USA vil kreve millioner hver gang et Kina-bygd skip legger til havn.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- USA har foreslått en havneavgift på kinesiske skip og skip bygd i Kina, i kjølvannet av en gransking Biden-regjeringen gjorde av Kinas dominans innen skipsbygging på bønn fra flere amerikanske fagforeninger.
- Skip bygd i Kina kan få opptil 15 millioner kroner i avgift ved anløp i amerikanske havner.
- Norske bilfraktrederier tror forslaget kan fungere som sand i maskineriet for handelen med USA.
- Importører av blant annet bananer til USA frykter at deres varer blir dyrere, mens amerikanske eksportører av blant annet soyabønner, kull og gass frykter for sin globale konkurranseevne.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I skyggen av USAs toll på import av blant annet biler og metaller har det også kommet forslag om en avgift som kan påvirke global handel.
USAs handelsutsendingUSAs handelsutsendingOffice of the United States Trade Representative kom nylig med et forslag om avgifter for kinesiske skip som anløper amerikanske havner.
Forslaget skal ramme skip som er bygd i Kina og skip fra rederier som har kinesiskbygde skip i sin flåte, eller som har bestilt skip fra kinesiske verft.
Disse kan få inntil 1,5 millioner dollar i avgift ved anløp i en amerikansk havn, alt etter hvor høy andel kinesiskbygde skip rederiet har i sin flåte.
– Så klart er vi bekymret for det, sier administrerende direktør Lasse Kristoffersen i bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen til E24.
– Det er uheldig med den typen reguleringer som er lite gjennomtenkt, vanskelig gjennomførbare og heller ikke når sitt mål.
– Sand i maskineriet
Effekten av havneavgiften er imidlertid begrenset sammenlignet med andre handelspolitiske grep i det siste, påpeker han.
– Det kan skape sand i maskineriet. Men det kommer ikke til å fundamentalt undergrave handelen, sier han.
– En bil som fraktes fra Europa til USA blir noen hundre dollar dyrere av avgiften på Kina-bygde skip. Men for tariffer snakker vi mange tusen dollar, så de har mye mer å si for våre kunder enn denne avgiften, sier Kristoffersen.
Les også
Shippingtopp: – Kommer til å spille Trumps game
Tror kundene får regningen
Regningen for avgiften vil trolig bli sendt videre til kunder i USA, og det kan ramme mange bransjer. I en høring om avgiften påpeker USAs største bananimportør Dole at fruktprisene kan øke. Flere av selskapets kjøleskip er bygd i Kina.
– Reforhandler rederiene sine avtaler slik at kundene må dekke avgiften?
– Denne typen avgifter har vår industri alltid måttet dyttet videre til våre kunder, for vi greier ikke å bære den selv. Det som er et kjempestort tall for oss er et lite tall per bil som kommer til USA, sier Kristoffersen.
Han anslår at avgiften vil koste verdens skipsfart mellom 50 og 100 milliarder dollar.
– Det er helt umulig for vår industri å bære dette.
– Så ja, dette blir flyttet videre. Vi mener vi har beskyttelse i våre kontrakter til å gjøre det, og det tror jeg de fleste har. Men det er alltid noen krevende prosesser i starten av slike reguleringer, og det vil skape usikkerhet. Men vi er vant til å håndtere slike prosesser, selv om dette er sterkt uønsket.
Amerikanske eksportører er også skeptiske til avgiften, påpeker American Soybean Association (ASA) som representerer 500.000 amerikanske soyabønder. Havneavgifter vil fordyre både import av gjødsel og eksporten av bønner, påpeker de.
– Selv om intensjonene er gode vil dette forslaget øke kostnadene og gjøre amerikanske soyabønner mindre konkurransedyktige globalt, sa soyabonde og ASA-sjef Mike Koehne under en høring i forrige uke.
Også organisasjoner i kullbransjen, oljebransjen og gruvedrift i USA frykter at avgiften vil ha negative konsekvenser for dem.
Les også
Strammer til: – Kina går etter kronjuvelene
– Alvorlig
Avgiften på kinesiskbygde skip er knyttet til seksjon 301 av handelsloven (Trade Act) fra 1974. Denne skal hindre urettferdig handelspraksis som rammer amerikansk næringsliv.
– Hvert skip som er bygd i Kina og kommer til en havn i USA blir ilagt en avgift på mellom 10 og 15 millioner kroner for hvert anløp, sier administrerende direktør Knut Arild Hareide i Norges Rederiforbund.
– Det går altså norske skip til havn i USA hver eneste time fra morgen til kveld 365 dager i året. Det sier noe om hvor alvorlig dette kan være og hvor stor betydning det kan få, sier han.
Norske redere har for tiden 143 skip under bygging. Av disse blir 65 bygd i Kina, ifølge en rapport fra Rederiforbundet. Skipene som bygges har en verdi på 140 milliarder kroner.
Les på E24+
Den store tolldagen
Stammer fra Bidens gransking
Havneavgiften på kinesiske og kinesiskbygde skip kommer i kjølvannet av Biden-regjeringens gransking av Kinas dominans innen skipsbygging. Den ble startet i fjor, etter forespørsel fra fem amerikanske fagforeninger.
USAs myndigheter konkluderer med at Kina ved å underby konkurrentene har økt sin andel av global skipsbygging til 50 prosent. De hevder også at arbeidernes rettigheter i Kinas verdikjede er mangelfulle.
– Amerikanerne har blitt helt akterutseilt, bokstavelig talt. Kina står for rundt 50 prosent av skipsbyggingen i verden, amerikanerne for under én prosent, sa professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier til E24 nylig.
Kina produserer også 70 prosent av kranene som laster og losser skip i havner og 95 prosent av shippingcontainerne i verden, ifølge den amerikanske granskingen.
– Det å legge avgifter på alle kinesiskbygde skip som kommer til USA vil trolig bare føre til at regningen blir sendt videre til forbrukerne, sa Tunsjø nylig.
Kinas skipseierforening mener USAs verftskapasitet var dalende lenge før Kina trappet opp sin kapasitet, ifølge et høringsinnspill. De mener også at USAs avgift blant annet er i strid med WTOWTOVerdens Handelsorganisasjon, som blant annet forvalter Generalavtalen om tolltariffer og handel (GATT)-regler.
– Alvorlig situasjon
Administrerende direktør Andreas Enger i bilfraktselskapet Höegh Autoliners er usikker på konsekvensene av avgiften.
– Det kommer helt an på detaljene. Vi er i stand til å serve det amerikanske markedet sånn det er i dag uten å bruke kinesiskbygde skip der, sier han.
– Men alle våre største, mest moderne og mest effektive skip er kinesiskbygde. Og jeg tror veldig mange av våre amerikanske kunder gjerne vil ha tilgang på de skipene, sier Enger.
Hvis alle rederier med kinesiskbygde skip rammes, kan handelen med USA reduseres, tror han.
– Det skal vi klare å håndtere, men det er en alvorlig situasjon.
– Reforhandler rederiene avtalene med kundene slik at de må betale disse avgiftene?
– Det er for tidlig å si. Kundene og vi og alle er i en vurderingsfase, sier Enger.
Tviler på skipsboom i USA
Kristoffersen i Wallenius Wilhelmsen forstår USAs bekymring over Kinas dominans innen skipsbygging, at USA ønsker å styrke sin svekkede handelsflåte og at de ønsker å bygge skip.
Han har likevel liten tro på at det kan skje.
– Like tomme løfter som veldig mye annet som kommer fra denne regjeringen. Jeg kan garantere og er villig til å sette en flaske vin på at det ikke vil bli levert ett eneste skip fra et verft som ikke finnes i dag i løpet av Trumps presidentperiode, sier Kristoffersen.
– Jeg tror heller det tar ti år enn fem år, og jeg tror heller på at det kommer ti skip enn 1.000 skip, sier han.
I en høring om avgiften på kinesiskbygde skip sier International Chamber of Shipping noe av det samme.
«Det vil trolig ta veldig mange år for USA å sikre kapasiteten til å bygge en ny generasjon teknologisk avanserte skip for å fylle vakuumet og dekke USAs økonomiske og sikkerhetsmessige behov», skriver organisasjonen.
De har mer tro på å stimulere til økt skipsbygging ved å tilby skattelette og gjennom offentlig-private samarbeid for å oppgradere amerikanske verft.