Ungdomspolitikere ble bedt om å fjerne cannabiskampanje: – Helt satt ut

6 days ago 6


Nå legger skoleledelsen seg flat og beklager.

 PrivatFylkesleder i Unge Venstre i Vestfold og Telemark, Oscar Madsen Solvåg (19), reagerer på at de ble bedt om å fjerne cannabiskampanje. - Det var ganske ekkelt, sier han. Foto: Privat
mandag 30. september kl. 18:24

Kortversjonen

  • Unge Venstre ble bedt om å fjerne plakater for cannabis-legalisering på Porsgrunn VGS Nord
  • Unge Venstre mener dette strider med ytringsfriheten og krever en formell unnskyldning
  • Skoleledelsen har nå beklaget hendelsen

Det var fredag i forrige uke at fire representanter fra Unge Venstre var på et planlagt skolebesøk på Porsgrunn Videregående skole Nord. Ved standen hadde de to plakater hvor det sto «Legalize it».

Unge Venstre mener at cannabis bør legaliseres og at salg av det skal reguleres.

Men det er ikke første gang ungdomspartiet har blitt bedt om å fjerne kampanjeplakaten. I 2020 skjedde det samme i Tromsø. Den gang mente en skole at de opptrådte umusikalsk og upassende.

– Vi sto på stand som vanlig. Plutselig kom det en mann som sa han var fra skoleledelsen. Han sa vi måtte ta ned «legalize it» plakatene, og sa at dette ikke var greit fra skoleledelsen sin side, sier fylkesleder Oscar Madsen Solvåg (19).

Solvåg sier han opplevde situasjonen som ubehagelig.

– Det var ganske ekkelt. Jeg kjente det knøt seg i brystet, for jeg har ikke opplevd noe sånt. Hvis dette hadde skjedd første gang på et skolebesøk, hadde jeg nok ikke villet komme tilbake igjen. Jeg ble helt satt ut, sier han.

 PrivatF.v.: Oscar Madsen Solvåg, Sindre Wårås, Tiril Slettingdalen og Omar Svendsen-Yagci. Foto: Privat

Det skal også ha kommet bort en kvinnelig ansatt som tok bilder av de fire ungdomspolitikerne. Etter en stund ble fungerende rektor hentet. Han sa til slutt at de fikk lov til å stå der med plakatene.

Solvåg sier han at han likevel er sjokkert over det han mener er mangel på respekt fra skoleledelsen. Han hevder dessuten at lignende hendelser har skjedd med Unge Venstre tidligere:

– Uansett hvilket parti det er, skal man ha lov til å si sine meninger uten å bli trakassert. De kunne gjerne kommet bort og si de var uenige, men de kan ikke prøve å tvinge oss til å ta vekk vårt budskap.

– Må ta ansvar

Med seg på standen sto også Omar Svendsen-Yagci, Tiril Slettingdalen og Sindre Wårås.

– Vi krever en formell beklagelse fra skolen og at de sørger for at aldri noe lignende brudd på ytringsfriheten og overtramp over engasjert ungdom skal skje igjen, sier Svendsen-Yagci.

Han er 2. nestleder i Unge Venstre. Svendsen-Yagci mener at hendelsen er i strid med demokrati og medborgerskap:

– Skolene må ta ansvar for sine egne ansatte slik at de slutter å innskrenke ytringsfriheten, skaper ubehag overfor engasjert ungdom og lærer deres ansatte grunnleggende demokratiske rettigheter. Vi er lei av ansatte i skoleledelsen med en underutviklet demokratisk forståelse.

Bilde av Omar Svendsen-YagciOmar Svendsen-Yagci

2. nestleder Unge Venstre

VG har vært i kontakt med 15 år gamle Sindre Wårås, som er leder av Grenland Unge Venstre. Han var til stede på skolebesøket, og har samme opplevelse av situasjonen som de tre andre ungdomspolitikerne.

Se video fra en lignende hendelse i Tromsø i 2020 her:

For Tiril Slettingdalen (19), nestleder i Vestfold og Telemark fylkeslag, var fredagens besøk hennes første skolebesøk som ungdomspolitiker.

– Jeg ble sjokkert, sier Slettingdalen.

Hun synes måten de ble snakket til på var ufin. Likevel vil 19-åringen fortsette med skolebesøk.

Bilde av Tiril Slettingdalen Tiril Slettingdalen

Nestleder i Vestfold og Telemark fylkeslag

– Men det er alvorlig, for det kunne vært yngre og mindre trygge folk der. Det kan gjøre at man ikke har lyst til å engasjere seg. Det er ikke bra.

– Beklager

Rektor ved Porsgrunn Vgs Nord forklarer til VG at han ikke selv var til stede på jobb da hendelsen skjedde. Mandag har han imidlertid blitt kjent med hva som skjedde.

– Det er bare å beklage på det sterkeste at en av våre ledere ikke har hatt fokus på ytringsfriheten i dette tilfellet, skriver rektor Kai Magne Bråthen i en SMS.

Han understreker at skolen har lang tradisjon på å slippe alle ungdomspartier inn på skolen for å ha stand.

– Det faktum at de har meninger som utfordrer oss må vi tåle. Det er politikkens vesen, skriver Bråthen.

Read Entire Article