha utvikelt et bredere underlag. På tidspunkt ved avstemming lå det erfaringer og rapporter fra andre land som med fordel kunne vært inkludert i underlaget, sier Johansen før han fortsetter.
Utvalget stiller seg spørrende til hvilken grad NFF, Fotball Media og TV 2 gjorde risikovurderinger i forbindelse med innføringen av VAR i norsk fotball, kommer det frem i rapporten.
– Gruppen er kritisk til at det ikke ble foretatt risikovurdering knyttet til fotballens omdømme, men også knyttet til prosess og demokratisk forankring til beslutninger av denne størrelsesordenen.
VAR-utvalget
Hva skulle gruppen gjøre?- Beskrive og overordnet vurdere implementeringen av VAR i norsk fotball, både beslutningsprosessen og teknisk/sportslig implementering.
- Vurdere fordeler og ulemper med VAR i norsk fotball fra følgende perspektiv: Spiller, trener, dommer/ass.dommer, publikum på stadion, TV-publikum m.m.
- Belyse og vurdere muligheter og risiko ved å ha/ikke ha VAR (slik teknologien brukes p.t. eller i en annen form) i norsk fotball i et kortsiktig og langsiktig perspektiv, herunder kartlegge og vurdere konsekvenser av en eventuell avvikling av VAR underveis i nåværende medie- og samarbeidsavtale mellom NFF, NTF og TV 2 (økonomiske, avtalerettslige, arbeidsrettslige, besparelser), samt med hensyn til forhandlinger om ny TV-/mediaavtale for norsk fotball.
- Overordnet kartlegge andre teknologier som har potensiale til å understøtte, utvikle eller erstatte dagens løsning.
- Undersøke og beskrive utviklingen av, og muligheter og risiko ved å benytte/ikke benytte dommerstøttende teknologi i norsk fotball i et kortsiktig og langsiktig perspektiv
- Vurdere VAR i norsk fotball sammenlignet med VAR i andre land/ligaer, eksempelvis sett ift. teknologi, opplæring, omfang av VAR-protokoll e.l.
- Leder: Raymond Johansen
- Administrator: Marianne Solheim fra NTF
- Tre representater fra toppklubber:
Morten Kokkim, LSK, Jostein Lunde, FFK og Richard Jansen, Stabæk - To representanter fra supportermiljøet:
Agnes Nærland Viljugrein (VIF) og Mads Skauge (Bodø/Glimt) - To dommerrepresentanter:
Ola Hobber Nilsen og Tom Harald Hagen - NISO-leder Kristoffer Paulsen Vatshaug
- Stefan Strandberg, tidligere toppspiller
- Trenerforeningens leder, Dag Oppjordsmoen
- Landslagsrepresentanter: Brede Hangeland (assistenttrener herrelandslaget) og Ingvild Stensland (assistenttrener kvinnelandslaget)
Utvalget mener også NFF og NTF med fordel kunne ha kommunisert bedre.
– Gruppen mener også at en del av reaksjonene knyttet til inføringen i VAR kunne vært unngått om NFF og NTF hadde kommunisert med større ydmykhet til egne prossesser, sier Johansen videre.
Utvalget har også gjennomført en undersøkelse blant supportere av norsk fotball. Den deler supporterne i to.
– De som ser Eliteseriekamper på stadion er generelt mer negative til VAR enn de som ser kampene på TV, forteller Johansen.
Gruppen er også kritisk til opplæringen av dommerstanden før VAR ble innført i norsk fotball, og mener at den beste opplæringen er gjennom kampsimulering.
– Man kan sette spørsmål til om opplæringen har vært tilstrekkelig, sier Johansen.
Mangelfull opplæring til tross. Gruppen har også fått tall på utviklingen av «korrekte» dommeravgjørelser. De har gått fra 86 prosent korrekte avgjørelser før VAR til 97 prosent korrekte avgjørelser i dag.
– Vi har valgt å presentere det som offisielle tall fra NFF, men det kan være greit å si at tre av medlemmene er uenig i at man kan telle nøyaktighet, pressiserer Johansen.
Agnes Nærland Viljugrein satt i VAR-utvalget som representant for supporterne. Hun represneterte
Etter vårens årsmøter stilte de 32 toppklubbene i Norge seg slik til VAR:
VAR-utvalget skulle ikke ta stilling til om man bør beholde eller avvikle VAR i norsk fotball, men rapporten skal, ifølge NFF, danne «et viktig faktabasert grunnlag både for forbundsstyrets instilling i VAR-spørsmålet til forbundstinget i 2025, men også for andre sentrale aktører i norsk fotball sin stillingtaken til dette spørsmålet.
Hva tenker du?Har VAR forbedret norsk fotball?aJa, definitivtbNei, den er blitt verrecIngen forskjelldUsikker