Ut mot formuesskatt-kritikerne: - Den historien kjøper jeg ikke

6 days ago 10


Statsminister Jonas Gahr Støre vil advare mot høyresidens skatteløfter.

Statsminister Jonas Gahr Støre frykter økte forskjeller hvis Høyre får makten til å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– La meg bare tegne for deg, for jeg synes det er et interessant bilde, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) over frokostbordet.

– Jeg har forsåvidt allerede laget den grafen, du trenger ikke...

– Jo, men jeg bare... Den er sånn!

Statsministeren viser frem grafen han har øvd lenge på å tegne, og fremfører Arbeiderpartiets «det går bra med norsk næringliv»-budskap på nytt. Grafen viser stadig økende investeringer i Fastlands-Norge.

Støre påpeker at Norges Bank regner med at den skal videre opp i 2025, etter en nedgang i 2024. Også de siste kvartalene av 2023 falt investeringene noe, ifølge Norges Banks pengepolitisk rapport.

Mener skatt ikke er nummer én

Statsministeren er i Kristuansund for å åpne nybygget Campus Kristiansund og besøke en bedrift.

Denne gangen ble det ikke en kommersiell bedrift, men en bedrift som driver med varig tilrettelagt arbeid - altså et tilbud for folk som av ulike grunner trenger spesiell oppfølging for å stå i jobb.

Altså blir det ingen bedriftseiere i denne artikkelen som kan fortelle at de elsker regjeringens skattepolitikk - og frykter kutt i formuesskatt med tilhørende økning i selskapsskatten.

Støre ler av spørsmålet om de bedriftene i det hele tatt finnes.

– Jeg besøker bedrifter hver uke. Da er de først og fremst opptatte av at de mangler folk med de rette kvalifikasjonene, hvordan de kan få støtte til omstillingen vi skal gjennom på teknologi, og så er det spørsmål om infrastruktur og samferdsel, sier Støre.

Jonas Gahr Støre (Ap) var på bedriftsbesøk hos VTA-bedriften Varde i Kristiansund. Foto: Nora Rydne

– Og så er det skatt også. Men mitt poeng er at Norge er et godt land å drive verdiskaping i. Det kommer mellom fem og seks tusen nye bedrifter i Norge hver måned.

– Når næringslivet sier at formuesskatten er skadelig, fungerer det at du forklarer dem at de faktisk har det helt fint?

– Det er ikke min jobb å forklare hvordan de har det, det vet de best selv. Jeg kan peke på tallene, de er viktige. Men det er jo ikke overraskende at skatt diskuteres i et demokrati. Den siste kronen man betaler i skatt, skulle man gjerne sluppet. Men når jeg reiser rundt og møter bedrifter, er ikke skatt sak nummer én.

– Vil få milliarder igjen

Støre merker seg at flere av Norges velbemidlede har startet - og støtter - kampanjeorganisasjoner som «Aksjonen for borgerlig valgseier» og «Aksjonen for norsk eierskap».

Han kan ikke annet enn å mene at det er en «interessant» investering.

– Hvis de vinner frem, vil de jo få milliarder igjen. Men fordelingsprofilen må jeg gjenta. Følger du Høyres modell, vil over halvparten av kuttet gå til de 0,1 prosent rikeste. Det vil øke forskjellene i Norge.

– Det er en ærlig sak å drive kampanje mot en skatt. Men det at formuesskatten må kuttes for å få til omstillinger som trengs, den historien kjøper jeg ikke. Fakta om hvilke negative effekter formuesskatten har, og hvilke positive effekter det vil ha å fjerne den, må tåle å møte forskning, sier Støre.

Han peker på forskning næringsdepartementet selv bestilte mens Erna Solberg (H) var statsminister. Konklusjonen fra Frischsenteret, som spesielt så på effektene på små og mellomstore bedrifter, var at formuesskatten ikke hadde negativ effekt på arbeidsplasser og investeringer - snarere tvert imot.

Samtidig finnes det ikke mye forskning på formuesskattens virkning.

– Om pengene en bedrift sparer på formuesskatt blir tatt ut eller reinvestert i selskapet, kan vel hverken du eller høyresiden bevise?

– Det er riktig, og det kan vi ikke spekulere i nå. Det eneste sikre er at de som har den formuen, sitter igjen med mer. Mitt poeng er at formuesskatten, som fortsatt er lavere enn den var i 2013, drar inn mer nå fordi flere har formue. Den har ikke hindret utvikling.

– Det vil jeg advare mot

Frp-leder Sylvi Listhaug uttalte i forrige uke at hun ønsket å fjerne hele formuesskatten, slik at den skulle bli «umulig» for senere regjeringen å gjeninnføre.

Støre synes det er interessant at denne skatten ser ut til å bli en av de viktigste valgkampsakene for høyresiden.

– Det som bekymrer meg, er hvis vi kommer i samme strøm som andre land der forskjellene øker. Hvis vi får for stor strekk i laget og begynner å få sånne polariserte miljøer. Det vil jeg advare mot.

– Fungerer nivået på formuesskatten når folk velger å flytte til Sveits for å unngå den?

– Jeg håper de fleste vil bo og jobbe i Norge, men det er et fritt valg om man vil reise. Så tror jeg årsakene er sammensatte.

– Utflyttingen har gjort stort inntrykk på mange partier. Gjør det ikke inntrykk på dere?

– Å si at fordi noen hundre nordmenn flytter fra landet etter eget valg, så skal vi gå inn og endre det som er spleiselaget vårt ved å kutte i skattene for de som har mest, blir feil. Kutter vi formuesskatten, ville det vært få land i den vestlige verden med mer gunstig kapitalbeskatning. Andre land har eiendomsskatt, arveskatt, andre typer kapitalbeskatning. Samlet sett er kapitalbeskatningen i Norge konkurransedyktig.

Støre kan til en viss grad se argumentet om at formuesskatten gir utenlandske eiere en fordel i næringslivet. Men han mener ikke problemet er så stort som andre skal ha det til.

– Bor du i Norge og betaler skatt, har du tilgang på gratis utdanning, billige barnehager, gratis helsevesen. Er du utenlandsk eier, får du de tjenestene i et annet land, som har et annet system enn vårt spleiselag.

Read Entire Article