USA skal ha avvist rapport om Israels blokkering av nødhjelp

1 week ago 10


Israel har angivelig bevisst hindret leveranser av nødhjelp til Gaza i løpet av krigen.

Det konkluderte to av USAs fremste etater på humanitærhjelp med før sommeren, ifølge gravegruppen ProPublica.

ProPublica avslørte tirsdag at USAs etater for internasjonal utvikling (USAID) og Utenriksdepartementets flyktningbyrå (PRM), i april slo fast at Israel bevisst blokkerte leveranser av mat og medisiner til Gaza.

De to etatene sendte en 17 sider lang og omfattende rapport til den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken, skriver ProPublica, som viser til at de har sett rapporten.

VG har ikke sett rapporten som det henvises til.

I rapporten beskriver USAID hvordan Israel har drept hjelpearbeidere, bombet sykehus og ambulanser, og rutinemessig avvist lastebiler med mat og medisiner inn til Gaza, ifølge Propublica.

Slik har Israel bevisst hindret nødhjelp inn til Gaza, hevder rapportene.

Dette har vekket stor oppsikt, da amerikansk lov krever at våpenleveranser stanses til land som blokkerer amerikanskstøttet nødhjelp, ifølge ProPublica.

 ATEF SAFADI / EPA / NTBHøyreekstreme Israelere blokkerer terminalen i Ashdod, der nødhjelp sendes til Gaza. Foto: ATEF SAFADI / EPA / NTB

– Er det brudd på internasjonal rett å bevisst hindre humanitær hjelp?

– Ja. Både Genèvekonvensjonen, men også Den internasjonale domstolens (ICJ) midlertidige tiltak som er innført mot Israel, svarer Mads Harlem i Redd Barna.

Harlem sikter til at ICJ har bedt Israel «gi adgang for nødhjelp til Gaza».

Bilde av Mads HarlemMads Harlem

Folkerettsjurist, Redd Barna

USAID rådet at USA burde pause våpenleveransen til Israel, ifølge dokumenter ProPublica har fått innsyn i.

Men utenriksminister Blinken skal ha avvist funnene i rapporten. Ifølge ProPublica sendte Blinken et brev til Kongressen et par uker senere, der han blant annet skrev:

– Vi vurderer foreløpig ikke at den israelske regjeringen forbyr eller på annen måte begrenser transport eller levering av amerikansk humanitær bistand.

I et intervju med Todayshow på onsdag kommenterte Blinken ProPublicas avsløringer.

– Hvordan forklarer du at du avviste funnene?

– Det er normalt at vi får ulike vurderinger på ulike problemstillinger fra diverse deler av mitt departementet og regjeringen. Min jobb er å se på de vurderingene, trekke noen konklusjoner og handle deretter. Det var det jeg gjorde her, svarer Blinken.

Israel har ikke kommentert opplysningene i saken til ProPublica, men har flere ganger tidligere avvist anklager om at landet blokkerer nødhjelp til Gaza. Israel har blant annet lagt skylden på at FN og andre hjelpegrupper ikke greier å levere hjelpen.

Les også: Selena (34) demonstrerer mot nødhjelp til Gaza

 Evelyn Hockstein / Reuters / NTBUSAs utenriksminister Antony Blinken under en pressekonferanse i Egypt forrige uke. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

– USA velger å lukke øynene

I den siste runden i Sør-Afrikas sak mot Israel i ICJ i mai, var blokkering av nødhjelp til Gaza et av hovedtemaene i begjæringen om ordre om nye tiltak.

Sør-Afrika argumenterte for at Israel ikke oppfylte plikten sin til å sikre at nødhjelp slippes inn til Gaza.

ICJ var enig. Retten påpekte at det ikke kun er Israels plikt å tilrettelegge, men også sikre at nødhjelp kommer inn. Domstolen konkluderte da med at Israel ikke har gjort en god nok jobb med det.

Er Sør-Afrika involvert i konflikten?

Nei.

Sør-Afrika har vært en pådriver for palestinernes sak under Gaza-krigen.

Sørafrikanerne hentet tidlig hjem ambassadøren sin og de samlet BRICS-landene for å diskutere krigføringen til Israel.

Så tok Sør-Afrika Israel til Den internasjonale domstolen, noe de kan fordi spørsmålet om folkemord er et såpass alvorlig brudd på folkeretten at det gjelder alle verdens stater like fullt.

På jusspråket kalles dette en erga omnes-sak (fra latinsk: som rører ved alle).

I domstolens ordre fra 28. mars 2024 står det at Israel plikter å sikre at nødhjelp når frem til alle palestinere i Gaza, og at de plikter å åpne flere grenseoverganger og holde dem åpne så lenge som nødvendig.

 KOEN VAN WEEL / AFP / NTBFoto: KOEN VAN WEEL / AFP / NTB

Det ble gjentatt i ordren fra 24. mai 2024, hvor de påla Israel å åpne grenseovergangen i Rafah for nødhjelp. Israel har ikke etterkommet noe av dette.

– Når Blinken i samme tid sier USA ikke hadde funnet noe grunnlag for at Israel bevisst hindrer nødhjelp, er det i strid med både USAID og PRMs opplysninger, og også faktagrunnlaget fra FN-organer som ICJ har basert seg på og presentert i sine avgjørelser.

Det sier Josef Adam Younes, jurist og styremedlem i Forsvar folkeretten.

Younes mener det er tydelig at USA velger å lukke øynene for Israel.

– Blinken og amerikanerne kan ikke begrunne politikken deres i virkelighet eller juss. Derfor velger de å lukke øynene og heller si at de ikke tror på etatene.

Bilde av Josef Adam YounesJosef Adam Younes

Forsvar folkeretten

– Stater, også USA, har et folkerettslig ansvar for å sikre at det kommer inn tilstrekkelig nødhjelp til befolkningen i Gaza. Man har også en forpliktelse til å legge press på Israel og bruke de virkemidlene man har, sier Harlem og legger til:

– Man har altså et ansvar for å gjøre «det man kan». Det kan derfor være nødvendig for amerikanerne å stanse våpenleveranse, frem til nødvendig hjelp kommer inn til Gaza.

Blinken selv hevder at USA har presset Israel til å øke flyten av nødhjelp inn til Gaza.

Harlem understreker også at stater som leverer våpen til Israel, har et ansvar for å gjøre en aktsomhetsvurdering. Det vil si: Er det fare for at våpen man leverer, blir brukt til brudd på Genève-konvensjonene?

En kald vinter i vente

Ifølge FN er 1,9 millioner palestinere internt fordrevet på Gazastripen. De fleste befinner seg nå i den sørlige delen av området.

Av disse, mangler én million skikkelig husly før vinteren. Det advarer Shelter Cluster Palestine, en samarbeidsgruppe ledet av Flyktninghjelpen.

Ifølge organisasjonen trengs det minst 25 lastebillass med utstyr til husly hver uke før utgangen av november, for å dekke behovene i Sør-Gaza før vinteren setter inn.

 Fatima Shbair / AP / NTBFoto: Fatima Shbair / AP / NTB

– Etter å ha blitt tvunget til å flykte gang på gang, bor hundretusener av familier i Gaza nå i utilstrekkelige telt og på provisoriske tilfluktssteder, sier Alison Ely, Flyktninghjelpens Shelter Cluster-koordinator i Gaza.

Bilde av Alison ElyAlison Ely

Shelter Cluster Palestine

– Noen har sydd sammen gamle rissekker for å i det minste ha noe mellom seg og himmelen.

Hun advarer om at dette ikke vil beskytte folk mot sterk vind, kraftig regn og kalde temperaturer når vinteren kommer.

 Fatima Shbair / AP / NTBFoto: Fatima Shbair / AP / NTB

Flyktninghjelpen oppfordrer giverland til å kreve at Israel slipper inn nødvendig utstyr for å gjøre tilfluktsstedene værtette.

Uten dette risikerer familier i Gaza hypotermi og alvorlige helseproblemer, ifølge organisasjonen.

– Det internasjonale samfunnet, inkludert USA, Storbritannia og EUs medlemsland, må insistere på at Israel legger til rette for levering av forseglingssett til Sør-Gaza, sier Ely.

Read Entire Article