USAs nye forsvarsminister: – Minst kvalifiserte i USAs historie

1 week ago 10


Kortversjonen

  • Trumps kandidat til forsvarsminister, Pete Hegseth, er kontroversiell har blitt omtalt som ukvalifisert.
  • Hegseth har jobbet ti år som TV-vert for Fox.
  • Eksperter mener Hegseth er valgt for sin lojalitet mot Trump, ikke på grunn av hans politiske tyngde.
  • Hegseth kritiserer «woke»-initiativ i militæret og har fått støtte fra Trump.

Det er TV-verten Pete Hegseth (44) Trump vil ha som forsvarsminister. Det var mildt sagt en overraskelse for mange.

– Hegseth er uten tvil den minst kvalifiserte kandidaten som har blitt nominert til forsvarsminister i USAs historie, kommenterte Paul Rieckhoff, grunnleggeren av organisasjonen Independent Veterans of America på X da beslutningen ble annonsert.

Hegseth har jobbet i Fox News i ti år. Der har han blant annet fortalt om at han har norske aner.

Før tiden i Fox var han med i ledelsen i to organisasjoner for veteraner med tilknytning til det Republikanske partiet. Der jobbet han blant for at USA skulle forlenge tilstedeværelsen til amerikanske tropper i Irak og Afghanistan, og for å endre hvordan det statlige tilbudet til veteraner er organisert.

Han har selv tjenestegjort i Irak, Afghanistan og på Guantanamo Bay, men ikke hatt høytstående stillinger i forsvaret. Han har ingen erfaring fra Pentagon, eller med andre oppgaver i statsapparatet.

Men hvor mye vil det ha å si at akkurat Hegseth skal lede USAs forsvarsdepartement?

 Slaven Vlasic / Getty ImagesFoto: Slaven Vlasic / Getty Images

Kommer ikke til å holde igjen

Den overraskende utnevnelsen av Hegseth betyr i alle fall én ting, sier USA-ekspert Eirik Løkke: Trump liker de som er lojale mot ham.

– Jeg tror mye av årsaken til at han blir valgt er at han ikke vil være noe bolverk mot Trump, slik tidligere forsvarsministre har vært. I tillegg har han bakgrunn fra Forsvaret, som ikke skader. Han kommer til å lojalt utføre det som Trump ønsker, sier han til VG.

John Bolton, som var sikkerhetsrådgiver en periode i Trumps forrige regjering, men i etterkant har vært svært kritisk til ham, har overfor CNN beskevet Hegseth som noen som ble valgt på grunn av sin «svakhet» snarere enn sin lojalitet.

– Trump føler seg helt komfortabel med at Hegseth kommer til å gjøre det han ber ham om å gjøre, sier han.

Akkurat hva det kommer til å være, er ikke klart ennå.

– Det er veldig, veldig vanskelig å si rett og slett. Trump har sagt mye, men vi må jo legge til grunn at det blir mer fokus på det Trump definerer som amerikanske interesser, som ikke nødvendigvis inkluderer Europa så mye som det historisk har gjort, sier Ole Jacob Sending, som forsker på diplomati og geopolitikk i Nupi.

Hegseth intervjuer Trump for Fox. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Mot «woke» og kvinner i militæret

Én ting har Trump og Hegseth klart til felles: De er mot det de kaller «woke»-ordninger i militæret.

Hegseth har tidligere kommet med flere negative uttalelser om kvinner i forsvaret. I boken «krigen mot krigerne» skriver han blant annet at Pentagon har prioritert «rasemangfold, klimaidioti og LHBT+- alfabetsuppen», og at «woke»-ideologi er årsaken til rekrutteringsproblemer i forsvaret.

Trump trakk frem denne boken som en av grunnene til at han valgte Hegseth:

– Boken avslører venstresidens svik mot våre krigere, og hvordan vi må tilbake til meritokrati, dødelighet, ansvarlighet og fortreffelighet, skrev Trump i et innlegg.

I løpet av de ti årene som politisk kommentator på Fox News, har Hegseth også kommet med noen andre kontroversielle utsagn han har fått oppmerksomhet for, som da han i 2019 sa at bakterier «ikke er en ekte greie» og at han ikke hadde vasket hendene på ti år. I etterkant sa han at det var tull.

Hegseth begynte å få et godt forhold til Trump fra 2016, og har gitt ham råd i flere saker. Ifølge amerikanske medier var det ham som bidro til å overbevise Trump om å benåde to veteraner som var anklaget for krigsforbrytelser i Afghanistan i 2019.

 Evan Vucci / AP / NTBPete Hegseth i Trump Tower, New York, i 2016. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Ukraina: Ingen vet

Mange er bekymret for både at Trump vil kutte i pengestøtten til Ukraina, og for hva han vil gjøre i dialogen med Putin.

– Man må forvente at USA vil ha mer fokus på Kina, og krav om at Europa må bære mer av byrden selv sikkerhetspolitisk. Men hva Trump vil gjøre overfor Russland og Ukraina, tror jeg egentlig ingen vet, sier Ole Jacob Sending i Nupi.

Trump har blant annet sagt at han kan få slutt på krigen på 24 timer. Ifølge Washington Posts kilder skal han ha hatt en plan om å presse Ukraina til å gi fra seg Krim og Donbass.

Det andre store spørsmålet mange utenfor USA stiller seg, er hvordan Trump-administrasjonen vil forholde seg til Nato.

I sin første periode var Trump opptatt av å få alle Nato-land til å betale sin andel av militærutgiftene - noe som fikk resultater. Han har også truet med å trekke USA ut av Nato flere ganger.

– Det man er bekymret for er selvfølgelig at selv hvis USA fortsetter som medlem av Nato, vil Trump kunne bidra med mindre ressurser og nedprioirtere alliansen, som svekker den, sier Sending.

Read Entire Article