Uenige om våpenhvile: – Veldig kynisk

2 months ago 13


Kortversjonen

  • Det sås tvil om Israels statsminister Benjamin Netanyahu egentlig ønsker en våpenhvile.
  • Et nytt krav statsministeren har kommet med, er kontroll over Philadelphi-korridoren. Dette går Hamas ikke med på.
  • Store demonstrasjoner i Israel øker samtidig presset mot Netanyahu.
  • USA sier at de jobber med et nytt forslag som de håper på å ha klart i løpet av de kommende dagene.

Både Hamas og Israels regjering kommer stadig med nye krav som stopper forhandlingene om våpenhvile og gisselutlevering.

Ifølge forsker Dag Henrik Tuastad endrer partene til og med kravene sine etter at de har blitt enige.

– Kravene endrer seg hele tiden. Tidligere har de vært enige om at Israel skal trekke seg ut, og at man får en våpenhvile på seks uker og noen gisler, men per nå er det uenighet om de faktisk skal trekke seg ut i det hele tatt, sier Tuastad.

Demonstrasjon mot statsminister Benjamin Netanyahus regjering den syvende september i Tel Aviv. Foto: Florion Goga / Reuters / NTB

Ifølge seniorforsker Jørgen Henshaugen mener Hamas at våpenhvilen skal være avslutningen på krigen.

Israel derimot gir uttrykk for at de bare ønsker en midlertidig våpenhvile, med frigivelse av gisler og humanitær hjelp.

En gutt i byen Khan Younis. Han skal ha måttet flykte sammen med familien sin fra lenger nord på Gazastripen. Bildet er tatt den syvende september. Foto: MOHAMMED SABER / EPA / NTB

Strid om korridor

Forskerne forklarer at det også er stor strid om at Israel ønsker å beholde sine styrker ved Philadelphi-korridoren, på grensen mellom Palestina og Egypt – et nytt krav som har kommet fra Benjamin Netanyahu, Israels statsminister.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Netanyahu at Israel trenger kontroll over korridoren for å forhindre at Hamas smugler våpen inn i Gaza.

Hva er Philadelphi-korridoren?

NTB skriver at korridoren er en 14 kilometer lang og 100 meter bred landstripe som skiller Gazastripen fra Egypt.

Den går gjennom Rafah som har vært den eneste grenseovergangen inn til den palestinske enklaven som Israel ikke har kunnet kontrollere.

 ABIR SULTAN / EPA / NTBNetanyahu med et kart over Philadelphi-korridoren, under en pressekonferanse i Jerusalem tidligere i september. Foto: ABIR SULTAN / EPA / NTB

Både Hamas og Egypt krever derimot en tilbaketrekning.

– Hamas er fryktelig kyniske i denne krigen. Det er tydelig at for dem er det å overleve som organisasjon seierspremisset, så om våpenhvilen inkluderer israelsk kontroll over Philadelphi-korridoren er de ikke interessert, sier Jensehaugen.

Ved israelsk kontroll over korridoren er det israelere ved alle de palestinske landegrensene.

Israelske soldater på Gazastripen. Bildet er delt ut av den israelske krigen. Foto: - / AFP / NTB

– Veien til fengsel

Mandag kom USAs Joe Biden med påstander om at Netanyahu ikke gjør nok for å få slutt på krigen og hente hjem de gjenværende gislene.

Tidligere i september uttalte Norges utenriksminister til NRK at han ikke tror at Netanyahu ønsker noen våpenhvile på nåværende tidspunkt.

Dette er ekspertene ikke uenige i. Tuastad forteller at det hevdes at den stadig mer upopulære statsministeren fortsetter krigen for å overleve i politikken.

Bilde av Dag Henrik TuastadDag Henrik Tuastad

Førstelektor for Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo

– Vi snakker om en veldig kynisk politiker. Netanyahu har regjeringspartnere som har gjort det klart at de trekker seg ved en våpenhvile, sier Jensehaugen og fortsetter:

– I en slik situasjon, hvor regjeringen kollapser, vil det bli nyvalg. I et slikt tilfelle blir ikke Netanyahu statsminister igjen, og med rettssaker mot seg er det fare for at det blir veien til fengsel. Det har lenge vært åpenbart at han setter sine egne interesser fremfor landets.

Netanyahu har flere korrupsjonssaker mot seg, men er beskyttet av politisk immunitet.

Bilde av Jørgen JensehaugenJørgen Jensehaugen

Seniorforsker hos Institutt for fredsforskning (Prio)

Sint befolkning

Seks gisler tatt av Hamas den syvende oktober ble nylig funnet døde i en tunnel på Gazastripen.

– At disse gislene ble likvidert av Hamas, har rystet Israel. Ordren fra Hamas er tilsynelatende nå at dersom israelere nærmer seg, så flykter gisseltagerne og dreper gislene. Da blir det vanskelig å frigjøre via militæraksjoner, sier Tuastad.

 Bring Them Home Now / Reuters / NTBFUNNET DØDE: Øverst fra venstre: Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino og Eden Yerushalmi. Nederst fra venstre: Almog Sarusi, Alexander Lobanov og Carmel Gat. Foto: Bring Them Home Now / Reuters / NTB

I etterkant av dødsfallene har det vært store demonstrasjoner i Israel.

– Alle vet at det var Hamas som skøyt disse gislene, men mange har rettet sinnet mot Netanyahu. Mange mener at om det ikke hadde vært for tilleggskravet om Philadelphi-korridoren så kunne disse gislene vært i live, hevder Jensehaugen.

Så mange gisler er igjen

Hamas og andre militante grupper tok 251 gisler under angrepet mot Israel den syvende oktober.

117 gisler ble løslatt i en fangeutveksling med Israel i november, og ifølge den israelske hæren er 70 andre bekreftet døde. 33 av de døde befinner seg fortsatt i Gaza.

Israel anslår at 64 gisler fortsatt er i live og holdes fanget av Hamas og andre militante grupper.

Dette skriver NTB.

Minst 40.000 palestinere er drept i krigen siden Hamas sitt angrep i Israel den 7. oktober 2023, ifølge helsemyndighetene i Palestina.

– Take it or leave it

Lørdag uttalte USAs sjefforhandler at de kommer til å lage et nytt og mer detaljert forslag for våpenhvile, forhåpentligvis i løpet av de neste dagene.

Tuastad mener derimot det er en mulighet for at USA gir opp våpenhvilesamtalene og heller forhandler om de gjenværende amerikanske Hamas-gislene.

– Take it or leave it, eller så trekker vi oss, sier Tuastad, som om han skulle vært William Burns.

Bilde av William BurnsWilliam Burns

Sjef for CIA og USAs sjefforhandler i krigen

Jensehaugen tror at så snart et nytt forslag ligger på bordet, så vil både Hamas og Netanyahu sette i gang et spill hvor de skylder på hverandre.

– Begge har interesser i at de ikke får skylden dersom avtalen ikke er god nok for dem selv, avslutter forskeren.

Les også: Israelerne tar til våpen

Les også

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article