Det er Heidi Moen, travtrener i Valdres, som er mottaker for alle henvendelsene fra jenter i travmiljøet. Mange av historiene er ferske, mens andre ligger flere år tilbake i tid.
– Jeg er sjokkert over omfanget av dette, sier hun til NRK.
Saken skal diskuteres på et styremøte i Det Norske Travselskap seinere i dag. Svaret til travselskapet kan du lese lenger ned i saken.
På sin Snapchat-konto deler Heidi Moen anonymiserte utdrag fra mye av det hun har fått se av overgrepshistorier, men på langt nær alt. Mye av det groveste sier Moen at hun ikke kan publisere.
– Da noen begynte å dele sine historier, så utløste det et skred av henvendelser. Stadig flere tør å fortelle meg alt det vonde de har opplevd, sier hun.
Heidi Moen har et sterkt engasjement for at alle, ikke minst unge jenter, skal føle seg trygge i travmiljøet.
Foto: Hesteguiden.comDet var Trav- og Galoppnytt som først omtalte saken.
Erigerte peniser
Historiene handler i stor grad om menn i sporten som har utnyttet sin maktposisjon til å skaffe, eller forsøke å oppnå, seksuelle tjenester fra unge hestejenter.
Dette gjelder blant annet seksuell omgang med mindreårige jenter i staller og på hotellrom under travturer, bilder av erigerte peniser og sjikanerende språkbruk sendt i meldinger, samt trusler om å bli fratatt arbeidsoppgaver hvis de ikke tilfredsstiller menn seksuelt.
NRK har sett mye av dokumentasjonen, og vi har også vært i kontakt med flere av de involverte kvinnene.
Over hundre henvendelser
Bakgrunnen for at Moen fikk vite alt dette er at hun, overfor sine mange følgere på sosiale medier, nylig omtalte en artikkel om en profilert aktør i travsporten som er tiltalt for å ha sendt flere meldinger med seksualisert innhold på Snapchat til en mindreårig jente.
Heidi Moen.
Foto: Hesteguiden.com– Jeg har ikke lenger tall på hvor mange jenter som etter dette har tatt kontakt og fortalt sine historier til meg, sier Heidi Moen.
Hun anslår at hun har fått mer enn hundre henvendelser. Ikke alle handler om overgrep, mange vil også støtte henne fordi hun våger å stikke hånda inn i et vepsebol.
– Mange av jentene er sårbare, de drømmer om å være tilknyttet en stall, og få lov å passe kjente travhester. Så opplever de at menn bruker dette som et maktmiddel for å kunne utnytte dem seksuelt. Dette er forkastelig. Alle skal kunne føle seg trygge i travmiljøet, sier Heidi Moen.
– Har en veldig stor jobb foran oss
Hedda Edvardsen er ferskt styremedlem i Det Norske Travselskap. Hun mener det er en ukultur i miljøet som har fått lov å utvikle seg gjennom flere tiår.
Nå mener Edvardsen, som til daglig er student på Krigsskolen, at travsporten må ta en kraftig opprydning. Hun ønsker å ta ansvar for at den blir satt i gang.
Hedda Edvardsen sier opprydningen etter Metoo-bølgen fortsatt ikke har nådd travsporten, men mener det er på høy tid å rydde kraftig opp.
Foto: Hesteguiden.com– Oppvasken etter metoo-bølgen nådde aldri travsporten, slik den for eksempel har gjort i Forsvaret. Hestesporten er en fantastisk idrett, men vi har en veldig stor jobb foran oss nå, mener hun.
Edvardsen sier at hun har fått varslingssaker på bordet etter at Heidi Moen begynte å dele historiene offentlig, men hun ønsker foreløpig ikke å gå inn på antall saker, eller innholdet i dem.
– Hver sak er en sak for mye, slår Edvardsen fast.
– Jeg ønsker å understreke at jeg støtter Heidi Moen i at makt og posisjoner utnyttes i travsporten – noe vi dessverre også ser i andre deler av samfunnet, legger hun til.
Hedda Edvardsen ønsker som utøver og styremedlem i Det Norske Travselskap å ta et oppgjør med det hun mener er en sterk ukultur i travsporten. Selv er hun en aktiv montérytter med norgesmesterskap på merittlisten.
Foto: Anders Kongsrud / www.hesteguiden.comHeidi Moen sier at hun mandag ble oppringt av flere menn i travsporten, også noen av dem som hun har fått varsler om.
– Jeg opplevde at de angret, og at de var glade for at ukulturen som de selv har vært en del av nå kommer til overflaten og blir tatt tak i, sier hun.
Heidi Moen er også opptatt av at en rekke menn i sporten driver seriøst.
– Jeg har fått massiv støtte fra mange som håper at hele travsporten nå går gjennom en stor holdningsendring.
Hun er oppgitt over at ingen i travsportens ledelse har tatt tak i ukulturen tidligere.
Nulltoleranse
Svein Morten Buer, generalsekretær i Det Norske Travselskap sier at travsporten har nulltoleranse for trakassering, mobbing, vold og overgrep.
– Ingen skal måtte tie om urett, og ingen skal oppleve å bli ekskludert eller nedverdigende behandlet. Vi står sammen for et fellesskap der respekt, trygghet og trivsel er grunnleggende verdier, sier han.
DNT har et sett med etiske retningslinjer som Buer mener er tydelige på hva de står for og hva de tar avstand fra.
Svein Morten Buer, generalsekretær i Det Norske Travselskap.
Foto: Poppe, Cornelius– Dersom noen eller noen man kjenner i travsporten er utsatt for uakseptabel oppførsel, kan man henvende seg til organisasjonens varslingstjeneste. Alle varslene som kommer inn via varslingstjenesten blir behandlet, sier Buer.
Han mener det er et problem at mange i travsporten snakker om dette problemet, men at de verken politianmelder eller melder fra til varslingstjenesten i travselskapet.
– Ingen av sakene som har kommet fram i sosiale medier de siste dagene har kommet inn i vårt varslingssystem, sier han.
Buer sier at innholdet i et varsel er avgjørende for hvordan saken behandles videre. DNT har også gjennomført egen etterforsking på saker der det ikke er varslet via varslingstjenesten.
Eget lovverk
– I saker der det foreligger brudd på våre straffebestemmelser, oversendes saken DNTs selvdømmerett og blir videre behandlet i våre domsorganer.
Her kan resultatet både bli utestengelser og økonomiske sanksjoner mot utøvere i sporten.
– DNT anbefaler imidlertid alltid å politianmelde saker som medfører brudd på norsk lov. Politiet har flere verktøy til å etterforske slike saker, sier Buer.
– Ut fra det som har kommet fram de siste dagene, tenker du at travsporten har et holdningsproblem?
– Jeg tror ikke det er verre i travsporten enn mange andre steder. Men vi har helt klart et forbedringspotensial. Alle historiene som dukker opp nå, kommer ikke ut av ingenting, sier Svein Morten Buer.
Travselskapet drøftet saken på et landsråd mandag, og saken vil bli diskutert på tirsdagens styremøte.
Buer sier at alle forbundslederne på landsrådet så sitt ansvar til å løfte saken inn i sine travlag.
Buer sier at alle saker behandles konfidensielt, og DNT kan derfor ikke kommentere enkeltsaker.
– Men på et generelt grunnlag kan vi si at uakseptabel oppførsel ikke vil aksepteres. De historiene som nå kommer frem i sosiale medier har innhold som DNT ikke kan være bekjent av, slår han fast.
Har du tips?
Har du opplevd ubehagelige hendelser i travsporten, eller kjenner du til historier som NRK bør få vite om? Send meg en epost.
Publisert 11.02.2025, kl. 13.17