Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gratulert Donald Trump med valgseieren. I september sa han til Trump at Ukraina kunne utvikle egne atomvåpen, som et alternativ til et medlemskap i Nato.
Onsdag 6. november kl. 10:03Kortversjonen
- Ukrainas president Zelenskyj antydet muligheten for å utvikle atomvåpen som et alternativ til Nato-medlemskap, men trakk tilbake uttalelsen.
- Trump leder i det amerikanske presidentvalget, noe som skaper usikkerhet i Ukraina.
- Kamala Harris har sagt at hun ville støtte Ukraina til seier, mens Trump vil presse frem en fredsavtale.
- USA-forsker Anders Grindlia Romarheim antyder at Ukraina kan havne under press med Trump som president.
Onsdag morgen våkner den ukrainske hovedstaden opp i spenning, etter nyheten om at Trump ligger best an til å vinne det amerikanske presidentvalget.
I en melding på X skriver Zelenskyj at Trump har tatt en «imponerende valgseier». Nå håper han på «sterk direkte støtte til Ukraina fra USA» under den nye presidenten.
Ungarns president Viktor Orban, som har reservert seg mot Natos støtteprogram for Ukraina, har gratulert Trump med seieren.
I Moskva har tidligere president Dmitrij Medvedev uttalt at Trumps valgseier er dårlig nytt for Ukraina, og at forretningsmannen Trump ikke liker å bruke penger på «dårlige prosjekter».
Risikerer press
– Mens Harris lovet å støtte Ukraina frem til en seier, har Trump sagt at han skal sørge for fred i Ukraina, sier sier USA-forsker Anders Grindlia Romarheim til VG tidlig onsdag morgen.
– Hva det betyr, gjenstår å se. Men sannsynligheten er høy for at Trump setter Ukraina under massivt press for å akseptere en fredsavtale på ufordelaktige vilkår, ut fra situasjonen på bakken slik den er nå, sier Romarheim, som jobber med sikkerhetspolitikk på Institutt for forsvarsstudier.
Atom-beskyttelse
Ifølge Kyiv Independent, en engelskspråklig nettavis i Ukraina, kom Zelenskyj med en antydning om atomvåpen overfor Trump da de møttes i USA i september:
– Jeg sa til Donald Trump: Enten vil Ukraina ha atomvåpen som beskyttelse, eller så må vi bli en del av en eller annen allianse. Bortsett fra Nato kjenner vi ikke til noen annen slik allianse, sa Zelenskyj da han presenterte sin nye fredsplan for EU-ledere 17. oktober.
Senere samme dag møtte han Natos nye generalsekretær Mark Rutte. Da gikk den ukrainske presidenten langt på vei tilbake på denne uttalelsen:
– Vi har aldri snakket om at vi forbereder utvikling av atomvåpen eller noe slikt, sa Zelenskyj på pressekonferansen etter møtet med Nato-sjefen.
Motstridende syn
De to amerikanske presidentkandidatene hadde helt ulike syn på hvordan USA skal håndtere Russlands krig mot Ukraina etter valget.
Donald Trump har i valgkampen sagt at han vil gjøre en slutt på krigen før 20.januar, som er datoen for innsettelse av den nye amerikanske presidenten.
Han har også beskyldt Zelenskyj for å ha startet krigen, og har kalt den ukrainske presidenten for verdens beste selger, som har klart å få milliarder av dollar i støtte etter sine USA-besøk.
Kamala Harris lovet for sin del å støtte Ukraina fram til seier.
Massivt press
– Donald Trumps strategi er ofte massivt press og overraskelse, det er slik han får fram avtaler, sier Anders Grindlia Romarheim til VG.
En slik strategi kan være at Trump får Ukraina og Russland til forhandlingsbordet ved å true med henholdsvis kutt i støtten eller økt støtte til Ukraina dersom de ikke forhandler.
– Det beste Ukraina kan håpe på, er nok at Trump går tilbake på uttalelsen om å lage fred på en dag, og avventer med å ta tak i krigen i Ukraina til han kommer til Det hvite hus i januar, sier Romarheim.