Familiebedrift konkurs: – Som en begravelse

7 hours ago 4


Etter over 70 år er det nå slutt for Trosterud Mekaniske Verksted.

 Trosterud Mekaniske Verksted lager maskiner og utstyr for industrien. Foto: Trosterud Mekaniske Verksted

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Eierne har aldri jobbet noe annet sted. De er født og oppvokst her, og har vært med pappa på jobb. Så dette er en form for begravelse. Hele livsverket er borte, sier styreleder Ruben Glittenberg.

Fra 1948 og frem til 1983 var selskapet et enkeltpersonforetak, men på 80-tallet gikk selskapet over til å bli et familieeid aksjeselskap og de tre sønnene tok over.

Trosterud Mekaniske Verksted lager maskiner og utstyr for industrien. Glittenberg sier at eierne i flere år har jobbet for å redde familiebedriften, og at dette er årsaken til at de har kunnet drive frem til nå.

Siden 2019 har selskapet gått i minus. Advokat Pål Øivind Tjernshaugen, som har gått inn som selskapets bostyrerbostyrerNår det blir åpnet konkurs, blir det oppnevnt en bostyrer. Advokaten tar over forvaltningen av eiendelene. Bostyreren skal ta vare på eiendelene og rettighetene for å dekke kreditorene. , sier han ikke har fullstendig oversikt over selskapets gjeld.

– Basert på oppbudsbegjæringen er samlet gjeld oppgitt på 29 millioner kroner. Det er en betydelig gjeld. Men det skal sies at ganske mye av dette er gjeld til eierne, som har bidratt med store beløp for å prøve å redde driften, sier han.

Les på E24+

Kan du flytte boliglånet ditt til Sverige?

Forsøkt reddet

Årsaken til konkursen er ifølge styrelederen sammensatt, men økte leiekostnader og et tøft marked er hovedårsaken.

– Alle slet da det begynte å gå dårlig i bransjen for noen år siden, men fordi Trosterud har eksistert så lenge ønsket eierne å opprettholde det, sier Glittenberg.

Han sier eierne de siste årene har skutt inn 20 millioner av private midler for å forsøke berge bedriften, men at nå ikke kunne skyte inn mer penger.

– Som styreleder så snakket jeg om at det var på tide å legge ned. Det er min plikt som styreleder. Men de sa at Trosterud selskapet er en institusjon. Navnet og ettermæle er mye viktigere enn penger.

Ruben Glittenberg sier at når markedet bedret seg, begynte de å slite med å få tak i nok folk.

– Ordreboken vår var full. Det er det som er det tragiske. Vi hadde ikke nok folk. Derfor måtte vi sette ut en del arbeid på anbud, og vi satt igjen med veldig lite.

16 ansatte mister jobben.

Les også

Anleggskonkurs etter 30 år: – Gått på noen veldig store tap

Lite sannsynlig med videre drift

Bostyrer Pål Øivind Tjernshaugen sier at det er lite sannsynlig at virksomheten holdes gående.

Pål Øivind Tjernshaugen

Bostyrer

– Jeg har fått opplyst at det var få ordrer i arbeid, og at på de få som var, var det ganske mye gjenstående arbeid for å fullføre. Det er ikke noe boet går inn og gjør. Det har også den årsak at alt i selskapet er pantsatt til DNB. Det gjelder hele varekretsløpet: Varelager og kundefordringer. Sånn at alt som eventuelt skulle kommet inn, vil gå til panthaver, sier han.

Han sier det kan komme noen som er interesserte i å kjøpe mer enn noen enkeltstående aktiva.

– Men jeg har ikke fått noen henvendelser på det ennå, sier Tjernshaugen.

Read Entire Article