Ukraina kan få svi, truer Slovakias statsminister Robert Fico.
– Hvis skaden på EU er permanent, så vel som skaden på Slovakia, vil Slovakia innføre mottiltak, sa Fico nylig til journalister i Brussel, meldte Reuters.
Det kan være snakk om å holde tilbake bistand eller elektrisitet til Ukraina. Grunnen er at det krigsherjede landet ikke fornyet avtalen som fraktet russisk gass til Europa gjennom en rørledning via Ukraina.
Avtalen utløp nyttårsaften.
Men selv om Robert Fico er irritert, er det ikke Slovakia som lider mest.
Kryssord med gasslampe
Det er Moldova som er hardest rammet. Landet er fattig og ligger i skvis mellom Romania og Ukraina. I tillegg er regionen Transnistria, et smalt landstykke på grensen til Ukraina, kontrollert av russiskstøttede separatister.
Rundt 1500 russiske soldater er utplassert i Transnistria.
– Det er krevende uten strøm, sier 73 år gamle Vasile Donici til nyhetsbyrået AP.
Den pensjonerte skole-nestlederen bor i landsbyen Copanca, rett ved grensen til Transnistria. Regionens rundt 500.000 innbyggere, og landsbyer rundt, har fått strøm fra et gasskraftverk som har vært drevet med russisk gass.
Da gassen forsvant 1. januar, innførte myndighetene planlagte strømbrudd, varslet på Telegram.
– Vi har fortsatt litt gass. Men den vil ta slutt, sier Donici.
Han liker å løse kryssord. Uten strøm bruker han lyset fra en gasslampe. En vedovn varmer opp rommet der han og kona oppholder seg.
– I går var vi uten strøm i åtte timer. Folk klør seg i hodet og prøver å finne ut hva de skal gjøre slik at de ikke fryser.
For tiden ligger temperaturen i Copanca og vipper rundt 0 grader.
Skylder på Russland
Fredag forlenget Transnistrias separatistmyndigheter unntaksstillstanden som ble innført i desember. Resten av landet innførte da også unntakstilstand.
Andre europeiske land som har fått russisk gass via Ukraina, hadde forberedt seg godt på stansen, ifølge seniorforsker Szyman Kardas ved tankesmia The European Council of Foreign Relations (ECFR).
- Slovakia og Østerrike hadde blant annet fylt opp lagre og inngått nye avtaler med utenlandske energiselskaper
- Ungarn vil på sin side fortsette å få russisk gass via Turkstream, en undersjøisk rørledning under Svartehavet.
- I tillegg importerer Europa flytende russisk naturgass (LNG).
– Når det gjelder energisikkerhet generelt, har ikke EU noe å frykte, skriver Kardas.
Slovakias statsminister Robert Fico klager på at de nye ordningene er dyre. Slovakia går også glipp av flere hundre millioner dollar i transittavgifter, skriver Euronews. Men «gasskrisen» som Fico tidligere har advart mot, har uteblitt.
For Moldova har mangelen på russisk gass vist seg å være mer kinkig. President Maia Sandu mener Moldova også kunne fått russisk gass med Turkstream.
Russiske Gazprom nekter imidlertid å selge Moldova mer gass. Det statlige russiske energiselskapet sier at årsaken er Moldovas gjeld på 700 millioner dollar, rundt 8 milliarder kroner.
Men Moldovas myndigheter mener gjelden egentlig er en drøy prosent av dette. Og at det egentlig er noe annet som ligger bak stansen i leveranser.
«Humanitær og politisk krise»
Regjeringen sier at Russland prøver å destabilisere Moldova og undergrave myndighetene. De anklager Transnistrias separatistmyndigheter for å være med på komplottet.
– Energi-utpressingen organisert i Transnistria må opphøre, sa Daniel Voda, regjeringens talsperson, ifølge Reuters.
Også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har anklaget Russland for å prøve å «rokke ved Moldovas stabilitet». Norge har også gitt 60 millioner kroner i støtte til Moldova.
Myndighetene i Transnistria anklager på sin side regjeringen for å ha gjort for lite for å løse kisen.
Seniorforsker Suriya Jayanti skriver for The Atlantic Council at Transnistrias myndigheter nekter å ta imot hjelp og gass fra Europa. Istedenfor har de satt industri på pause og stiller med ved til fyring.
Hvis Moldovas regjering og EU ikke overbeviser Transnistria om å si ja til hjelpen, burde Europa gjøre én ting, konkluderer Jayanti:
– Forberede seg på nok en humanitær og politisk krise forårsaket av Russland.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 11.01.2025, kl. 19.19