USA-børsene: Teknologiaksjer snur ned

1 month ago 11


De amerikanske indeksene spriker etter jobbtall. Nasdaq snur til nedgang.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres gjennom handelsdagen ...

De tre ledende aksjeindeksene i USA åpnet opp fredag, mens investorene fordøyer nye jobbtall. Kort tid etter åpning vender teknologitunge Nasdaq ned:

  • S&P 500 er opp 0,05 prosent
  • Nasdaq faller 0,27 prosent
  • Dow Jones stiger 0,46 prosent

Tallene over utviklingen i arbeidsmarkedet i amerikansk økonomi ble kunngjort før børsåpning.

De viser at sysselsettingen steg litt mindre enn ventet, mens arbeidsledigheten falt i tråd med økonomenes forventninger.

  • Det ble skapt 142.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i august.
  • På forhånd var det ventet en oppgang til 165.000 nye jobber i august, ned fra 114.000 måneden før, ifølge Bloombergs undersøkelse blant økonomer.
  • I tillegg til jobbveksten, viser rapporten også hvordan det går med arbeidsledigheten. Den falt til 4,2 prosent, som ventet.

Tallslippet følges tett i markedet fordi det har betydning for den amerikanske sentralbankens rentebeslutninger.

– Vi tror ikke at dette nødvendigvis betyr dobbelt rentekutt nå i september. Da burde avviket fra konsensus vært enda større. Det ser ut som det kan gå mot et enkeltkutt, sier Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken.

Sentralbanken har varslet at tiden er inne for rentekutt etter at rentene har blitt satt kraftig opp de siste årene for å bekjempe galopperende prisvekst.

Blant økonomene og i markedet er det forventet at det første rentekuttet kommer i september. Spenningen har dreid seg om sentralbanken kan klinke til med et rentekutt på 0,5 prosentpoeng, dobbelt så mye som et «normalt» kutt.

Read Entire Article