Svak krone har gitt «høyere pris» for Norges nye kampflyprogram. Men noe har også blitt billigere.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- En svak norsk krone øker kostnadene for Norges F-35 kampfly-program med 29,5 milliarder kroner.
- Totale kostnader når nå 104,9 milliarder kroner, men effektiv prosjektstyring har redusert noen kostnader med 12,9 milliarder.
- Til tross for valutasvingninger, er prosjektet fortsatt sett på som en suksess, og Forsvaret foretar ingen tiltak mot overskridelser ennå.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Den svake norske kronen har gjort Norges kampfly-innkjøp 29,5 milliarder kroner dyrere, sammenlignet med den forventede summen for anskaffelsen i 2012.
Det kommer frem i en fersk analyse fra ForsvarsmateriellForsvarsmateriellForsvarsmateriell er en etat for materiellinvestering og materiellforvaltning i forsvarssektoren, direkte underlagt Forsvarsdepartementet. De anskaffer alt av materiell og tjenester, støtte Forsvaret i deres materielldrift og avhender materiell for Forsvaret og øvrige virksomheter i forsvarssektoren. (FMA), som E24 har fått delvis innsyn i. Beregningene ble gjennomført i første kvartal, frem til påsken i år.
Brigader Jarle Bugge Nergård er sjef for Luftkapasiteter i Forsvarsmateriell. Han bekrefter tallene, men sier samtidig at de likevel anser anskaffelsen av F-35 som en suksess.
– Prisindeksjusteringer og valutakostnader er ting vi ikke rår over selv. Det er vår vurdering av dette prosjektet.
Les på E24+
Dette er SAS’ nye fly
Kampflyprogrammet gjennomfører hvert år en ny usikkerhetsanalyse av kostnadene hvor usikkerheten i hver enkelt del av programmet vurderes.
Også 13 milliarder billigere
Sammenlignet med da oppdraget ble gitt i 2012, har prisen på F-35-kjøpet økt fra 63,2 milliarder kroner til 104,9 milliarder kroner.
Kostnadsøkningen har skjedd slik, ifølge rapporten:
- Prisjustering til 2025-kroner: 25,2 milliarder kroner
- Valutakostnader: 29,5 milliarder kroner
- Kostnadsendring: − 12,9 milliarder kroner
Det er særlig kostnadsreduksjonen Nergård i Forsvarsmateriell ser på.
– Vi regner dette som en suksesshistorie. Alt som dreier seg om prosjektstyring underveis, som vi rår over selv, har ført til kostnadsreduksjoner som er ganske store.
Reduksjonen skyldes i hovedsak optimalisert leveranseomfang, inngåelse av kontrakter versus bruk av estimater, og redusert enhetspris for flyene.
Da flykjøpet ble bestemt ble en dollarkurs på 6,47 kroner lagt til grunn. I dag koster en dollar 10,12 kroner.
– Hvis vi hadde sett bort fra valutausikkerheten, er det ganske store kostnadsreduksjoner i dette programmet, påpeker Nergård.
Fortsatt ikke forpliktet
Til slutt er innkjøpet av F-35 omkring 100 millioner kroner over den sist godkjente kostnadsrammen, viser utregningenviser utregningenI rapporten står det 0,9 milliarder kroner, men Nergård har forsikret om at det må være en trykkfeil, og at den reelle summen over godkjente kostnadsramme per i dag er 0,1 milliarder kroner..
«Økte valutakostnader, sett opp mot den forventede valutakursen som lå til grunn for godkjenningen av kampflyanskaffelsen i Stortinget våren 2012, er identifisert som hovedårsak til at man overstiger den valutajusterte styrings- og kostnadsrammen», heter det i rapporten.
Forsvarsmateriell har imidlertid brukt valutakursen fra 16. desember til beregningene i analysen, og presiserer samtidig at de foreløpig ikke har inngått forpliktelser som overskrider rammen.
– Som du kan se er rundt 80 milliarder kroner påløpt og det er snaut 25 milliarder igjen. Vi forplikter ikke over rammen på 104,9 milliarder før litt etter 2030. Det er fortsatt store våpeninvesteringer som gjenstår, sier Nergård.
I hovedsak er det våpen og støtteutstyr, i tillegg til noe utvikling på flyene, som gjenstår å betale for. For JSM er alle pengene forpliktet, mens en del andre våpenanskaffelser står igjen.
– De store kostnadene når det gjelder våpen i prosjektet ved siden av JSM er luft til luft-missiler og langttrekkende glidebomber, kalt SDB II. De største kostnadene er naturlig nok de 52 flyene.
I løpet av april ankom de to siste av i alt 52 nye norske kampfly av typen F-35A til hovedflybasen på Ørland.
Kan bli lavere
Forsvarsmateriell legger vekt på at valutakursen er svært volatil, og at det er knyttet stor usikkerhet til hvordan kronen vil utvikle seg mot dollaren i fremtiden.
Siden 16. desember har kronen styrket seg over 9 prosent mot dollaren. Med dagens kurs ville resultatet havnet under konstnadsrammen, skriver FMA i beregningen som ble ferdigstilt rundt påske.
«FMA vil derfor anbefale at man ikke utløser spesifikke tiltak knyttet til den identifiserte overskridelsen, men avventer til man nærmere seg tidspunktet for når prosjektet forventer å forplikte over rammene», heter det.
– Hvis valutaen går veldig ned vil jo rammen bli justert tilsvarende. Da blir kostnadene lavere også, så det skal matche, sier Nergård.
– Så er det klart at veldig mange prosjekter av en viss størrelse for oss i Norge vil være i en eller annen fremmed valuta. Om det er i euro, dollar eller pund. Så til en viss grad blir man eksponert for valutasvingninger uansett.