Utdanningsreformene i Ukraina styrker demokratiet, til tross for krigen

1 month ago 21


Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

– Krigen har gjort det enda viktigere å fremme demokrati i Ukraina, sier prosjektleder Oleksandra Deineko ved NIBR. Hun flyktet selv fra landet i 2022. (Foto: Canva)

Svekker Putin demokrati-arbeidet i skolen? Oslo-ledet prosjekt tyder på det motsatte.

Forholdene i utdanningssektoren i Ukraina er vanskelige etter den russiske invasjonen. Men målene nås. Det viser en gjennomgang som forskere fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet har gjort.

Det Europeiske Wergelandsenteret (EWC) gjennomfører et omfattende prosjekt i Ukraina for å promotere demokratisk utvikling i utdanningssektoren.

Utfordrende krigssituasjon

– Krigen har gjort det enda viktigere å fremme demokrati i Ukraina. Det sier prosjektleder og forsker Oleksandra Deineko ved By- og regionsforskningsinstituttet NIBR på OsloMet. Selv flyktet hun fra landet i 2022.

Sammen med kollega Jørn Holm-Hansen har hun evaluert gjennomføringen av programmet «Schools for Democracy in Ukraine» på vegne av EWC. 

Deineko har gått gjennom fra starten i 2021 til midten av 2023.

– Russernes invasjon har påvirket utdanningsprosessen i Ukraina betydelig og på alle nivåer. Det påvirker også muligheten for å nå programmets mål, sier Deineko.

Hun forteller om flere utfordringer. 

– Konstante luftalarmer, strømbrudd, sikkerhetsrisikoer for alle deltakerne i utdanningsprosessen. Det er også mangel på lærere og pedagoger på grunn av at så mange har flyktet til utlandet.

Schools for Democracy in Ukraine

  • Et samarbeid mellom det Europeiske Wergelandsenteret (EWC) og Ukrainas utdannings- og vitenskapsdepartement.
  • Programmet skal legge til rette for systemiske, demokratiske reformer innen utdanningssektoren og styrke europeisk samarbeid ved å fremme demokratisk kultur og demokratisk medborgerskap i politikk og praksis.
  • Programmet støtter videre utvikling og testing av ny utdanningspolitikk, bidrar til kunnskapsbasert kommunikasjon om demokratiske endringer i førskole- og skoleutdanning, og styrker kapasiteten til å implementere utdanningsreformen blant lokale og nasjonale nettverk, partnerskap og læringsfellesskap for pedagoger.
  • Det er en del av Nansen-programmet for Ukraina. Det har som mål å styrke demokratiet.
  • By- og regionforskningsinstituttet NIBR har gjennomført en midtveisevaluering av programmet. Forskerne blant annet har vurdert programmets relevans, effektivitet og resultater i lys av den pågående krigen.
  • Evalueringen fokuserer på programmets relevans, effektivitet og resultater så langt.

Fleksible løsninger

Til tross for angrepene på ulike regioner i Ukraina, har programmet «Schools for Democracy» klart å lansere og implementere de fleste av aktivitetene som var planlagt for perioden. Det viser evalueringen.

– Programmet har ikke bare klart å opprettholde sin aktivitet. Det har også vist seg å være fleksibelt i den pågående krigen. «Alle» lederne i sektoren har tatt raske og pragmatiske beslutninger om å tilpasse aktiviteten til den nye tilværelsen. Det har sikret stabilitet og kontinuitet i ukrainsk utdanning, sier Deineko.

Hun viser til at det for eksempel tilbys psykologisk støtte i utdanningskurs. Det er også lagt opp til ekstra aktiviteter for internt fordrevne barn for å integrere dem bedre i de nye lokalsamfunnene deres.

– Tiltakene har hatt positive effekter både på det ukrainske utdanningssystemet og samfunnet generelt. Det har bidratt til å styrke demokratiet i landet, sier Deineko.

– Bør utvides

Evalueringen baserer seg på analyser av planer og rapporter, intervjuer med ansatte ved EWC og lokale tilretteleggere og mottakere i Ukraina.

– Den viser at programmet er tett knyttet til Ukrainas reformpolitikk. Det bidrar blant annet til desentraliseringsreformen i Ukraina, sier Deineko.

Forskernes rapport gir flere anbefalinger. Blant annet anbefaler den å gjøre de geografiske målene tydeligere og å utvide til også å dekke yrkesopplæring og arbeid med studenter ved pedagogiske universiteter i Ukraina.

– Det vil bidra til å fremme demokratiske endringer ytterligere, sier Deineko.

Referanse:

Oleksandra Deineko og Jørn Holm-Hansen: Strengthening Ukraine’s Democracy through Education During the War: Second Mid-Term Evaluation of the European Wergeland Centre’s Schools for Democracy Programme. Rapport fra OsloMet, 2024. 

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article