USA og Norge: Derfor er det ulik handelsbalanse

11 hours ago 2


Norge og USA er viktige handelspartnere, men når landene beregner sin handelsbalanse med hverandre, oppstår et merkelig fenomen: Begge mener de har handelsunderskudd.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

At amerikanske varer går via et tredjeland før de ankommer Norge, får en del av skylden for de ulike tallene.

Norske tall viser at vi importerer mer fra USA enn vi eksporterer dit, mens amerikanske tall viser det motsatte – at USA importerer mer fra Norge enn de eksporterer til oss.

Ifølge USAs USTRUSTROffice of the United States Trade Representative. USAs handelskontor. importerte de varer for 6,6 milliarder dollar fra Norge i 2024. Det tilsvarte omtrent 71 milliarder kroner i fjor. Samtidig eksporterte de varer for 4,6 milliarder kroner, tilsvarende 49,5 milliarder kroner.

Ifølge SSB eksporterte vi varer til USA for 62 milliarder kroner i 2024. Importen fra USA var i 2024 på 82,7 milliarder kroner, ifølge SSBs beregninger.

Les på E24+

Aksjene som elsker svak dollar

– Våre tall viser at vi importerer for 82,7 milliarder kroner fra USA, og det er mye høyere enn det som vises i USAs eksportstatistikk til Norge, forklarer Kjersti Fossanger, seniorrådgiver i seksjon for utenrikshandel i Statistisk sentralbyråStatistisk sentralbyrå Statistisk sentralbyrå (SSB) er Norges nasjonale statistikkbyrå som samler inn, analyserer og publiserer statistikk om det norske samfunnet. (SSB).

Handelsbalansen, som er eksport minus import, viser dermed helt forskjellige resultater avhengig av hvilket lands statistikk man ser på.

– I Norge er det slik at vi netto har betalt mer enn vi har fått. Mens USA oppgir det motsatte, sier Fossanger.

Forskjeller på data

Ifølge SSB er det flere årsaker til disse forskjellene. En viktig forklaring er hvordan varenes opprinnelsesland registreres.

– Når USA sender en vare ut av landet, vil det ikke alltid være kjent for dem hvor varen faktisk ender til slutt. I handelsstatistikk er det sist kjente land som oppgis på deklarasjonen, forklarer Fossanger.

Les også

Kina øker tollsatsene mot USA: – En ulykke for verden

Dette betyr at varer som egentlig skal til Norge, kan bli registrert med et annet land som mottaker.

– I en del tilfeller er det naturlig å anta at de oppgir et land i Europa, la oss si Nederland. Så i amerikansk statistikk vil det stå at Nederland er bestemmelsesland. I Norge vil vi se at USA er opprinnelseslandet for den samme varen, mens avsenderlandet er Nederland, sier hun.

Størst forskjell er det mellom det Norge sier vi kjøper fra USA og det USA sier de selger til oss. Forskjellen er mindre når det gjelder norsk eksport til USA.

– Det vi eksporterer til USA og det de sier de importerer fra oss, er likere. Det er en forskjell der også, men den er mindre, påpeker Fossanger.

Dette kan forklares med at enkelte varer, som for eksempel olje, ofte fraktes direkte fra Norge til USA.

– For Norges del vet vi at en del varer, for eksempel olje til USA, gjerne fraktes direkte. Da kan man tenke seg at USA i større grad får riktig opprinnelsesland på sine varer, mens en del ting som går via tredjeland til Norge kan være en feilkilde, sier hun.

Bedre kvalitet

Andre faktorer som påvirker statistikken er tidsforskyvninger når handelen registreres, fraktkostnader og ulike måter å registrere handel på.

– I importstatistikk vil varene vanligvis ha bedre kvalitet enn eksporttall. Når vi registrerer en import fra USA vil den være oppgitt i CIFCIFCIF er en handelsbetingelse som betyr at prisen på en vare inkluderer kostnadene for varen, forsikring og frakt til bestemmelsesstedet. (Cost, Insurance, Freight), mens den samme varen på amerikansk side vil være registrert annerledes, forklarer Fossanger.

Les også

Advarer mot mottiltak: – Vi bør ikke øke tollen

I amerikanske tall den samme varen være oppgitt i såkalt FOBFOBFOB er en handelsbetingelse som betyr at selgeren dekker kostnadene til varen er lastet om bord på skipet, men kjøperen dekker frakt- og forsikringskostnader fra det punktet. (Free on Board), som kun inkluderer varens verdi ved USAs grense. Da er ikke frakt- og forsikringskostnader til Norge inkludert.

For enkelte varegrupper som fly, skip og mobile oljeplattformer er det skifte av økonomisk eierskap som registreres, ikke når varen fysisk krysser grensen.

– Et fly vil kunne frakte seg mellom to land uten at det har skiftet eier, påpeker Fossanger.

Forskjellene i handelsstatistikken mellom Norge og USA har vært til stede i flere år og varierer over tid.

Read Entire Article