– Det er ikke overraskende at det er noen som ryker i Bormio. Det er hverdagskost, sier landslagsutøver Adrian Smiseth Sejersted til NRK.
– Hvorfor?
– Én: Fordi det er utfor. To: Fordi det er Bormio, sier han og utdyper hva «som er greia» med Bormio:
– Det er kombinasjonen av fart og at det er veldig mørkt. Det er fryktelig underlag i bakken med humper, is og steiner noen steder som gjør at det er utrivelig.
Fredag mistet Cyprien Sarrazin kontrollen på trening og traff bakken med ryggen først. Sarrazin skled så inn i sikkerhetsnettet i høy fart og skal ha vært urørlig.
Han ble fraktet bort med helikopter. Det franske forbundet opplyser at Sarrazin har blitt diagnostisert med «subduralt hematom» og blir fredag operert.
– Det er ikke så lett å svare på. Men det er alvorlig, siden det er blødning i hodet, sier Marc Jacob Strauss, Norges landslagslege til NRK om diagnosen.
Allègre: Ingen respekt
NRK snakket med Sejersted etter at alpinist Nils Allègre hadde fyrt løs mot arrangøren.
– Jeg opplever at det ikke er respekt for utøverne. Når vi kommer hit (Bormio), er bakken allerede ødelagt under første treningsøkt, sa franskmannen i en tordentale til Eurosport, gjengitt av RMC Sport.
– Jeg vet ikke hva de prøver å bevise. Å være ett år unna OL med en løype som det der ... de fortjener ikke å ha OL.
Sejersted mener imidlertid at bakken i Bormio er bedre når det skal arrangeres OL, siden det er februar og ikke desember.
– En stor forskjell er at 70-80 prosent av løypa er i sol. Det er stor forskjell på to-tre måneder. Men personlig skulle jeg hatt OL et annet sted. Det blir basert på at jeg har mye dårlig resultater her.
FIS: Kritikken er urettferdig
Renndirektør i FIS, Markus Waldner syns svært lite om kritikken. Han mener utøvere generelt har gått over grensen når det gjelder utstyr.
– Vi har ingen anelse hvordan vi skal kontrollere dette, siden det er en utendørssport. Løypa er tre kilometer lang. Det er umulig å preparere bakken fra topp til bunn. Selv om utøverne ber om det, sier Waldner i en lydfil sendt til NRK.
«Det er umulig», sier han.
– Jeg synes ikke det er veldig rettferdig, siden dette (kritikken) kommer hver helg. Alta Badia forrige helg. I Gurgl var det for isete, og i Levi var det for mykt. Vi driver med utendørssport. Jeg tror vi alle må forstå og tilpasse oss etter forholdene. Ellers blir det ikke noe skirenn. Da må vi stoppe det. Problemet er utstyret. Utstyret er for aggressivt.
Sejersted: Dette bør arrangøren gjøre
Sejersted har fulgt med på Bormio de siste 15 årene, enten som utøver eller som TV-seer. Hans mening er at det har vært kun ett år med gode nok forhold.
Både torsdag og fredag tok fartsspesialisten hensyn på trening og var langt fra maksnivå. På treningen 2. juledag var han hele ti sekunder bak Sarrazin. Han økte risikoen litt fredag da han kuttet avstanden med seks sekunder.
– Hva kan arrangøren gjøre for at Bormio er ok å kjøre i?
– Få de omtrent som de andre bakkene. Den store forskjellen her fra de andre er at der is, drit, hull og stein (...). Dette er det eneste stedet i verden jeg har skadet kneet uten å falle. Da kjørte jeg ned i et hull og kneet takket for seg. Da måtte jeg operere, sier 30-åringen.
– Blir livsfarlig
– Allègre sier arrangøren ikke har respekt for utøvere. Hva tenker du?
Han tenker seg litt om.
– Frisk uttalelse kan jeg si iallfall. Jeg kan si så mye at jeg ikke prøver tråkke folk på trærne, men at jeg trives veldig dårlig her.
NRK takker nordmannen for praten og ønsker ham lykke til i utforrennet lørdag.
– Takk, jeg trenger en «stor lykke til». Det blir livsfarlig. Alltid noen som drar fra Bormio til sykehuset, så jeg skal prøve ikke å komme på den statistikken, svarer han.
Superstjerne Marco Odermatt har også uttalt seg om skrekkfallet i Bormio.
– Som utøver ønsker man ikke å se sånt. Men man kan omtrent tenke seg hva som skjedde der. Det er et skifte i snøen akkurat, derfor kreves det spesielt mye fokus, og det er lite rom for feil. Men jeg har ikke inntrykk av at Sarrazin tok for stor risiko, sier han ifølge NTB.
Publisert 27.12.2024, kl. 18.37