Ungarsk avis: Nordmann kobles til selskap som undersøkes for salg av personsøkere til Hizbollah

2 weeks ago 6


Et bulgarskregistrert selskap kobles til salg av personsøkerne til Hizbollah, ifølge en ungarsk avis. Selskapets eier oppgis å være en nordmann bosatt i Oslo.

 PrivatDette bildet har versert på sosiale medier, og hevder å vise en personsøker som har eksplodert. Foto: Privat
torsdag 19. september kl. 14:21

– PST er kjent med disse opplysningene, men jeg kan ikke kommentere nærmere rundt dette per nå, sier Trond Hugubakken i PST til VG.

Det statlige bulgarske sikkerhetsbyrået har bekreftet i en pressemelding at de undersøker det bulgarskregistrerte selskapets kobling til personsøker-salget.

Minst tolv ble drept og nærmere 3000 såret da personsøkere som tilhører Hizbollah-militsen i Libanon, eksploderte tirsdag. Dagen etter ble minst 25 drept og over 500 såret, da walkie talkier eksploderte. Både Hizbollah, Libanon og andre regionale aktører anklager Israel for å stå bak. Angrepet har skapt økt spenning i Midtøsten.

 Hussein Malla / APFoto: Hussein Malla / AP

Ifølge bulgarsk etterretning har det ikke blitt gjennomført noen toll-aksjoner mot produkter som personsøkere. Det er heller ikke gjennomført noen toll-operasjoner mot firmaet som er omtalt i media, som skal være eid av en nordmann.

Ifølge ungarske Telex sine kilder, er det norskeide selskapet registrert i den bulgarske hovedstaden Sofia.

Tips oss!

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Ta kontakt med VG på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til 92088655.

I stiftelsespapirene til selskapet, som VG har sett, står en nordmann oppført som eier.

Har du opplysninger om saken? Kontakt VGs journalister her.

VG har forsøkt å kontakte ham på både telefon og e-post for å stille spørsmål om hans kobling til selskapet, men har foreløpig ikke fått svar.

Ingen åpner da VG ringer på døra der mannen bor – ifølge norske registre. Plenen er uklippet og persiennene er trukket ned. Naboen forteller at mannen ikke har vært der siden i sommer.

 Hussein Malla / APFoto: Hussein Malla / AP

Mannens arbeidsgiver varslet PST

Mannens arbeidsgiver opplyser til VG at han ble oppringt av en amerikansk journalist sent onsdag kveld og foreholdt påstandene om den ansattes forbindelse til selskapet i Bulgaria.

– Jeg sjekket noen lenker og klarte å se det samme som han hadde sett. Når jeg får informasjon som tilsynelatende ser alvorlig ut i en så betent sak, var det naturlig for meg å varsle PST umiddelbart, sier mannens arbeidsgiver.

Han opplyser at mannen har vært ansatt siden 2020. Han har siden tirsdag ettermiddag vært på jobbreise utenlands. Arbeidsgiveren forsøker å få tak i ham.

– Vil du foreholde ham mistanken om en forbindelse til personsøker-angrepet?

– Sett fra vår side er dette en politisak. Det er mange hensyn som gjør at jeg gjerne vil komme i kontakt med ham. Vi har en ansatt i en veldig vanskelig situasjon som skal ivaretas, sier sjefen i selskapet der mannen er ansatt.

– Hjerte for andre

VG har snakket med en tidligere venninne av mannen. Hun er overrasket over at hans navn dukker opp i en slik sammenheng, og forteller om en mann med stort engasjement og hjerte for andre.

– Hele mitt nettverk likte ham godt. Han sparte på håret i mange år for å kunne donere det vekk til kreftrammete. Det er en sånn person jeg opplevde at han var.

VG har kontaktet både UD og Oslo-politiet om saken, men har foreløpig ikke fått svar.

Heller ikke ungarske myndigheter har besvart VGs henvendelse om saken ennå.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article