Grytidlig 16. april satt to menn og ventet på et fly til Dubai. Med seg hadde de en 80 år gammel kvinne.
Kvinnen trodde de var politimenn som skulle hjelpe henne. Men planen var en helt annen.
Mens den eldre kvinnen satt på hotellrommet, ble kontoen hennes tappet for 5,6 millioner kroner.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- En 80 år gammel kvinne ble svindlet for 5,6 millioner kroner av to menn som utga seg for å være politimenn.
- De tok med kvinnen til Dubai, hvor kvinnens konto ble tappet for penger.
- Mennene er tiltalt for grovt bedrageri, bortføring, og for å ha utgitt seg for å være politimenn.
- Rettssaken begynner i Oslo tingrett 6. januar.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
10. april i år ble den 80 år gamle kvinnen oppringt av et fremmed nummer. Personen i den andre enden fortalte at han ringte fra banken, og at kvinnen hadde blitt svindlet.
Deretter tikket det inn en tekstmelding på telefonen hennes, der det sto at en politipatrulje var på vei.
Kort tid etter dukket en ung mann opp på døren hennes. Han presenterte seg som politimann. Kvinnen ba om å få se bevis på at han faktisk var politi. Det hadde han ikke.
Da mannen kom tilbake hadde han med seg det politiet mener er et forfalsket tjenestebevis, hvor det sto at han het Øyvind Eriksen og jobbet i politiet.
Kvinnen slapp ham inn. Mannen fortalte henne at svindlere hadde flyttet penger ut av kontoen hennes.
Samme kveld, etter at kvinnen hadde lagt seg, slapp mannen inn kompisen sin. Under dekke av å være politimenn, som skulle hjelpe henne, bodde de der i fem dager.
Siden kvinnen bodde alene, og hverken hadde egne barn eller kontakt med nære slektninger, var det ingen som oppdaget at fremmede hadde flyttet inn hos henne.
Mandag denne uken skal kvinnen møte dem på nytt i Oslo tingrett. De to mennene, som nå er 27 og 29 år gamle, er tiltalt for grovt bedrageri, bortføring og for å ha utgitt seg for å være politimenn.
– De tiltalte var en del av en større operasjon. Det satt bakmenn i utlandet og planla og organiserte bedrageriet, sier politiadvokat Eindride Kjørri.
Saken ble først omtalt av NRK mens den fortsatt var under etterforskning.
E24 har fått tilgang til deler av bevismaterialet som skal legges frem i retten. De to tiltaltes forsvarere og kvinnens bistandsadvokat er kjent med alle opplysningene som kommer frem i denne saken.
– Min klient erkjenner straffskyld for bedrageri og for å ha utgitt seg for å være politi. Han erkjenner derimot ikke straffskyld for frihetsberøvelse, sier Cecilie Nakstad, som er 27-åringens forsvarer.
29-åringens forsvarer Rikke de Vibe sier til E24 at de mener det er feil at saken skal omtales på denne måten før den tiltalte mannen har forklart seg for retten. Hennes klient erkjenner grovt bedrageri, men han mener han ikke er skyldig i frihetsberøvelse.
– Han avviser videre å være en del av en organisert kriminell virksomhet. Han har for øvrig forklart seg om sin rolle i avhør, men jeg ønsker ikke å forskuttere detaljer fra forklaringen hans før rettssaken, sier de Vibe.
Chattet med bakmenn i Dubai
Mens de tiltalte var hjemme hos den 80 år gamle kvinnen, skal minst tre bakmenn ha sittet i kulissene og styrt svindeloperasjonen, mener politiet. Gruppen kommuniserte med hverandre i en Whatsapp-chat kalt «Dnb». To av bakmennene befant seg i Dubai.
Politiet mener meldinger i denne chatten, viser at de planla å ta den 80 år gamle kvinnen med seg ut av landet.
Dagen etter ble planen iverksatt. En leiebil kjørte fra Østlandet til flyplassen i Gøteborg. I bilen satt de tiltalte og den 80 år gamle kvinnen.
Etter en 13 timer lang flyreise, med mellomlanding i Frankfurt, ankom de Dubai.
De to mennene tok inn på hotell sammen med 80-åringen.
Mens de oppholdt seg i Dubai, skal kvinnen ifølge tiltalen ha fått beskjed om at hun ikke kunne snakke med noen om hva som hadde skjedd eller hvor hun befant seg.
– Min klient sier at hun egentlig hadde det fint, fordi hun trodde hun samarbeidet med politiet, sier kvinnens bistandsadvokat Hege Salomon.
Politiet har innhentet en oversikt over bevegelsene på kvinnens konto.
Den viser at kontoen i løpet av Dubai-oppholdet gradvis ble tappet for penger. Etter hvert forsvant det over hundre tusen kroner i slengen.
På kveldstid gikk de tiltalte ut i Dubai-natten. De besøkte fasjonable utesteder, kjøpte dyre drinker og røyket sigar.
Brukte 4,3 mill. hos gullsmeder
21. april, seks dager etter at de landet i Dubai, ble det flyttet 1,99 millioner kroner fra kvinnens sparekonto til hennes brukskonto.
Etter dette gikk kortet varmt. Kontoutskriften fra kvinnens bank viser at det ble brukt tusenvis av kroner på Dubais kafeer, hoteller og restauranter. Kortet ble trukket for nær 100.000 kroner hos luksusbutikkene Louis Vuitton og Bloomingdale’s.
Hos minst fire ulike gullsmeder ble kortet trukket for til sammen 4,3 millioner kroner.
Ifølge 27-åringens forsvarer, Cecilie Nakstad, var det bakmennene som kontrollerte kvinnens penger.
– Min klient og medtiltalte fikk overlevert kontanter av bakmennene i Dubai, som skulle brukes til kost- og oppholdsutgifter for seg selv og fornærmede. De har ikke vært på noen av gullsmedene eller de andre stedene hvor pengene hennes har blitt brukt, sier Nakstad.
E24 kjenner ikke identiteten til bakmennene, og har derfor ikke lyktes å komme i kontakt med dem. De tre har ifølge politiet status som siktet i saken.
Pengebruken gjorde at alarmen gikk hos kvinnens bank. De så at hennes konto hadde blitt belastet med store beløp, og varslet politiet.
27. april, 11 dager etter at kvinnen kom til Dubai, dro en politipatrulje til huset hennes på Østlandet. Kjøleskapet hennes var fullt av ferskvarer. Politiet mener dette taler imot at hun hadde planlagt en utenlandstur.
Mottok mystiske meldinger
Hjemme hos kvinnen lå det også hjertemedisiner, samt medisiner mot hjerneslag. Da de forlot Norge hadde de ikke tatt med nok medisiner.
– Hun var uten medisiner som skulle forebygge slag de siste fem dagene av oppholdet. Det kunne fått fatale konsekvenser. De tiltalte skal angivelig ha forsøkt å få tak i medisiner der nede, uten å lykkes med dette, sier bistandsadvokat Hege Salomon.
28. april, da kvinnen hadde vært to uker i Dubai, mottok politiet meldinger fra et ukjent telefonnummer:
Hvem som sendte meldingene er et mysterium for politiet. Kvinnen har selv forklart at hun ikke har skrevet dem.
Politiadvokat Eindride Kjørri sier at det etter dette ble satt krisestab og at politiet iverksatte sporing etter den såkalte nødrettsparagrafen. nødrettsparagrafen. gir politiet lov til å spore mobil etc. når en person er savnet eller det er fare for liv/helse
– Politiet tok kontakt med politiet i Dubai som senere pågrep de mistenkte. Etter en stund i fengsel i Dubai, ble de mistenkte satt på fly til Norge og varetektsfengslet i Norge. Fornærmede ble ivaretatt av UD og fikk hjelp til å komme seg hjem til Norge, sier Kjørri.
– Sliter med søvn og tillit
Det er satt av tre dager til rettssaken som begynner i Oslo tingrett i morgen, 6. januar.
– Etter hendelsen har min klient slitt mer med søvn og tillit. I tillegg er hun opptatt av at hun har fått dårligere kondisjon, fordi hun var veldig inaktiv under oppholdet, sier bistandsadvokat Hege Salomon.
Politiadvokat Eindride Kjørri omtaler saken som «meget spesiell».
– I denne typen svindelsaker er det sjelden vi ser at fornærmede blir oppsøkt fysisk. Vi kjenner ikke til andre tilfeller der fornærmede har blitt tatt med til utlandet, sier han.